ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:271/901)

CIASTO NA HALLOWEEN 195

gustu dzieciom, które mają największą „frajdę” z tego obrzędu.     P.S. nie popełnijcie tego błędu co ja, czyli   nie wycinajcie kształtów z ciepłego ciasta, musi ono być zimne wtedy kształt foremką dyni bez problemu się wykroi i będzie ładnie się prezentował po upieczeniu. mus z dyni (ekspresowy) Do przygotowania musu użyłam dyni, która w całości ważyła 1400. Wydrążyłam

RAROSSA
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 133

Jestem pieczywożercą, przyznaję się bez bicia ;) Nic nie poradzę, że nie wyobrażam sobie dnia bez pieczywa. Do niedawna poszukiwałam idealnej piekarni, w której kupię chleb czy bułki "do jedzenia". Mimo, że moje poszukiwania wykraczały daleko poza granice miasta, były bezskuteczne. Pieczywo, jakie kupowałam było smaczne, nie przeczę. Jednak na drugi dzień nie dawało się(...)zrobię, gdyż taki sypki farsz utrudnia zwinięcie wieńca.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Równomiernie rozłożyć farsz. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie naciąć wzdłuż pozostawiając kilkucentymetrowy górny brzeg bez nacinania. Oba końce poprzekładać jeden pod drugim, pamiętając, aby nacięcie było u góry. Oba końce zlepić zawijając wieniec. zawinięte ciasto w oczekiwaniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 310

rozpuszczoną w mleku, miksujemy razem chwilkę, tylko do połączenia. Kończymy miksowanie i do ciasta drewnianą łyżką lub plastikową łopatką pora wmieszać bakalie. Ciasto przelewamy do naszykowanej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja sprawdzam zawsze w najwyższym miejscu ciasta. Po upływie połowy czasu pieczenia można szybko

Karo in the Kitchen
Ciasto z Pietruszką i Syropem Klonowym 108

obłędne, to tego się nie spodziewałam. Ciasto jest bardzooo pozytywnie wilgotne, bardzooo smaczne, możemy pokusić się o stwierdzenie, że i zdrowe, więc bez wyrzutów możemy sięgnąć po kawałeczek więcej. Genialnie smakuje z dodatkiem syropu klonowego, zarówno w cieście jak i w kremie, smak pomarańczy równie wyczuwalny. Jednym słowem ciasto z serii tych, które mogę robić i jeść non stop. Jest

Made By Mom And Son
DROŻDŻÓWKA EWY (Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ) 138

Pyszne drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało bezową pianką, kruszonką i rabarbarem.  Świetnie dobrana kompozycja smakowa.  Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany. Dziękuję Ewie z bloga  Z Cukrem Pudrem  za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam. Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm) 2,5 s zklanki mąki pszennej 5 żółtek(...)czasie rabarbar odsączamy na sitku. Składniki na piankę: 5 białek 3/4 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 1/4 szklanki oleju  szczypta soli 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (łącznie 80 gramów) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie do ubitych na sztywno białek dosypujemy

Walijskie Pichcenie
Torcik bezowy z kremem jaglanym i truskawkami 206

okazji Dnia Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze

Kuchnia Ellie
Mleko ryżowe 181

Przepis na domowe mleko ryżowe. Bardzo proste do przygotowania. Dla wszystkich tych, którzy z jakiś powodów nie mogą spożywać mleka zwykłego. Mleko ryżowe wg. poniższego przepisu

Moja Delicja
Francuski klasyk: galette 171

znowu długo, bo po jeżynowej tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania,  ciasto z jeżynami  to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest  to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a  galette(...)wielu kręgach, mimo swego nieco topornego kształtu. Nie pieczemy jej bowiem w formie, a na zwykłej, dużej blasze z piekarnika. Na środek wykładamy owoce, zawijamy brzegi - i gotowe. Bez wcześniejszego podpiekania spodu, bez skomplikowanych kremów, bez dziwactw i utrudnień. Z piekarnika najpierw unosi się zapach, który wabi do kuchni wszystkich domowników. Następnie wyciągamy tartę; idealnie słodką, doskonale kruchą, pełną miękkich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt 103

herbata, ryż i marchewka. Dziecko wygłodzone, zasłużyło na nagrodę. Delikatny i puszysty, taki właśnie jest biszkopt idealny.  Ciasto biszkoptowe to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru - bez dodatku tłuszczu. W niektórych recepturach część mąki pszennej w biszkopcie jest zamieniona na mąkę ziemniaczaną. Jej dodatek obniża zawartość glutenu w cieście, co sprawia

ClauditteMissCooking
PĄCZKI PIECZONE - odchudzony, zdrowszy tłusty czwartek w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis nr I z drożdży suchych 203

łyżeczkę marmolady Zlepiamy jak pierogi a następnie wszystkie brzegi zbieramy razem i układamy w dużych odstępach na wyłożonej papierem blasze, ciastem zebranym do dołu Przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrośnie Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika (180 st, góra-dół bez termoobiegu) możemy posmarować rozkłóconym jajkiem Pieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie(...)samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy, aż pączki wyrosną. Mąka z tapioki, czyli skrobia z manioku. Jest to bezglutenowy produkt bez smaku i zapachu. Idealnie zagęszczający, zmieniający konsystencję na bardziej zwartą i ciągnącą (czyli zbliżoną do tradycyjnej, glutenowej). Jest to bardzo

Wypisz Wymaluj
Pierożki z jabłkami (bez mleka, bez jaj i bez cukru) 174

Idealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru). Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml 3 jabłka łyżka soli do gotowania Sprawdź przepis  na pierożki z jabłkami

w kuchni i w ogrodzie
Jakie przekąski zabrać ze sobą na wycieczkę? 149

Jakie przekąski zabrać ze sobą na wycieczkę? Bez względu na to, czy wybierasz się na parogodzinną wycieczkę do lasu, czy też wylatujesz na długie wakacje, musisz zapewnić sobie odpowiedni prowiant na drogę. Spacery leśnymi ścieżkami, zwiedzanie zabytków, czy nawet godziny spędzone w oczekiwaniu na samolot na lotnisku są wyczerpujące. Po męczącej podróży warto też mieć pod ręką słodką przekąskę, która(...)zjeść szybkie ciasto domowej roboty . Wystarczy chwila na jego przygotowanie. Niemożliwe? Łatwe Ciacho Delecty robi się dosłownie w minutę w mikrofalówce, a efekt, to wspaniałe ciasto o czekoladowym smaku. Domowe babeczki poprawią humor bez względu na to, jak bardzo będziecie zmęczeni po całym dniu pełnym wrażeń. Smaczne przekąski – takie, jak opisane powyżej i nie tylko, umilą każdą podróż i sprawią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z jagodowego ciasta w jeziorku jagodowym 114

Wczoraj wracając z Podlasia w okolicach Długosiodła zakupiłam od lokalnych sprzedawców jagody.  Zrobiłam więc  jagodowe ciasto naleśnikowe, jagodowe nadzienie i jagodowe jezioro. Jagody 0,5 litra Składniki: Ciasto: szklanka mąki 3/4 szklanki wody sól jajko cukier waniliowy z prawdziwą wanilią  1//3 szklanki soku jagodowego Jeziorko jagodowe: gotuj jagody z trzcinowym cukrem aż puszczą(...)woda a sos jagodowy zrobi się gesty. Nadzienie jagodowe: 250 gram sera białego opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią ugotowane jagody bez soku, które otrzymasz z gotowania jagód 1. Z ciasta smaż fioletowe naleśniki, jeśli trzeba dodaj mąki, gdyby ciasto było za rzadkie. 2. Gdy lekko ostygnie dodaj do środka nadzienie. 3. Na talerz wylej

AZgotuj!
Cytrynowe Ciasto 149

około 20 minut. Lukier : Do niewielkiej miski wsypujemy cukier puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka bez grudek. Gotowym lukrem smarujemy herbatniki i wkładamy po raz kolejny ciasto do lodówki do ostudzenia. *** Ciasto niestety jest trochę pracochłonne ale bardzo dobre ;) tak więc trud się opłaca. Już niedługo mam dla was bardzo fajne

W Moim Magicznym Domu
Kandyzowana skórka pomarańczowa 134

Zbierałam się do jej zrobienia prawie od miesiąca. Wolę nie liczyć ile kilogramów pomarańczy przeznaczonych na skórkę zjadałam zanim produkcja skórki doszła wreszcie do skutku :). Po

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania