ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:293/901)

Chleb pszenno - orkiszowy na dwa sposoby 214

stopni przez 10 minut, zmniejszyłam do 220 i piekłam kolejne 10 minut i kolejne 30 minut w 200 stopniach. Proporcje są dobre, ciasto wyrosło, ale miąższ wyszedł dość zbity i smak jak dla mnie bez rewelacji. Propozycja druga: według mnie lepsza Tym razem dałam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i szklankę mąki orkiszowej typ 850, przesiałam do miski, odmierzyłam

apetytnapieczenie
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 182

płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skóry (400 g) garść liści świeżej bazylii i oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: starty parmezan do posypania mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 1 łyżeczka soli do wody do gotowania ravioli Farsz: Cebulę posiekać w drobną kostkę(...)pomidorowy: Pomidory z puszki przelać do małego garnka. Dodać sól i suszone oregano i gotować bez przykrycia do czasu zgęstnienia sosu (od czasu do czasu mieszać). Na koniec dodać posiekane liście bazylii i oregano, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Ciasto podzielić na mniejsze części. Blat podsypać mąką. Każdą z części cienko rozwałkować w kształt prostokąta. Połowę rozwałkowanego ciasta

Bullio
Sernik na kruchym cieście 365

Przepisów na sernik jest mnóstwo - są te bez dodatków, z czekoladą, z owocami i pewnie jeszcze wiele innych. Jest to ciasto, które jest uwielbiane przez większość łasuchów, dlatego warto mieć w swojej kolekcji sprawdzony przepis na sernik. Poniżej zamieszczam przepis, z którego od jakiegoś czasu korzystam. Sernik nie jest zbyt słodki, urozmaiceniem jest dodanie do ciasta cynamonu, choć i klasyczne

Smakołyki Bereniki
Piaskowiec z czereśniami na mące jaglanej 232

oraz miękkim masłem. Ucieramy na jednolitą masę, pod koniec dodajemy nasiona chia.  2/ Smarujemy blachę masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do blachy, posypujemy bułką tartą z wierzchu. Układamy na górę obrane i pokrojone owoce bez pestek wcześniej wymieszane z cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i pieczemy na termoobiegu ok. 25 minut

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta z rabarbarem, 100-tny wpis, Liebster Blog i...niespodzianka :) 177

wiadomości i przede wszystkim za obecność :) Jesteście kochani :*:*:* Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 12 dag masła szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 60 dag rabarbaru 10 dag cukru 1 kisiel truskawkowy Beza: 3 białka 10 dag cukru płatki migdałowe Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Rabarbar obieramy i kroimy(...)kisiel i wlewamy go ro rabarbaru. Masa powinna być bardzo gęsta. Odstawiamy do przestudzenia. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim tortownicę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie ubijamy bezę. Białka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy cukier. Całość mieszamy aż beza stanie się gładka i lśniąca. Na podpieczony spód wykładamy masę

My simple kitchen
Marysieńka 166

jest to tylko chwyt reklamowy, to zbiór (ten dostępny w necie) zawiera wypieki godne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena na ciasto kremowe, zaowocowały Marysieńką. I był to strzał w 10-tkę: czekoladowy biszkopt, orzechowa beza, krem budyniowy, a wszystko otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie do wyszukania

Mia Cucina Sofieta
Pleśniak 232

domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi tak szybko znika:) SKŁADNIKI

Basia w kuchni
Domowy makaron 151

sumie wszystko zależy też od tego ile tego makaronu chcemy uzyskać :) Składniki: mąka zimna woda opcjonalnie 1 jajko (u mnie najczęściej robimy bez) 1 łyżka oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie rozwałkowujemy je na kształt koła, dzielimy na paski szerokości ok. 5 cm, układamy jeden na drugim, podsypując mąką i zabieramy się na krojenie :) Później

charlotte gotuje
Zebra... 139

domach moich znajomych. I wyrazy uznania dla kogoś, kto przepis stworzył i wzór pasków w cieście stworzył:) Ciasto jest proste, jak wiele ciast z tamtych czasów. Proste, łatwe w przygotowaniu i smaczne, bez dzisiejszych kombinacji i bez kremów:) Piekąc zebrę uatrakcyjniłam ją trochę, by była miła dla oka i by nie była taka szara jak w PRL-u:) Składniki(...)cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, olej, wodę lub oranżadę. Lekko wymieszać. 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito do ciasta i ponownie lekko i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części: do jednej dodać kakao, do drugiej połowę mąki pszennej (tej pozostałej 0,5 szklanki), do trzeciej kilka kropli barwnika

In my kitchen
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 262

działo. Nadal pozostanę wierna zakwasowcom, ale ten też bardzo polecam. Ma również tę zaletę że robi się go szybko i bez kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego!uwaga:  ciasto na chleb wyrabiałam w robocie.16 października przypada Światowy Dzień Chleba (World Bread Day 2014). To juz 9-ta edycja, ale pierwsza w której(...)świetna inicjatywa, pokazująca innym, że pieczenie chleba nie jest takie trudne i ze każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn.  Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszym chlebem do Jej akcji chciałabym dołączyć.   Przepis kopiuję od Amber.Kaszubski chleb na podmłodzie

Stare Gary
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 123

Bardzo zaniedbałam moje kuchenne zapiski. Przyznaję bez bicia: spędzając ostatnio w domu tylko 8 godzin dziennie, niespecjalnie miałam czas i natchnienie na pisanie postów.  Obiecuję nadrobić zaległości i dodać sporo, mam nadzieję, że pożytecznych przepisów :) A zacznę od pysznej drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wprawdzie rabarbar jeszcze mrożony, ale musiałam go wykorzystać, bo przecież powoli zaczyna się sezon(...)świeży. Zapraszam na kawałek drożdżówki ze szklanką mleka i życzę smacznego :) Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką Składniki: CIASTO: 50 dag mąki 20 g świeżych drożdży 3 żółtka 6 dag drobnego cukru do wypieków 6 dag miękkiego masła łyżeczka cukru wanilinowego szklanka letniego mleka szczypta soli masło do formy OBŁOŻENIE: 30 dag mrożonego rabarbaru 2 łyżki cukru KRUSZONKA: 10 dag mąki

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto drożdżowe ze śliwką i malinami 165

Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki ( najlepiej ćwiartki zostawić złączone skórką). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ).  Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do tortownicy. Śliwki ułożyć pionowo na cieście; jeden rząd nachodzi na drugi. Ułożyć maliny. Owoce posypać cukrem, a następnie kruszonką. Piec w nagrzanym

Atlas Smaków
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i galaretką 140

Pyszne i proste ciasto z dodatkiem jogurtu. Można je upiec z dodatkiem owoców, bez żadnych dodatków lub też tak jak ja dać owoce i zalać galaretką. Każdy może zrobić tak jak lubi i z ulubionymi owocami. składniki: 2 szklanki mąki, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 jajka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 mały jogurt naturalny(...)wyłożyć papierem i odstawić. Jajka wbić do miski, dodać cukier i szczyptę soli, zmiksować. Następnie dodać jogurt oraz olej a potem porcjami dodawać mąkę wymieszanę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Wstawić do piekrnika nagrzanego na 170 C i piec ok 40 minut do suchego patyczka.  Ciasto wystudzić. Jeśli bardzo wyrosło ściąć nieco wierzch aby było

Monia miesza i gotuje
Chlebki z cebulowo-serowym nadzieniem | mata-stolnica z podziałką hiszpańskiej marki Lekule 146

strukturą, a dodatkowo tworzy nieprzywieralną powłokę, doskonale nadaje się do wszystkich czynności przygotowywania wypieków. Można wygodnie i szybko wyrobić i rozwałkować na nim ciasto, w razie potrzeby schłodzenia wstawić do lodówki, a później bezpośrednio do piecyka- bez potrzeby stosowania dodatkowo jakiejkolwiek folii. Zaletą maty jest również fakt, że łatwo poddaje się czyszczeniu. Niestety, żeby nie było za słodko - mata

CookYourself

Proponowane wyszukiwania