ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:275/901)

ciasto tortowe 304

ciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie, nieprzesłodzone a brzoskwinie dodały mu świeżości.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt jasny: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie.  Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.  Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać.  Przygotować masę ciemną: czekoladę połamać na kawałki i umieścić w miseczce. Miseczkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ucierane ciasto z sezamem 260

Ciasto z sezamem wg zamieszczonego już wcześniej przepisu ucierane ciasto z kakaowym paskiem . Tylko pasek został zmieniony na sezamowy, reszta bez zmian. Zaczynamy od przygotowania warstwy z sezamem. 15 dag sezamu 10 dag margaryny 2 łyżki miodu 1/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki 2 białka Rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier i sezam, zagotować. Wystudzić, połączyć z mąką i pianą

Praktyczna pl
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 199

dodac dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac.wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C.studzic na kratcePRZYGOTOWANIE KREMU:zelatyne namoczyc w zimnej wodziewycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic przez sitko,by pozbyc sie klaczkow.Mozna wykorzystac(...)handlu sa dwa rodzaje mielonych migdalow.Mielone ze skorka,ciemniejsze i tych uzylam do upieczenia tortu.Jakiego koloru jest biszkopt widac na zdjeciu.Drugi rodzaj to mielone migdaly bez skorki,bielusienkie.Tych bialych uzylam do mojego pierwszego marchewkowego ciasta biszkoptowego,link na poczatku wpisu.Biszkopt z bialymi migdalami jest w cudnym marchewkowym kolorze,po prostu bajeczny.Wybor nalezy do Was.Oba ciasta sa przepyszne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faworki 201

Faworki do tej pory przygotowywałam z przepisu: Faworki bez jajek , jednak postanowiłam tym razem zmienić i zrobić takie z jajkami. W tych z jajkami trzeba użyć więcej siły do ich wyrobienia, a kruchość w dużej mierze zależy od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto na faworki (im cieniej tym lepiej). Oprócz starannego wyrobienia ciasta i cienkiego wałkowania, aby faworki były chrupiące(...)wsypywać, zobaczyć pod koniec wyrabiania, jeśli ciasto jest mało zwarte to dodać więcej. Po zagnieceniu ciasta, aby było ono dobrze napowietrzone należy energicznie przez chwilę ugniatać, ubijać wałkiem. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu odrywać po kawałku i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, z których wycinać długie na około

Kuchcik gotuje
Mumie na Halloween - parówki/kiełbaski w cieście francuskim 676

gdyż w tym - czasu było stanowczo za mało. Mumie smakują świetnie na ciepło, jak i na zimno, maczane w ketchupie, jak i bez niego. Tylko spójrzcie na ich minki, jak ich nie schrupać? :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 2 opakowania vege kiełbasek grillowych z papryką POLSOJA (500g) lub innych - 1 łyżeczka majonezu sojowego lub majonezu z serka

Be Fit Be Strong
Mąka kokosowa - do czego używać, czym sie wyróżnia i ile kosztuje? 225

się Wam przybliżyć właściwości wybranych produktów. Na pierwszy ogień poszła mąka kokosowa.   Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki.   Czym się wyróżnia? Charakteryzuje(...)Warto wtedy sięgać po inne mąki, o mniej zawartości włókna pokarmowego.   O czym należy pamiętać, używając mąki kokosowej? Przede wszystkim jest tą mąka bez glutenu - zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka pszenna, ciasto nie będzie tak plastyczne, a ciastka z jej użyciem mogą pękać. Czasem trzeba się nieźle nakombinować, żeby dojść do perfekcji (ale warto!). Dodatkowo jest bardziej chłonna

Powiedz dietom nie
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 206

wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody. Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)przez kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę.  Kroić po wystudzeniu. Wersja przepisu bez zakwasu: Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody. Chleb ziołowy na blogach: Kuchennymi Drzwiami Akacjowy Blog Apetyt na Smaka Smakowitychleb.pl Nie tylko na słodko W poszukiwaniu Slow Life Leśny

Przepisy na domowy ser i chleb
Napoleonka na cieście francuskim 225

wersję całkowicie domową ale to może za jakiś czas bo coś ostatnio znowu domowy krem budyniowy mi nie wychodzi. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, u mnie 2x275 g 5 szklanek mleka (1250 ml) 3 budynie waniliowe bez cukru na 0,5 l mleka cukier u mnie ok 6-7 łyżek 250 g masła Piekarnik rozgrzać na 200-220 C. Ciasto

Monia miesza i gotuje
chleb na młodym zakwasie 214

wielu stron słychać, że pierwsze wypieki się nie udadzą, gdyż zakwas jest jeszcze za słaby (radzi się aby do chlebowego ciasta dodawać drożdży piekarskich). Ja jednak pragnąłbym pokazać, że  pierwszy, przyzwoity bochenek, możemy upiec bez drożdżowych wspomagaczy. składniki zaczyn 1 szklanka maki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek świeżego zakwasu 1 szklanka letniej wody ciasto chlebowe

Miód i pieprz
Biszkopt – prosty przepis 230

Dzisiaj przedstawimy chyba najprostszy z możliwych przepisów na biszkopt. Bez proszku do pieczenia, a mimo to wychodzi bardzo puszysty. Biszkopt ten jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie(...)mieszadłem, to powolutku można nim wymieszać. Okrągłą formę o średnicy 23 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Żeby biszkopt miał ładny okrągły kształt, lepiej wyłożyć tylko spód, boki później bez problemu się odkroi. Pieczemy w temperaturze 160-170’C przez około 30-40 minut. Warto po około 30 minutach sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest suchy. Wszystko zależy od pieca, więc

KasiaiKrzysiu.pl
Izaura czyli murzynek z serem 1011

Murzynek z serem, populara Izaura.  Pyszne ciasto czekoladowe z serem . Smaki idealnie się komponują.  Doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty, na święta i bez okazji.  Podczas pieczenia proponuję przeglądnąć  ofertę Lidla, KLIK rozdają książki na Wielkanoc;) Izaura czyli murzynek z serem Ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki

Takie tam pichcenie
Babka piernikowa jak murzynek 217

 Chciałam ciasto, ale brakowało mi pomysłu na takie z 2 jajek. Z pomocą przyszła Edyta z pewnej grupy na facebooku  podsyłając przepis na babkę

W kuchni bez szafek
Ciasto jogurtowe z owocami letnimi 221

nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone porzeczki.   Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika . Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka", bo duża ilość owoców zdecydowanie przedłuża tu standardowy czas pieczenia.   Ciasto wychodzi

Grunt to przepis!
Jak zrobić idealne kruche ciasto ? - porady kuchenne 187

tłuszczu. Nie używajcie margaryny, mixów czy olejów. To nie będzie to. Warto zaopatrzyć się w prawdziwe masło, które da idealnie maślany smak ciasta po upieczeniu. Jajko - najlepiej prosto od kury i świeże. Wiem, że jest wiele przepisów bez jajka ale ja jajko używam i używać będę. Cukier - tylko cukier puder. Zwykły cukier (kryształ) nie zdąży się rozpuścić w cieście podczas

CookYourself
Jabłecznik herbaciany z pachnącym lukrem - bez jajek 423

I kolejny pyszny jabłecznik już upieczony a nawet prawie zjedzony. Tym razem z dużymi kawałkami jabłek, w których schowała się słodka niespodzianka a także z zielonym

Smaczna Pyza