ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:307/901)

Paluchy Wiedzmy 136

proszku do pieczenia 3/4 szklanki obranych migdalów Wszystkie skladniki oprócz migdalów zmiksowac i zagniesc. Zawinac ciasto folia i schlodzic w lodówce ok. 30 min. Ciasto wyjac i formowac paluszki. Na koncu kazdego palca wciskamy migdal bez skórki, caly badz polówke- wtedy paznokiec bedzie cienszy. Pieczemy ok 10 min w 200C..Smacznegoooo

w mojej kuchni
Cranberry Noël 208

wałki około 30 cm długości.Wałki ciasta posmaruj mlekiem przy pomocy pędzelka i obtocz je w wiórkach kokosowych wysypanych na deskę lub tacę.Wsadź ciasto do zamrażalnika na 30 minut (ja wsadziłam razem z tacą bez przykrywania).Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Po tym czasie pokrój uformowane wałki w około 1 cm plastry, ułóż na blasze i piecz

Słodko-Słony Świat Ilony
Babeczki z truskawkami 229

odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę z Tortenguss rot wg instrukcji na opakowaniu. Jest to czerwony zagęstnik do zalewania owoców. Dzięki niemu owoce na cieście będą pięknie lśniły i długo zachowają świeżość. Jest on dostępny bez problemu chociażby na allegro, a opakowanie wygląda tak. Na babeczki ułożyć pokrojone truskawki (jak najwięcej się zmieści :) ) (fot.3) i każdą z osobna polać lekko

Świat Ciasta
Ciepłe lody domowej roboty - jak zrobić? 383

Piekąc różnorakie ciasta, bywa, że wykorzystujemy jedynie żółtka. Cóż z tymi białkami począć? Bezy , pavlova? A może to samo ale w innej formie, coś za czy szaleją dzieciaki a dla Ciebie będzie wspomnieniem dzieciństwa? Zimowy sposób na zaspokojenie małych lodożerców. Czytaj więcej

Farmażony
Kocie oczka 202

smalcu cukier waniliowy dodatkowo: marmolada lub dżem (u mnie porzeczkowy) cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będą złote. Po ostudzeniu ciastko bez dziurki smarować marmoladą lub dowolnym dżemem i zlepiać z ciastkiem

charlotte gotuje
twaróg jabłkowy w naleśnikach... 225

szklanki, NADZIENIE: twaróg 25 dag, śmietana gęsta 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, jabłka 3 sztuki, cukier 1 łyżka wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mikserem zmiksować dobrze i odstawić na 30 minut jabłka bez skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka twaróg dobrze rozgnieść widelcem ze śmiataną 18%, cukrem, cukrem waniliowym, dodać starte jabłka i wymieszać patelnię do naleśników lub zwykłą

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsze ciasto naleśnikowe 281

smażyć kolejne 30 - 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na deskę do przestudzenia. Z tej porcji wychodzi 10 naleśników. Podawać z dowolnym słodkim nadzieniem. UWAGA : Ciasto z tego przepisu jest bardzo rzadkie, ale smaży się je bez problemu. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Naleśniki w kształcie pancakes z domowymi powidłami śliwkowymi 183

mleko i olej. Mieszamy bardzo dokładnie, aby w masie nie było żadnych grudek. Konsystencja ciasta powinna być płynna, lecz gęstsza niż na zwykłe naleśniki. Ciasto nabieramy łyżką i wylewamy na rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez w zależności od tego, czy przywiera czy nie), po czym rozsmarowujemy je na niej, by uformowało nam się małe, zgrabne kółeczko. Smażymy z jednej

Weganizm infantylny
Muffinki z czerwonymi porzeczkami 200

dzieciństwa. Te prawdziwe, zrywane z krzaka obok domu, lub podjadane podczas zbiorów w babcinym ogródku. Bardzo dobrze je wspominam i delektuję się ich jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory, których smak będzie mi towarzyszył zimą... [przepis stąd. ] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki

Pasja Smaku
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 250

jednym z namiotów miały dzieci robić swoją pizzę. Dostały więc fartuszki foliowe, kulę ciasta i wałki, zaczęły wałkować. I koniec. Rozwałkowanie ciasta, a potem dostanie gotowego wypieku nazywacie „robieniem pizzy”? Ha, ha. Bez sensu – rozczarowałam się. Ok. 17 w końcu Paolo wyszedł na scenę. Gadał sobie i gadał, a kucharz gotował. W międzyczasie zapoznałyśmy się z organizatorem eventów i pokazów

W kuchni Karmel-itki
BABECZKI CYTRYNOWE. 304

proszkę, dodaję do utartych jajek i miksuję. Następnie wlewam mleko, miksuję, sok z cytryny - miksuję, a na końcu olej cienkim strumieniem,  miksując bez przerwy na małych obrotach. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca i piekę przez jakieś 20 - 25 minut, aż pięknie zbrązowieją na wierzchu. Czekam, aż wystygną. Posypuję cukrem

W kuchni Karmel-itki
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 223

pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zostawiamy 1 cm boki, aby potem masa nam nie wyciekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy ciasto, ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu) w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Sos  toffiee: Do rondelka wlewamy śmietankę

Blondynka Gotuje
Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką 282

Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką... Spód: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru  2 jajka  2 żółtka  2 łyżki kwaśnej śmietany aromat waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 20 dkg cukru 20 dkg masła 40 dkg mąki Dodatkowo: 1 kg truskawek lub innych owoców Wszystkie(...)składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę (u mnie 25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotować budyń śmietankowy bądź waniliowy ( z dwóch budyni bez cukru, 3 szklanek mleka i 3 łyżek cukru) i gorący wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć odszypułkować, poprzekrajać na połowę, wyłożyć na budyń. Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami). Piec

Pelusiowa Kuchnia
Kruszonka ze śliwkami last minute 199

Składniki: ( na tortownicę 18-22 cm) przepołowione śliwki bez pestek 100-200 g 250 g mąki 150 g cukru pudru 150 g miękkiego masła pół łyżeczki cukru waniliowego szczypta cynamonu Do dekoracji: cukier puder Przygotowanie: 1. Przesiać mąkę. Wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon i miękkie masło- najlepiej ręką. Nie wyrabiamy jednak jednolitej masy a staramy się tak połączyć masło(...)reszta składników by powstały małe grudki/ wiórki ciasta- kruszonka. 2. Połowę gotowej kruszonki wsypujemy na spód tortownicy, następnie układamy śliwki i przysypujemy pozostałą częścią kruszonki.  Piec: około 15-25 min w temperaturze 180 stopni Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

KreatywnePiny
Devil's Food Cake 165

Diabelne ciasto! Diabelnie proste, diabelnie smaczne, diabelnie czekoladowe, diabelnie podstępne! Podstępne, bo czekoladowe bez grama czekolady (za to z dużą ilością kakao!) i bo nie wiadomo kiedy znika z talerza! Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (już niedługo pojawi się przepis na domowej roboty cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy(...)Dodać po kolei jajka cały czas ucierając na średnich obrotach. Dodać kakao rozpuszczone w wodzie (musi być przestudzone), maślankę wymieszaną z wodą i stopniowo dodawać mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy* - ja użyłam tej o średnicy 24 cm. Przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Ubić śmietanę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!