ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:308/901)

BABECZKI CYTRYNOWE. 285

proszkę, dodaję do utartych jajek i miksuję. Następnie wlewam mleko, miksuję, sok z cytryny - miksuję, a na końcu olej cienkim strumieniem,  miksując bez przerwy na małych obrotach. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca i piekę przez jakieś 20 - 25 minut, aż pięknie zbrązowieją na wierzchu. Czekam, aż wystygną. Posypuję cukrem

W kuchni Karmel-itki
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 215

pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zostawiamy 1 cm boki, aby potem masa nam nie wyciekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy ciasto, ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu) w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Sos  toffiee: Do rondelka wlewamy śmietankę

Blondynka Gotuje
Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką 264

Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką... Spód: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru  2 jajka  2 żółtka  2 łyżki kwaśnej śmietany aromat waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 20 dkg cukru 20 dkg masła 40 dkg mąki Dodatkowo: 1 kg truskawek lub innych owoców Wszystkie(...)składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę (u mnie 25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotować budyń śmietankowy bądź waniliowy ( z dwóch budyni bez cukru, 3 szklanek mleka i 3 łyżek cukru) i gorący wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć odszypułkować, poprzekrajać na połowę, wyłożyć na budyń. Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami). Piec

Pelusiowa Kuchnia
Kruszonka ze śliwkami last minute 185

Składniki: ( na tortownicę 18-22 cm) przepołowione śliwki bez pestek 100-200 g 250 g mąki 150 g cukru pudru 150 g miękkiego masła pół łyżeczki cukru waniliowego szczypta cynamonu Do dekoracji: cukier puder Przygotowanie: 1. Przesiać mąkę. Wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon i miękkie masło- najlepiej ręką. Nie wyrabiamy jednak jednolitej masy a staramy się tak połączyć masło(...)reszta składników by powstały małe grudki/ wiórki ciasta- kruszonka. 2. Połowę gotowej kruszonki wsypujemy na spód tortownicy, następnie układamy śliwki i przysypujemy pozostałą częścią kruszonki.  Piec: około 15-25 min w temperaturze 180 stopni Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

KreatywnePiny
Devil's Food Cake 150

Diabelne ciasto! Diabelnie proste, diabelnie smaczne, diabelnie czekoladowe, diabelnie podstępne! Podstępne, bo czekoladowe bez grama czekolady (za to z dużą ilością kakao!) i bo nie wiadomo kiedy znika z talerza! Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (już niedługo pojawi się przepis na domowej roboty cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy(...)Dodać po kolei jajka cały czas ucierając na średnich obrotach. Dodać kakao rozpuszczone w wodzie (musi być przestudzone), maślankę wymieszaną z wodą i stopniowo dodawać mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy* - ja użyłam tej o średnicy 24 cm. Przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Ubić śmietanę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
COŚ na ZĄB --BADAMBURA ------Qualcosa per DENTE --BADAMBURA 190

SKŁADNIKI NA CIASTO: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki 450g-2,5 szklanki mąki tortowej 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych 1/2 szklanki mleka, ciepłego 65 g masła, roztopionego 2 żółtka szczypta soli(...)SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100g cukru szczypta kardamonu mielonego  DODATKOWO:  ok. 4 łyżek masła, roztopionego do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia WYKONANIE Mielone migdały, cukier ,kardamon mieszamy razem, do uzyskania gęstego nadzienia =Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do miski robota

w mojej kuchni
Tort bananowy dla wszystkich 211

Tort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy(...)kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na  idealną bazę pod tort . Jeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień) kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony ale zawsze torty dla dorosłych nasączam sokiem owocowym zmieszanym z kilkoma

prawdziwe jedzenie
Szarlotka z budyniem 166

mąki3/4 kostki masła2 jajka1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki śmietany 18%łyżeczka proszku do pieczenia1,5 kg jabłekcukier waniliowyodrobina soku z cytrynyłyżeczka cynamonu2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru750 ml mlekaWykonanie:Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki i dokładnie wygnieść nim spód

Moje pyszne gotowanie
Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) 215

Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru.  szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4  - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść(...)olejem, wlej masę do formy i piecz ok 50- 60  minut w 180 stopniach.  Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj olej kokosowy lub masło. wymieszaj. Polej wierzch ciasta. Połóż uprażone orzechy włoskie

AZgotuj!
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 226

chciałabym zjeść je sztuka po sztuce bez żadnych dodatków, czy wyczarować z nich smakowity deser. Padło na to drugie i zniknęło w mig! Chodzi tutaj oczywiście o kakaowy tofurniczek z malinami. Moim zdaniem niebo w gębie, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Z tego przepisu starczyło mi na trzy małe formy do ciast o średnicy 12cm, lecz spokojnie wykonacie

Be Fit Be Strong
Prosty przepis na dobrą pizzę 236

użyłem pasków zwykłego goudy. Być może mało profesjonalne, ale też się sprawdza!:) PIZZA- POZOSTAŁE SKŁADNIKI:  Tu obowiązuje wspomniana dowolność, nawet w przypadku sosu, poza tym że jakimś sosem ciasto trzeba posmarować...oto moja wersja: - 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego - ok. 50ml ketchupu - 500g pieczarek - 2 cebule - 250g szynki - puszka kukurydzy - duża, czerwona cebula - 150g salami - 300g sera mozarella - przyprawy(...)powierzchnię pizzy. 6. Cebulę drobno siekamy, i szklimy z odrobiną oleju na patelni, odstawiamy do miski. Pieczarki kroimy na grube plasterki, podsmażamy powoli bez tłuszczu aż do odparowania wody. Mieszamy z cebulą, wykładamy równomiernie na powierzchnię ciasta. 7. Szynkę, salami, kroimy na półplasterki i rozkładamy na pizzę, czerwoną cebulę kroimy w grube plastry i rozkładamy, kukurydzę odsączamy i wysypujemy równomiernie

Aromatyczne Podróże
Tarta z łososiem i szpinakiem 208

łososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 300 g łososia bez skóry 250 g ricotty 4 łyżki śmietany 18% 2 małe jajka 2 garście szpinaku 1 mała cebula pół czerwonej papryki sól prowansalska

Monia miesza i gotuje
Proste Ciasto Kruche ze Śliwkami 272

stopni na środkową półkę i piekę około 40 – 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Po upieczeniu śliwki puszczą sok (zależy od odmiany) i góra może być wilgotna ale jak ciasto wystygnie to będzie dobre. Ciasto kruche ze śliwkami jest gotowe, można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Racuchy double double - drożdżowe z jabłkiem 160

jabłkami, mieszam delikatnie i od razu rozpoczynam smażenie na gorącej patelni o nieprzywierającej powierzchni, dzięki czemu prawie obywam się bez tłuszczu. Lekko przecieram tylko dno masłem. Odwracam drewnianą łopatką, kiedy na wierzchu racuchów pojawiają się pęcherzyki powietrza w strukturze ciasta. Gotowe, lekko brązowe posypuję cukrem pudrem.   Najlepsze są krótko po usmażeniu, odrobinę przestudzone, żeby nie parzyć

I tu będę miała takie te
Słodka Chałwa 1080

budynie waniliowe bez cukru (40g każdy).  5 łyżek kakao Krem:  2 budynie waniliowe lub karmelowe bez cukru (40g każdy),  3 szkl. mleka,  250g margaryny lub masła,  300g chałwy waniliowej,  Kakao lub czekolada do posypania wierzchu ciasta 1 słoiczek około 400 ml. dżemu z czarnej porzeczki  Białka ubić z cukrem

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania