mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje... Curd mandarynkowy Składniki: (na 400 g curdu) sok z 5 mandarynek sok 1 1/2 cytryny skórka otarta z 2 mandarynek(...)masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. W razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Przechowywać w słoiczku w lodówce do 7 dni. Smacznego! Ten jest bez masła, taki odchudzony. Z pełną premedytacją wybrałam właśnie taką wersję - ciasto jest wystarczająco słodkie i tłuste, curd może być nieco lżejszy. Według mnie smakuje świetnie, masło wcale nie jest potrzebne. Bazowałam na przepisie
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła
Kolorowy Przepisownikgodzin Porcja: 2 formy o średnicy 28 cm Składniki: Ciasto podstawowe: 200 g mąki z ciecierzycy 450 ml wody 50 ml oliwy 50 ml oliwy do posmarowania foremek Dodatki: I wariant 10 pomidorów suszonych odsączonych z oleju garść czarnych oliwek bez pestek 5 gałązek rozmarynu 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki (opcjonalnie) II wariant(...)minut (do zrumienienia). Gorące placki posyp grubą solą i pieprzem. Wersj na thermomix Składniki: Ciasto podstawowe: 200 g ciecierzycy 450 ml wody 50 ml oliwy 50 ml oliwy do posmarowania foremek Dodatki: I wariant 10 pomidorów suszonych odsączonych z oleju garść czarnych oliwek bez pestek 5 gałązek rozmarynu 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki (opcjonalnie
SzczyptaSmaQpudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka: 5 białek szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 2 budynie śmietankowe bez cukru 120 ml oleju 400 g borówek amerykańskich Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem
Kulinarne przygody Gatitymają widocznych przypieczonych pęcherzyków powietrza- po prostu ładniej wyglądają. Po usmażeniu składamy jeden na drugim na talerzyku. Ja ułatwiam sobie pracę jednocześnie smażąc partie ciasta na dwóch patelniach. Połowę naleśnika smarujemy gotowym farszem od strony bez wzoru, składamy na pół i znowu na pół- kończąc z ćwiartką koła. Tak przygotowane ja wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do nagrzanego(...)też podsmażyć na maśle na patelni. Gotowe posypuję dodatkowo cukrem pudrem z wanilią i podaję ozdobione pozostałymi truskawkami. Są pysze i przez użycie masła i samego mleka w cieście- rozpływają się w ustach. Proporcje przepisu pozwalają na wykonanie 18 naleśników o średnicy 18cm. Nadzienie wystarcza na przyszykowanie 9 sztuk. To spory, sycący obiad dla dwóch osób. Drugiego
Karo in the Kitchentakże tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika. Piernik z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 12,5 dag margaryny 2 jajka 50 dag startych jabłek
Smakołyki Berenikinadzienie 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 50 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru 500 g malin przepis ciasto Mąkę, masło, cukier i jajko mieszamy za pomocą miksera a następnie ciasto wyrabiamy ręcznie na stolnicy. Ciasto odstawiamy na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto
Smakowite Daniaprzygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny. Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków. Jemy tak, jak lubimy najbardziej, np. z miodem, cukrem pudrem, owocami, marmoladą
Taste Of My DayCzysty sernik. Bez bakalii, bez udziwnień, kruchych spodów, galaretek, no i oczywiście bez proszku do pieczenia. Ale co się działo w piekarniku, to moje. Zawsze, ale to zawsze wykorzystujcie przy tym serniku papier do pieczenia do podwyższenia boków foremki. Jeśli tego nie zrobicie, to czeka Was wieczór perfekcyjnej pani domu z głową w piecu. Będąc świeżo upieczoną mamą(...)Dodać miękkie masło i dalej mixować 4. Zwolnić obroty mixera i dodawać po trochu ser 5. Dodać 2 łyżki kaszy 6. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać 7. Formę do ciasta wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boki również wyłożyć papierem, tak aby dzięki niemu podwyższyć brzeg formy dwukrotnie. 8. Przelać ciasto do wysokości
Matka ŻywicielkaPolewa czekoladowa w wersji ganasz, czyli na śmietance 30% (lub 36%) - idealna do tortów i innych ciast oraz do wszelkich słodkich deserów. Świeżo przygotowana polewa, najlepiej bez masła, zanim jeszcze wystygnie świetnie nadaje się do konsumpcji jako gorąca czekolada, np. z dodatkiem bitej śmietany (najlepiej niesłodkiej). Można też część gorzkiej czekolady zastąpić czekoladą mleczną, a nawet z bakaliami, dla urozmaicenia
Anioszek w kuchniktóry praktycznie robi się "sam". Na zdjęciu tego nie widać, ale ser miał delikatny kolor fioletu (użyłam jogurtu z owocami leśnymi). Można go spożyć bez żadnych dodatków (jako deser), albo użyć np. do naleśników, ciasta itp. Jest delikatny i kremowy. 400g jogurtu greckiego (można użyć naturalnego) 250g jogurtu owocowego (użyłam z owocami leśnymi) Sitko ustawić na misce
Di gotujejajka 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 100-150 gr cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta 100 gr masła w temp. pokojowej 1 spory grejpfrut z miąższem czerwonym Masa Śmietanowa
Gotowanie...to proste !Ciasto jest bezglutenowe, zamiast mąki znajdziemy w nim duże ilości różnorodnych bakalii. Zaskoczyć może lekko czekoladowy smak, mimo że w cieście nie ma czekolady. Ciasto jest bardzo słodkie (to dzięki bakaliom) więc jedynym kawałkiem bez problemu zaspokoicie apetyt na cukier
Milion Smakówżyciu jest najważniejsze - z rodziną. Dlatego wkładam tyle serca w każdą, nawet najłatwiejszą potrawę i w prowadzenie tego bloga. Dziękuję Wam, że jesteście! Bez Was, to wszystko nie miałoby sensu. Dziękuję za każde wspólnie upieczone ciasto, przygotowany deser, zjedzone latem lody. Dziękuję za wszystkie śniadania, obiady, kolacje, przekąski... Dziękuję, że jesteście i komentujecie, piszecie, a co najważniejsze korzystacie z moich(...)migdałami i karobem. Idealne małe słodkości na jeden kęs. A jeśli wolelibyście kawałek ciasta, to polecam wczorajsze "Black banana cakes. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe" lub moje "Mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe" . Pozdrawiam Was serdecznie i... wracam do moich małych daktylowych trufli z migdałami i karobem. Pyszności... Choć te małe, zdrowe trufelki daktylowe nie są najurodziwszą słodkością, to rekompensują
Słodkie okruszkiświąteczny poranek zapraszam na pyszne ciasteczka z marmoladą. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Każdy może je bez problemu upiec i będzie zadowolony z efektu końcowego. Do ciasta nie dodałam ani grama cukru, gdyż słodycz marmolady jest wystarczająca. SKŁADNIKI: 200g margaryny, 2,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki śmietany 18%, szczypta soli, marmolada różana. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę
Tradycyjna kuchnia Kasi