Przepis pochodzi z bloga Niebieska Pistacja . Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm) Ciasto : 3/4 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki kakao szczypta soli Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: pół puszki masy(...)kajmakowej orzechy ziemne prażone (bez soli) Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i kakao mieszamy razem. Do białek dodajemy żółtka i mieszaninę z mąki, budyniu i kakao. Wszystko razem mieszamy łyżką
Czerwona Porzeczkajeżeli keksówka to baw się z nią dalej ale wyjmij z formy po wystudzeniu. Mieszanką z soku z cytrusów i cukru/”miodu” nasącz ciasto, robiąc dziurki i polewając sokiem lub tak ja bez czułości wbijaj się strzykawką, co zresztą fajnie wyglądało, bo od razu babka się lifitngowała Jeszcze ciepłą, ale już nasączoną babkę posyp cukrem (użyłam kandyzowanego). Smacznego
greenscarfodstępach ciasto wyrabiać i zagniatać (czyli 3 razy w ciągu 4 godzin). Ten zabieg powoduje lepsze napowietrzenie ciasta. 3. Po 4 godzinach ciasto wyłożyć na blaszkę lub włożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą lub mąką i pozostawić do wyrastania na 2-3 godz. w ciepłe miejsce
IMPRESJA SMAKUwtedy miksujemy składniki z drugiej miski zaledwie do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką. Orzechy rozdrabniamy. Patelnie rozgrzewamy. najlepiej bez oleju ale delikatnie możemy ją posmarować. Wykładamy porcje ciasta (około 2 łyżki) tworząc placuszka. Po wierzchu posypujemy obficie drobnymi orzechami. Smażymy z obu stron na rumiano na niezbyt dużym płomieniu. Możemy udekorować świeżymi owocami
Radość kipiąca uśmiechem.łóżku coś mnie trafiło i postanowiłam podziałać co nieco w kuchni, efekt wyszedł całkiem niezły więc się dzielę z Wami przepisem na razowe drożdżówki bez cukru, ale za to z serem i bakaliami Ciasto: 400g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 100 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych 1 łyżka (20 g) miodu 2 jajka
Cynamonowe szczęściemasło, sól. Wyrobić ręką. Na koniec dodać spirytus, dzięki czemu podczas smażenia będą chłonąć mniej tłuszczu. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką, uformować wałek i pokroić na kawałki, każdy ok. 3 cm grubości. Z każdego ulepić placek jak na pierogi ( kółko), łyżeczką nałożyć
pieprzny smaczeklekki i szybki obiad. Sprawdzi się także jako pyszne danie romantyczne… np. podczas spędzanego we dwoje wieczoru sylwestrowego. Jest na tyle lekkie, że bez obaw możemy zjeść je późną wieczorową porą. Na ciasto naleśnikowe […] Post Naleśniki z pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa Prostagrzybami wcześniej namoczonymi,obgotowanymi lub pieczarkami...następnie dodać ugotowaną,pokrojoną kapustę,przesmażyć parę chwil,doprawić i farsz gotowy.Gdy będziemy przygotowywać babeczki należy również wyciąć z ciasta gwiazdę lub choinkę.Babeczki podpiekamy ok 10 min,bez farszu i gwiazdek.Później wykładamy farsz,na górę kładziemy naszą ozdobę i pieczemy aż się zarumieni
Niespełnione zdolności kulinarneżółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości
Kto ugości moich gości?używamy do makowca, wówczas do masy makowej zrobionej z 500 gr maku należy delikatnie wmieszać 6 ubitych białek. Wówczas masę należy od razu wykorzystać do ciasta. Masę można przechowywać w lodówce przez 5 dni (bez białek) lub mrozić. Smacznego! domowa_masa_makowa_mojprzepisna.pl
moj przepis naŚwiąteczny sernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b ez ciasta, jedynie z polewą. Bardzo słodki, ale nie mdły . Nie mogłam się pows trzymać i wyjęłam go z formy kilkanaście minut po upieczeniu, przez co na zdjęciach wygląda na rozpadający się. Formę zachowuj
Szefowa kuchniskorzystać z najlepszego przepisu na bułeczki.Mąż niespodziewanie wrócił a w domu nie było pieczywa.Musiałam ratować sytuację by rano zrobić jakieś dobre śniadanie bez wyjeżdżania do sklepu.Dlaczego ten przepis jest taki rewelacyjny? Ciasto wyrabiamy wieczorem,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc. Rano cichutko wstajemy,formujemy bułeczki,pieczemy no i mamy pyszne,chrupiące i bardzo świeże pieczywo.Tym razem troszeczkę
Niespełnione zdolności kulinarnesię, że w przepisie nie ma nawet grama twarogu :) Nadmienię też, że ciasto bardzo łatwo i przyjemnie się kroi :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 300 g cukru 200 g masła 2 opakowania budyniu czekoladowego (bez cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Masa grysikowa: 5 białek 330 g cukru 500 g gęstego jogurtu greckiego(...)śmietany 18%) 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 20 g cukru waniliowego 120 g kaszy manny (grysiku) 400 g czarnych porzeczek szczypta soli Wykonanie: Ciasto: Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz budynie czekoladowe i mieszamy. Następnie mąkę z dodatkami łączymy
MyCookBook.plciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, gotujemy 1-2 minutki. OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz
Rozpustne gotowanieprzez 20-30 minut, potem w 180 stopniach przez kolejne 10-20 minut. Ten czas zależy trochę od soczystości gruszki, więc sprawdzajcie pod koniec stan ciasta patykiem (już nie palcem, bo będzie gorące!) Jedzcie bez wyrzutów sumienia! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEK