Cudowna kwaśność naszych polskich jabłek w połączeniu z chrupką na zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które
sama złodyczPrawdziwy przysmak z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i kwaskowatą żurawiną uzupełniony domową pomadką krówkową. Składniki: 100 g orzeszków ziemnych 100 g żurawiny pół szklanki śmietany 30
prawdziwe jedzeniejeszcze przed świętami ale zamierzam zrobić jeszcze mazurek całkiem czekoladowy, w końcu co to za wielkanocny stół bez mazurka. Składniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 2 żółtka masa
ciastkarnia na kruchym spodzieSernik na zimno na bazie sera twarogowego. Bardzo jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni , które mam nadzieję , że jeszcze będą tego lata :) Jagody jeszcze są , chociaż niebawem
Słodkości i nie tylkopiernikowe...do bajaderek można dodać róznego rodzaju bakalie itp.ale w pierniku akurat były , więc bajaderki zrobione były w ekspresowym tempie i bez żadnych dodatków.Do obtoczenia bajaderek użyłam między innymi wiórki kokosowe Kresto ..polecam... okruchy różnych ciast ewentualnie bakalie dżem posypka wiórki kokosowe Ciasto pokruszyć za pomocą blendera, dodać dżem..wymieszać.W razie potrzeby dodać trochę przegotowanego
Moje domowe kucharzenieszybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste? Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g mąki żytniej
Ze smakiem i z pasjąMoi drodzy! Przepraszam was, że tak rzadko tutaj zaglądam i dodaję przepisy, ale brakuje mi czasu, żeby ze spokojem usiąść przed komputerem i podzielić się z
Smaczne ZdroweCiasto z jablkami , co moge powiedzec o nim :) zawsze sie udaje- by go zrobic potrzeba tylko ok 10 min. Warto sprobowac, a dodajac kulke lodow smietankowych - pobije w smaku najlepszy tort :) Skladniki: 2 i 1/3 szkl maki(...)szkl cukru 6 jaj 4.5 lyzeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 1-2 lyzki kakao dowolne owoce- lub bez :) Wykonanie: Wszystkie skladniki miksujemy razem - oprocz kakao :) Do formy nalewamy polowe ciasta. Do reszty dodajemy kakao I miksujemy. Wylewamy do formy. Ja dodalam do ciasta pokrojone jablka. Wkladamy do nagrzanego piekarnika
Smaki EdytyDziś proponuję Wam lekki i przyjemny torcik z masą budyniową i śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis dla
Smakołyki Berenikipokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;) Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSezon letni trwa, więc owocowe ciacha sprawdzą się na ten okres idealnie. Jednak nie jedna z nas pomyśli sobie „matko, ile to ma kalorii”. Nie musi
Fabryka pomysłówTak, wiem w ciągu ostatnich dni prezentuję Wam już drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm
Fabryka pomysłówOto moja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od
Fabryka pomysłówciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku. Składniki: - ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej - dwie kulki mozarelli - opakowanie ciasta francuskiego - szczypta cukru - sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy
Kulinarne zapędy Kokosaużyć połączenia powszechnie znanego i lubianego – no bo kto nie lubi bananów, masła orzechowego i czekolady? Za pierwszym razem użyłam 3 bananów i ciasto za nic w świecie nie chciało wyrosnąć. Było totalnie gumowate i bez smaku. Pracowałam nad nim pół dnia – dosypywałam mąki, mleka, wsadzałam po jednym do piekarnika, aż wyszło coś bliskiego moim oczekiwaniom. Za drugim razem było(...)piekarnika. Zrobienie polewy zajmuje trochę czasu, głównie ze względu na czas potrzebny do jej stężenia. Dlatego jeśli potrzebujecie babeczek na już, pomińcie polewę, a będzie równie pysznie! Składniki: Ciasto 2 duże banany 180ml mleko kokosowe 60ml mleko orzechowe 1 i 3/4 lyżeczki proszku do pieczenia szklanka mąki (u mnie: mąka ryżowa i gryczana w proporcji pół na pół) 1 lyżeczka
Fill The Bowl