współpracy i niech się nie tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów, wysokiej jakości i bez konserwantów np. bardzo wygodnej w użyciu bezglutenowej masy orzechowej z kawałkami orzechów firmy Helio. Sprawdzi się na mazurkach, tartach i w ciastach. My wypełniliśmy nią mini mazurki orzechowo-owocowe, którą dla ożywienia smaku połączyliśmy z kwaskowatą galaretką z marakui. Jeśli(...)braku czasu lub chęci nie możecie samodzielnie upiec foremek bez wahania kupcie gotowe w sklepie i się nie stresujcie, w końcu Święta mają być miłe, przyjemne i bezstresowe ;) Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta 350 g mąki pszennej 200 g zmrożonego masła 60 g cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru
SzczyptaSmaQpostanowiłam go wypróbować. Wkrótce nadarzyła się idealna okazja w postaci babskiej imprezy Olki. Zabrałam się zatem do roboty. Wprawdzie obawiałam się ciasta, jak będzie się wałkować i czy da rade powycinać odpowiednio, ale wyszło idealnie. Bez żadnego problemu dało się wałkować i formować z niego pożądane kształty. Farsz natomiast przyrządziłam całkowicie samodzielnie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło przepyszne ciasto
Kolizje Smakówpieczenia i śnieżkę firmy Wodzisław ..Proszek do pieczenia jak to proszek ..wiadomo...potrzebny do pieczenia [ chociaż można biszkopt upiec i bez proszku, ale ja jeszcze takiego nie piekłam]..Śnieżka jest wykorzystywana jako dodatek do ciast lub owoców..wystarczy zmiksować ją z mlekiem lub śmietaną i już gotowe.. BISZKOPT 7 jajek 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mąki pszennej
Moje domowe kucharzeniewyrabiając hakiem ok.5-7 minut. Otrzymamy gładkie, elastyczne i błyszczące ciasto. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w cepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość i znacznie się napuszy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm(...)pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na ok.30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.180*C góra-dół, bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był
Smaczne Zdrowewłaściwego naleśnikom kształtu, i choć smakują nie tak tragicznie, jak wyglądają, to wstyd je podać komukolwiek... Mam w domu jednak naleśnikowego mistrza - ciasto przygotowuje w kilka minut, smaży naleśniki z zamkniętymi oczami, przewracając je w powietrzu bez użycia szpatułki jednym, zgrabnym ruchem. Za każdym razem patrzę na niego z podziwem i zachwytem w oczach, bo jest dla mnie niedoścignionym wzorem(...)prawdziwej wanilii smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować! Waniliowe naleśniki Składniki: (na 8-10 dużych naleśników) ciasto: 3 jajka 400 ml mleka 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzePolecam szczególnie pączki "cudo" z dodatkiem ziemniaków, nie znalazłam dotąd lepszego przepisu na pączki... Dziś postawiłam jednak na coś innego: mini-pączuszki z ciasta drożdżowego przypominającego to, z jakiego robimy racuchy; smażone w głębokim tłuszczu; bez nadzienia za to posypane grubą warstwą cukru pudru. Malutkie, takie na jeden kęs, niezwykle mięciutkie, bardzo smaczne, nawet następnego dnia. Polecam zapracowanym, robi się
6niebonaleśników, 1 to ok. 71g = 118kcal. Krem na jednego naleśnika, to ok. 23g = 39kcal. Jeden aleśnik z kremem = 157kcal. Składniki na ciasto: - 120g mąki jaglanej - 1 szklanka mleka (sojowego, krowiego) - 2 łyżki kakao bez cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki oleju kokosowego - szczypta soli Składniki na krem: - 1 Apetina Naturalna lub inny serek - 3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka
Be Fit Be Strongpieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder, kakao, masło Z podanej porcji ciasta wychodzi(...)miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk
prawdziwe jedzenieświęta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np. rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżka smalcu 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka(...)szklanki cukru pudru ( 300 g ) lub drobnego cukru do wypieków opakowanie cukru wanilinowego pół opakowania 20 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru bakalie wedle uznania ( ja nie dodałam ) Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec. Wsypałam cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam śmietanę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą. Teraz wystarczy
potrawyregionalneProste puszyste placuszki drożdżowe idealne na kolację lub słodki obiad. Do ciasta dodałam starte jabłka ale można też dodać jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w drobną kosteczkę albo zrobić wersję bez owoców i podać je już z gotowymi placuszkami. składniki: 500 g mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru(...)drożdże zaczęły pracować. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Do miski z zaczynem dodać pozostałe mleko, jajko, cukier waniliowy i mąkę. Wyrobić ciasto. Następnie dodać starte jabłka i ponownie wyrobić. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło obiętość. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce ciasta, łyżką
Monia miesza i gotujepołączyć. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy około 20 cm. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (bez pestek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dobrze upiekło. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagorzkiej i mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy żółtka. Dodajemy masło i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy dwie łyżki masła, a następnie wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy do momentu, aż składniki(...)całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe zawijasy. Śmietankę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około 0,5 mm. Przekładamy do formy na tarte z ruchomym dnem, wstawiamy do nagrzanego
Słodkie Przyjemnościciasto zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce i później piekłam na kamieniu, bez formy). Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. Podczas rośnięcia powierzchnię ciasta należy kilkakrotnie nawilżać (u mnie 3 razy). Przed samym włożeniem do piekarnika, ciasto ponownie nawilżyć. Piec w temperaturze
CookYourselfcukru pudru kilka kropli ekstrakty waniliowego 1/3 szklanki śmietany do deserów 36% Orzechy mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną. ciasto: 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 250 g masła lub margaryny ( u mnie bez mlecznej) 2 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru ziarenka z połowy laski wanilii lub kropelek kilka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryciastu,a jej delikatna slodycz wspaniale harmonizuje ze smakiem migdalow.Jest puchate,lekkie jak piorko i wysokie.Upieczone z mielonymi migdalami zamiast maki i bez tluszczu.Mysle,ze juz Was dostatecznie zachecilam do upieczenia tego przepysznego marchewkowca. To moje pierwsze ciasto marchewkowe.Dlugo zwlekalam z jego upieczeniem szukajac odpowiedniego przepisu. Marchewki marcepanowe od dawna lezaly zakupione i cierpliwie czekaly.Znalazlam swietny przepis,ciasto upieklam,dziele
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!