ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:276/901)

Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 136

Totalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt, ale ile można, no nie? Dobra, to nie właściwe pytanie

Słodkie Przyjemności
Dorsz w nalesnikowym ciescie piwnym 175

piwa1 jajko 1/2 lyzeczki solipieprz1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypiorek-opcjonalnieponadto:2 srednie odfiletowane tuszki z dorsza sok z cytrynysol 2 lyzki makiWykonanie:przygotowac ciasto: make wymieszac z piwem na gladka mase bez grudek,dodac jajko i przyprawy.Odstawic na pol godziny.Ciasto ma byc geste,nie moze sciekac z rybyrybe umyc ,pokroic na porcje ,skropic sokiem z cytryny i posolicfilety obtaczac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto cynamonowe z kremem 168

Ciasto cynamonowe z kremem moim ulubionym bo kokosowym, ale Ty możesz zrobić bez dodatku wiórek i będzie śmietankowo. Dlatego nie ma w tytule  z  jakim kremem.Przepis jest mój, jeden z nie wielu, który sobie wymarzyłam.Ciasto:- 180 g masła- 120 g cukru pudru- 2 łyżki spirytusu waniliowego lub 2 cukry wanilinowe- 3 jaja - 190 g mąki , szczypta

Pasje Jolki
Łazanki z makiem 196

Słodkie łazanki z makiem, podawane na ciepło to jedno z dań,bez których stół wigilijny byłby smutny.   Składniki na ciasto:-ok. 1 i 1/4 szklanki mąki-2 żółtka i jedno całe jajko-2 łyżki zimnej wody-szczypta soli   Składniki masy makowej:-15 dkg mielonego maku-2 i 1/2 szklanki mleka-4-5 łyżek miodu-garść orzechów

Maminek kulinarny
Pavlova z owocami lata 237

Beza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne

Food Square
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 176

wniosku, że to już czas najwyższy resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sztuka kuchenna: makaroniki 158

Mamy jesień. Od paru tygodni jest ciemno i zimno, lodowaty wiatr sprawia, że mrużę oczy i i chowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tym, jak weszłam w dwudziesty pierwszy wiek. I makaroniki 162

Tak się złożyło, że dokładnie tydzień temu miałam urodziny. Tym razem zupełnie nie zgrały się  ze wszystkimi innymi planami, jakie mamy: w jeden weekend ja

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegański chlebek bananowy z figami 168

Zawsze lubiłam suszone figi. Słodkie, niemal przesłodzone, z pestkami, które pękały w zębach, toczyły się po języku i podkreślały słodycz miąższu. Ale świeże figi? To było

Gotuj z Blue Raven
3 BIT 244

Kochani,dzis zrobimy ciasto - 3 BIT - jest proste, a przede wszystkim bez pieczenia! I kazdemu sie uda a radosc z takiego 3 Bit-a jest ogromna- szczegolnie radosc dzieciakow bezcenna. Skladniki -  ok.400 g herbatnikow- petitki krakersy puszka masy krowkowej kostka masla 2 budynie smietankowe bez cukru pol litra smietanki kremowki do ubijania 30 % 2 fixy do smietany tabliczka gorzkiej

Z Kuchni Do Kuchni
Pianka z owocami i galaretką 378

Łatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :) Składniki: 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 % 2 galaretki jagodowe 300 g borówek amerykańskich kilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej

wyzwania kuchenne
Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili 173

moich przetworów na zimę. Ten domowy gruszkowo-czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy , oraz powidła śliwkowe bez cukru , one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów. Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili na zimę: Składniki: 2 kg dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 50 g gorzkiej czekolady z chili

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z zająca 211

naszym domu świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy :) Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca  SKŁADNIKI przodek i podroby z zająca          500g podgardla wieprzowego wędzonego 1 kg karkówki 300g wątróbki wieprzowej 100g suszonych grzybków 100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka) 5 jajek 2 bułki 7 plastrów wędzonego boczku

Moje Kuchenne Rewelacje
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 406

masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 2 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka    Sposób przygotowania: Ciasto kruche:  Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki

Słodkości i nie tylko
Chlebem i solą, byle z dobrą wolą 146

standardową keksówkę, jednak z jej braku posiłkowałam się miską żaroodporną). Po pół godzinie do wyrośniętego ciasta dodałam pozostałą mąkę, sól i wyrobiłam dalej. Ciasto początkowo kleiło się do rąk, ale po dobrym wyrobieniu, bez problemu udało mi się je uformować w zgrabny bochenek i przełożyć do miski (formy) wysmarowanej olejem.  Pozostawiłam na kolejne 30- 40 min. do wyrośnięcia (trochę

bastalena

Proponowane wyszukiwania