ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:298/901)

Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 247

ciasto też jest tak rzadkie – naprawdę nic się nie stało, po prostu po wyrastaniu od razu przełóżcie je do formy, bez wcześniejszego formowania- WYJDZIE!   Przykrywamy wilgotną ściereczką i w temperaturze pokojowej, a najlepiej –stawiając je blisko kaloryfera – dajemy ciastu wyrosnąć przez około 3h – kopułka na cieście powinna wyrównać się ze szczytem formy. Żeby przyspieszyć drugie wyrastanie możecie babkę włożyć

Karo in the Kitchen
Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 179

posypane płatkami migdałowymi - pysznie chrupiące. Wygląda i smakuje bosko! Składniki: porcja dla 4 (głodnych) osób 500g łososia norweskiego (filet bez skóry) 300g szpinaku w liściach (może być mrożony) duży ząbek czosnku pół łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki ciasto francuskie - ja kupiłam gotowe, takie do trzymania w lodówce oliwa z oliwek garść płatków migdałowych jajko Przygotowanie: Łososia podzielić

Kulinarne Inspiracje
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 434

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z

Oryginalny smak
sernik królewski z amaretto 155

jego wadą jest, że szybko znika;) Mam ambitny plan mocnego ograniczenia słodyczy w okresie wielkiego postu, póki więc karnawał trwa, zamierzam się "dosładzać" bez wyrzutów sumienia. Oczywiście czymś wyjątkowym i smacznym, nie sztucznymi, sklepowymi "zapychaczami"... składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 40 g ciemnego kakao łyżeczka proszku do pieczenia 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka

6niebo
ciasteczka orzeszki 3744

ciepłe, wystudzone ciastka będą bardzo kruche.  Lepiej zdejmować ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków. Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków orzechów to dekorować możemy szprycą.  Składniki na około 60 ciasteczek: na ciasto: 3 szklanki mąki  250 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli na krem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 138

cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły i gotowe :) Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g) - szczypta soli - 1 jajko - 1 łyżka oleju Składniki na farsz: - 6 średnich cebulek - 700 g świeżych pomidorów bez skórki - połowa opakowania papryki w paski Barmar (500 g) - opakowanie pieczarek w oleju Barmar(...)przykryciem ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Przypraw. Smaż bez przykrycia do momentu niemalże całkowitego odparowania wody. Następnie dodaj paprykę i pieczarki, tylko wymieszaj -> warzywka te są mięciutkie i od razu gotowe do spożycia. 3. Kiedy ciasto lekko wyrośnie rozwałkuj je w okrągły, cienki placek. Brzegi zwiń w rulonik. Ciasto nakłuj widelcem

Zdrowie na języku :P
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 137

masę makową i ciasto drożdżowego, dlatego też postanowiłam przygotować domowy makowiec. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne. Samo zawijanie ciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia.  Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto

Ugotować
Torcik marchewkowy z cytrynowym kremem 153

babcia miała imieniny i długo zastanawiałam się co jej przygotować, bo słodkiego nie może i wielu słodyczy nie lubi. Wpadłam na pomysł ulepszenia mojego ciasta marchewkowego i udekorowaniu. Tort zdał egzamin! Możecie też taki przygotować bez żadnej okazji, a na spotkanie z bliskimi jest idealny.   Składniki: 300 g startej marchewki 3 jajka 150 g roztopionego masła 250 g mąki(...)serka mascarpone 100 g cukru sok z 1 cytryny skórka z cytryny do dekoracji: orzechy, suszone śliwki i mięta Wszystkie produkty znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasto dobrze ze sobą mieszamy i przerzucamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy średnica 24 cm ( ja użyłam 26 cm dlatego ciasto jest trochę niższe). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez

Niezły Młynek
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 308

stole nie może zabraknąć zdrowych ciasteczek, dzieci za ciastami raczej nie przepadają (przynajmniej u nas), za to ciasteczka uwielbiają. Czym większy ich wybór tym lepiej, każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz pierniczków zawsze przygotowuję jeszcze kilka wersji zdrowych łakoci. Dzisiaj proponuję Wam pyszne ciasteczka migdałowe, na mące orkiszowej i migdałowej, bez cukru. Zapach pieczonych ciasteczek jest cudny, a smak jeszcze(...)ciepłych... to czysty obłęd, cuuudowny, jakże zdrowy (bez cukru) - marcepan... bajeczny. Choć na zimno też im nic nie brakuje, to smak ciepłych jest czymś najlepszym co może spotkać marcepanoholików... :-) Z podanych składników wychodzi ok.45-50 sztuk. Inspiracją był przepis znaleziony na blogu MAG, jednak troszkę go zmodyfikowałam.Składniki:- 200g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750     (pszennej ok.180g)- 100g mielonych

Smaczne Zdrowe
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 134

ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do napuszenia objętości, około 40 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu. Na dno piekarnika postawić naczynie żaroodporne wypełnione 1 litrem wrzącej wody (dzięki temu ciasto równomiernie się upiecze i będzie wilgotniejsze). Piec 25 min., do suchego patyczka. Po upieczeniu 1-2 godziny potrzymać w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć

moj przepis na
MAKOWIEC 135

cienkie-ok.1/2 cm. Smarujemy lekko ubitym białkiem i wykładam po 1/3 masy makowej na każdą część zostawiając wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.3 cm. - -mak po wierzchu też smaruje białkiem ,aby nie odstawał od ciasta . Zwijamy makowiec .Zawinięte w papier do pieczenia makowce nakłuwamy cienkim szpikulcem Wkładam do zimnego piekarnika włączając go na 175 stopni. Pieczemy ok.40-50

w mojej kuchni
Mazurek migdałowy – z dżemem i kajmakiem 209

Ponieważ za pasem Wielkanoc postanowiłam podjąć się wyzwania i upiec mazurek. Lubię, gdy ciasto jest proste w wykonaniu i można je przygotować nawet późnym wieczorem bez obawy, że pobudzę sąsiadów lub zakłócę ciszę nocną. Tak.. takie są niestety uroki mieszkania w bloku. Ten mazurek na szczęście można przygotować bez użycia miksera. Spód nie jest słodki, dżem kwaśny, a masa

Niebieski kubek z kawa
Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 163

zanurzając w letniej wodzie. Upieczone mięso można przechować w lodówce kilka dni (owinięte folią spożywczą lub w zamkniętym naczyniu.) Tradycyjna sałatka jarzynowa - skrojona, bez dodatku przypraw i majonezu , bez obaw postoi kilka dni w lodówce.  Ryby świeże, do smażenia - dzień wcześniej sprawiamy i przyprawiamy. Smażymy najlepiej przed samym podaniem. Ryby w zalewach - wiadomo, że potrzebują trochę czasu, aby nabrać(...)jednocześnie większej ilości osób. (Są również do wynajęcia całe domy, wystarczy poszukać w internecie.) Dodatkowo teściowa będzie miała do dyspozycji kuchnię i bez przeszkód naparzy ziółek dla babci, a jak będzie trzeba to i herbatą z ciastem wszystkich poczęstuje.  Bardziej wybrednym (i ceniącym tylko swoje własne towarzystwo) gościom pozostanie zarezerwować hotel lub pensjonat. Jeśli zdecydujecie się na którąkolwiek opcję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka budyniowa 276

Babki, babki... Nie ma Świąt Wielkanocnych bez babki chyba w żadnym domu. Dlatego w tym roku postanowiłam zmierzyć się z wyzwaniem. Babki bowiem to mój koszmar - bardzo często wyciągam z piekarnika wzorcowe zakalce, i nie potrafię nic na to poradzić. Przestrzegam wszystkich zasad, a i tak efekt jest raczej opłakany. Jednak tym razem się udało - i to dwa razy(...)synek koleżanki był zachwycony i się zajadał. My zresztą też - tej babce bowiem nie można się oprzeć. Można ją upiec na Wielkanoc, ale idealnie sprawdzi się też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka.  Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem , nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu oprószyć cukrem pudrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka budyniowe kotki 149

bardziej aromatyczne :) Ciasteczka budyniowe kotki 220 g mąki żytniej i orkiszowej razowej 80 g ksylitolu 100 g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(u mnie śmietankowy) 2 żółtka 4 łyżki mleka(można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Formować ciasteczka, najlepiej rożki i piec w 180 stopniach koło 12 minut

FitKot

Proponowane wyszukiwania