cukru pudru - 1 łyżka smalcu - 1 jajo - 4 łyżki gęstej śmietany min. 18% - 3 łyżki kakao - 1 łyżka proszku do pieczenia Zagnieć i wyrób ciasto w dosyć szybkim tempie. Najwygodniej w robocie kuchennym, ale bez niego też można, po prostu szybko zagnieć i podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i do lodówy lub zamrażary na dwie godziny. Sernik(...)białka na sztywno i dodaj delikatnie do masy. Jest tego trochę, w konieczności przełóż do dużej miski. Wyłóż blachę posmarowaną masłem papierem do pieczenia. Zetrzyj przygotowaną wcześniej jedną cześć ciasta na dno blachy, wyłóż na nią masę serową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz przez min.65 - 70 minut w 170°C. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkimargaryny (1 kostka) 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% lub 12% szczypta soli Krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny (250 g) 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk
Ciastka - domowe słodkościUpiekłam. I od tego czasu przestać nie mogę!!! Poniżej zdjęcie przed pieczeniem i po wstępnym podpieczeniu. DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHE Takie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego". Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki jak papier. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się "bawić" w obciążanie blatu
Grunt to przepis!Ruszył sezon na truskawki, więc u mnie będzie bardzo truskawkowo :) uwielbiam je pod każdą postacią :) w sałatkach, w deserach, w ciastach, na słodko i wytrawnie... po prostu kocham truskawki. Dziś polecam bardzo gorąco fit koktajl bez grama cukru :) Składniki: 0,5 kg truskawek, 2 dojrzałe banany, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego. Banana miksujemy z jogurtem i wlewamy do szklaneczki, następnie miksujemy
Delicious Titbitsproste w przygotowaniu i wprost stworzone dla osób, które mają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek
Smakowy Rajzaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie to musi jeszcze fermentować. Ciasto właściwe:2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki)800 g mąki pszennej typ 550400 g mąki pszennej razowej1,5 łyżki solicały zaczyn (minus 2 łyżki na rozmnożenie)2 duże(...)masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej mąką- na gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem
UgotujmyTo.plciasto ostygnie, wstawić je do lodówki a smażeniem zająć się nawet na drugi dzień, na przykład szykując naleśniki na śniadanie. Tym razem naleśniki zjedliśmy z kremem kasztanowym, polane słodką śmietanką i sosem karmelowym oraz ze świeżymi owocami. Tak, ten obiad to była czysta rozpusta! ;) W smażeniu pomogła mi patelnia do zadań specjalnych – przeznaczona do smażenia naleśników – bardzo niska, prawie bez(...)rantu. Ciężka (1,4kg) i solidna patelnia marki Woll. Żaden naleśnik nie przywarł, żaden nie spalił, żaden nie wyjechał poza powierzchnię patelni (a przyznaję bez bicia –bałam się o ten brak rantu i ograniczenia dla ciasta). Wygodna, elegancka i naprawdę niezastąpiona. Dlaczego warto się bliżej przyjrzeć patelniom Woll przeczytacie w TYM wpisie, a patelnię kupicie u oficjalnego przedstawiciela marki Woll
Karo in the KitchenBabeczki powstały poprzez modyfikację przepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą . Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów(...)Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja u żyłam foremek silikonowych, które w wypadku tych babeczek sprawdzają się doskonale. Przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy około 35-40 minut. Studzimy babeczki w piekarniku. Przygotowujemy w międzyczasie krem. Wszystkie składniki na krem mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wkładamy do lodówki na około
Mania Gotowaniajabłkami, ale dodałam kawałek banana i kilka malin. Słodycz sosu śmietanowo – waniliowego łamie idealnie cierpkość jabłek, czy malin. Efekt końcowy… mogłabym jeść bez końca! Składniki (3 tarty o średnicy 14 cm): Kruche ciasto: - 125 g przesianej mąki - 70g masła - 70 g cukru pudru - 1 jajko Mąkę przesiać na stolnicę lub do misy robota, dodać masło pokrojone na małe
dom-agi.plPierniczki o zapachu cynamonu i goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować(...)jajko, lukier (cukier+sok z cytryny), Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się byt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek
prawdziwe jedzeniejuż przepis na sernik gotowany, który przygotować można na bazie gęstego twarogu z wiaderka, lub twarogu mielonego. Do sernika na kruchym cieście makowym polecam wykorzystać twaróg zmielony w domu, nada on masie serowej zwartej konsystencji bez dodatku dużej ilości mąki, a sernik nie będzie miał mazistej, lekko budyniowej konsystencji jak wtedy, gdy skorzystamy z sera wiaderkowego.Sernik przygotowałam w tortownicy(...)nastąpiło to prawie od razu, gotowałam jeszcze 1-2 minuty)- masę zdjąć z palnika- tortownicę wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia- na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta kruchego, wyłożyć połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, lekko docisnąć, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem, docisnąć- sernik lekko obciążyć (np. mniejszą tortownicą wypełnioną czymś ciężkim
Smakołyki Berenikibudyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 250 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić(...)budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na około 3 godziny aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień. Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione
Kuchcik gotujeJutro mamy gości, więc coś trzeba było przygotować. Bardzo lubię wszystkie kruche ciasta z dodatkiem owoców. Postanowiłem jednak pójść dalej i zrobić coś z dodatkiem bezy. Nigdy jej jednak nie miałem okazji przygotować, więc musiałem pójść po konsultacje do doświadczonego cukiernika. Dzięki Pani A. Czego użyłem? -300 gram herbatników do spodu -100 gram herbatników do kruszonki -3 jajka -100 gram(...)masłem i przekładamy ciasto na spód, dociskając na brzegach i spodzie, tak by było zwarte. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny (by nie zbrązowiały), układamy na spodzie, posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. dodajemy cukier puder, ubijamy i w ostatnim etapie dodajemy sypki budyń i dalej ubijamy. Tak przygotowaną bezę wylewamy i rozprowadzamy
BaRepasmargaryny lub masła 100 g cukru duże jajko łyżeczka proszku do pieczenia Masa sernikowa 800 g jogurtu greckiego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 jajka 50 g cukru pudru szczypta soli Przygotowanie Składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wylepiamy spód wyłożonej
e-PrzepisyKulinarnemiksujemy kaszę blenderem. Dolewamy świeżą wodę, tak by była konsystencja rzadkiego ciasta naleśnikowego. Dodajemy cukier i sól. Na rozgrzany olej wylewamy łyżką ciasto i smażymy naleśniki. Ja moje podałam z frużeliną wiśniową i posypałam posypką beza z truskawką
Aga w kuchni