Jeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie(...)wyczarowania własnych pięknych pierniczkowych ludzików. Wystarczy torebka foliowa i Wasza wyobraźnia oraz troszkę wprawy. Zamiennie zamiast miodu, możecie użyć melasy – jasnej lub ciemnej, to również wpłynie na kolor ciasta. Przepis pochodzi z książki „Cuda z piernika” Mimy Sinclair. Biblii dla wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie świątecznych wypieków Recenzja książki już lada chwila na blogu. Drukuj Pyszne pierniczki
Mieszam w Garnkublachy, nie zajmuje wiele czasu jego przygotowanie. Po drugie, jest supertanie. Po trzecie, stosunkowo długo nadaje się do spożycia, a im dłużej stoi (bez przesady) tym lepiej smakuje. No dobra, to teraz przepis. NAPOLEONEK Składniki na ciasto: - 550 gram mąki - 200 gram śmietany 18% (kwaśnej) - 6 żółtek - 100 gram drobnego cukru - 80 gram masła - 1 łyżeczka sody Przygotowanie ciasta
Życie zamknięte w smakuDzisiaj zaproponuję Wam smak z dzieciństwa, a mianowicie bardzo szybkie i proste ciasto, które zawsze się udaje, a mianowicie MURZYNEK. Przepis podaję typowo tradycyjny, klasyczny bez żadnych dodatków. Gdyż ja bardzo często robiąc je dodaję do środka orzechy włoskie lub dżem wiśniowy. Składniki: Polewa 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 250 g margaryny
Ciastka - domowe słodkościmój apel, nie sypcie cukru do ciasta na placki, jest tam zupełnie zbędny. Jeśli dorzucacie owoce, tym bardziej nie trzeba jeszcze dodatkowo dosładzać. W zupełności wystarczy lekko polać placuszki z wierzchu na przykład syropem klonowym albo miodem, tak podane są naprawdę przepyszne! Specjalnie przy okazji powyższej refleksji, mam dla was przepis na placki (bez cukru oczywiście :) ) jogurtowe z jagodami. Placki(...)smażeniem dodać jagody (choć mogą być też inne owoce, np. maliny czy truskawki). Na dużą patelnie nakładać po cztery placki, po półtorej łyżki ciasta na każdy. Najpierw smażyć pod przykryciem, po przerzuceniu na drugą stronę, już bez pokrywki, na złoty kolor. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoupieczeniu Link do filmu z przygotowania : Faworki bez smażenia https://www.youtube.com/watch?v=-2VApCTQTL0 Przygotowanie : Do miski daję mąkę , jajka , cukier puder , rum , proszek do pieczenia , szczyptę soli i mieszam łyżką . Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką żeby masło wchłonęło się w ciasto . Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłonią kilka minut(...)Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Faworki piekę około 13 – 15 minut na złoty kolor , długość pieczenia zależy jak grubo wywałkujemy ciasto . Po upieczeniu i wystudzeniu faworki posypuję cukrem pudrem . Faworki są gotowe . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeWszelkiego rodzaju, ale nie te bez pieczenia, ale właśnie takie pieczone, no ostatecznie może być gotowany :) . Na moim blogu nie ma ich jeszcze zbyt wiele, ale nadrobimy zaległości. Szczególnie, że zbliżają się święta, a u mnie zawsze w tym czasie gości pieczony sernik. Dzisiaj sernik krakowski, który zawsze musi być z kratką z kruchego ciasta i polany lukrem. Tak robiła
O kuchni z uczuciemPrzeglądałam ostatnio reklamę produktów z " Aldika" bo są tam często fajne ,niemieckie produkty w super promocji.Zazwyczaj kupuję wszelkie cukry smakowe do ciast u nich , bo mają duży ich wybór,ale postanowiłam zrobić swój,zdrowy , naturalny i bez konserwantów cukier.Miałam pomarańczę , a cukier zawsze jest w domu ,a w internecie taki przepis gdzieś widziałam
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimazurki pisanki dekorujemy. Forma papilart nadaje się do pieczenia. Po upieczeniu wyrzucasz papierek i masz czyściutko bez mycia,od razu gotowe:) Papilart ma również inne foremki w których możemy piec ciasta jak i pasztet oto niektóre zobaczcie sami
Różowa kuchnianajwyższej półce w piekarniku, z zachowaniem odstępu od górnej grzałki ok. 10 cm (chlebek napuchnie). Posmarować roztopionym masłem i podawać ciepłe. Bez automatu: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać składniki płynne i wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej utoczyć kule, dwie z nich przykryć
Domowa Cookierenka Agiżółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być mrożone) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: masło siekamy
Luźna Kuchniawyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba] .Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec
Moje domowe kucharzenieMiętowe tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami Ucierane z truskawkami i bezą Sernik z rabarbarem i truskawkami Truskawkowa magia smaku Mini serniczki z truskawkami Truskawkowe ciasto mamy Ciasto z masą truskawkową Sernikobrownies z musem z truskawek Tarta
Z miłości do słodkościrogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam(...)całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można też dłońmi. Nadmiar masy odcinam - mieszam ją z barwnikami
W kuchni Karmel-itkiEkonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :)Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :)))Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym(...)cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry o szerokości 2,5 cm (zostawić trochę marcepanu na kruszonkę- którą można oczywiście pominąć).Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć
Kraina Miodem Płynącamigdałowe ciasto przełożone śmietankowym kremem, z wierzchu posypane chrupiącymi, podprażonymi migdałami. Torcik jest w 100 % bezglutenowy. Doskonały do czarnej kawy. To jedno z dwóch ulubionych, szwedzkich ciast mojego męża... :-) Ciasto: 350 g mielonych migdałów (ze skórką) 200 g cukru 6 białek Dna dwóch tortownic o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków foremek nie smarować. Piekarnik rozgrzać(...)zgęstnieje, nie dopuścić do zagotowania. Wystudzić całkowicie. Masło ubić mikserem. Stopniowo, po łyżce dodawać zimną masę śmietanową. Dekoracja: 100 g migdałów pokrojonych w słupki (bez skórki) Migdały uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem. Boki i wierzch posmarować pozostałym kremem. Wierzch posypać zrumienionymi migdałami. Schłodzić w lodówce przez
maniapieczenia