Gingerbread men czyli piernikowe ludki. Jak mówi bajka z 1875 roku, jeden z nich nie chciał zostać zjedzony, wyskoczył więc z piekarnika i uciekł w świat
maniapieczeniamięsa z piersi indyka 375 g serka ricotta 2 jajka 35 g obranych liści szpinaku (bez ogonków) 60 g pora (biała część) 1 cukinia (ok. 300 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej Składniki ciasta: 400 g mąki 4 jajka 1 jajko roztrzepane do klejenia pierożków 4 szczypty soli Sos Marinara (podwójna porcja(...)duże puszki krojonych pomidorów bez skórki – po ok. 560 g 2 duże cebule 6 ząbków czosnku 4-5 łyżek oliwy 4 szczypty cukru sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Dodatkowo: parmezan świeży koperek Przygotowanie: Przygotowanie farszu: Mięso z piersi indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda
Moja Delicjawww.Skworcu.com.pl. 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg dobrego wiejskiego sera 1 puszka mleczka kokosowego , 400 ml 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 i 1/2 szklanki(...)dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz wlewamy puszkę mleka kokosowego. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i bez grudek sera. 3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 90 minut. Jeśli wierzch zbyt się zarumieni to należy go przykryć folią do żywności
Apetyczna babeczkaBardzo szybki i prosty - najprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciast, pączków, pierniczków, drożdżówek i wszystkiego, co nam się spodoba. Na bazie (tylko) cukru i wody, świetny dla alergików. Można dodać do niego soku z cytryny do smaku, ale i bez niego też jest bardzo dobry. Lukier na pierniku staropolskim 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielawendy (bez łodyżek) i nasiona wanilii. Jajka wrzucamy pojedynczo, wciąż powoli ubijając. Tak otrzymaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy. Formę uszczelniamy dwoma warstwami folii aluminiowej albo papierem do pieczenia i wkładamy do pieca na dużą blachę. Do dużej blachy wlewamy gorącą wodę- tak, żeby dookoła sernika było jej około 3cm. Pieczemy 1 godzinę 40 minut, aż środek ciasta prawie(...)lawendę. A! No i zapomniałabym- tuż przed podaniem sernik dekorujemy herbacianą bitą śmietaną. Aby ją przygotować podgrzewamy (bez gotowania!) śmietankę i wkładamy do niej torebkę herbaty. Po czterech minutach torebkę wyjmujemy a śmietankę chłodzimy. Kiedy jest zimna ubijamy i nakładamy na ciasto. Pyszności! A co zrobić z nadmiarem jogurtu greckiego (kupiliśmy w hurtowni całą paletę)? Na przykład pyszne
les mirabelleslukier ucieramy (łyżką lub robotem) na gładką masę. Polewamy przestudzoną babkę. Babka puchowa z lukrem różanym ma strukturę ciasta piaskowego. Możemy ją polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z polewą z czekolady też będzie wspaniała (ale oczywiście wtedy robimy bez lukru różanego). Jej zaletą jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko i zawsze się udaje. Jest to jedno z niewielu
mojewypiekiinietylkotrzeciego dnia po upieczeniu - zachowało się tak długo tylko dzięki temu, że były święta i ciast był większy wybór. Polecam je jako ciasto na popołudnie do kawy lub herbaty, baardzo przyjemne. 200 g daktyli bez pestek2 dlwody1 łyżeczka sody oczyszczonej80 gmasła, miękkiego150 g cukru pudru2 jajka150 gmąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia35 gkakaoSiekamy daktyle, zalewamy wodą i zagotowujemy w małym(...)miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając.Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie z masą jajeczną.Dodajemy daktyle.Wlewamy ciasto do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Pieczemy w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny
Z butelką mleczka w tleŚwietny pomysł na deser bez pieczenia! Składniki na masę kokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny do smaku
Tradycyjna KuchniaUwielbiam pieczywo pod każda postacią ,bez względu z jakiej jest mąki :) tym razem pomyślałam że użyję mąki kukurydzianej i ....wyszły pyszne :) puszyste ,miękkie i pachnące a
Wypieki ReneOd dzieciństwa uwielbiam bezy. Do dziś gdy je widzę uśmiech pojawia mi się na twarzy. Przypominają mi one mnie i moją siostrę, gdy dostałyśmy od rodziców
W kuchni u MonikiTym razem postanowiłam bezy połączyć z masą budyniową. Muszę przyznać, że są one dla osób kochających bardzo słodkie desery. Przepis: 1. Bezy - przepis tutaj . 2.Masa budyniowa
W kuchni u MonikiTapioka czyli produkt skrobiowy otrzymywany z manioku. Jest silnie higroskopijna i bez smaku, przybiera smak jaki jej nadamy. Nie zawiera glutenu ani cholesterolu, granulki tapioki używa się do wyrobu deserów wszelakich. Dziś ciasto, pyszne, aromatyczne i całkiem zdrowe, zapraszam. Kruche ciasto owocowe z tapioką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDomowe bułki na hamburgery Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka
Kuchnia co dniaSłynny bezowy deser Pavlovej - beza wraz z owocami (zazwyczaj truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub kiwi) i bitą śmietaną. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno
Mania WypiekaniaBanalnie prosty przepis, banalnie łatwe ciasto a do tego smakuje wybornie. nie ma przy nim za dużo pracy, a efekt jest zadowalający w 100%. Dodatkowym
Ciasteczkowy PotwórWspaniale komponuje się z bezą, kruchymi babeczkami. Przepis podpatrzony na www.mojewypieki.com Limonkowy krem Drukuj przepis Składniki 2 średnie jajka 16 dag cukru 80 gram masła sok
CoolinarniePLNaleśniki light? Niemożliwe! A jednak;) Bez zbędnego tłuszczu, na mącę pełnoziarnistej z dodatkiem miodu, znacznie zdrowsze od standardowych. Brzmi zachęcająco, prawda? Naleśniki są bardzo dobre
Krakowskie smaki AniCzas przygotowania: 4 hSkładniki na bezę o śr. 23 cmKoszt przygotowania: 24,00 złSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru pudru1 łyżeczka
kulinarnyJacierpliwości do ich wyrabiania.Drożdżowe z kruszonką …Drożdżowe ze śliwkami …Drożdżowe z brzoskwiniami …I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków!I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania!Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało.Już po kilku godzinach możemy się cieszyć
Ostra na Słodkocukrujajkoszczypta soli40 g drożdży120 g stopionego masła1/2 szklanki ciepłego mlekaNadzienie:6 większych jabłek4 łyżki cukruodrobina wodycukier waniliowy1 łyżka soku z cytrynyBudyń:2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru500 ml mleka2 jajka100 g masłaWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiewamy do dużej miski.Drożdże rozdrabniamy do miseczki, dodajemy mleko i 3 łyżki mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie
Moje pyszne gotowanie