Pleśniak z porzeczkami 279Wiele przepisów, które przedstawiam na blogu są powrotami do dzieciństwa, próbą odtworzenia tego, co jadłam, gdy byłam jeszcze beztroskim dzieckiem. Od dawna chodził za mną pleśniak
dom-agi.pl
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem + film 299wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy również olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. farsz Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy w plasterki razem
Smakowite Dania
Frużelina jagodowa 270Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny dodatek do ciast i deserów. Idealnie sprawdza się do gofrów :) Frużelina przygotowana bez dodatku żelatyny. SKŁADNIKI: 400g jagód 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Opłukane pod bieżącą wodą jagody wsypać do garnuszka razem z cukrem. Smażyć na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Starając się nie mieszać zbyt często
https:KKuchniaMniam
Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany 318szklanka mleka szklanka wody przegotowanej 2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Farsz: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 3 duże młode cebule 5 ząbków czosnku 200 g sera typu
Krakowskie smaki Ani
Chleb z orzechami i płatkami owsianymi 166wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 80 g orzechów laskowych No i teraz to w sumie już jak zawsze: bez zbędnej zwłoki wrzucamy wszystko do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut, a jak mamy siły to i 20. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 1 godzinę. Potem
Marder&Marder Manufacture
Chleb na żurku 152świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki słonecznika 1,5 łyżki siemienia lnianego 330 ml żurku I bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. A jak wyrośnie to prze kilka sekund znów wyrabiamy
Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni z kaparami 147żytniej mieszanki mąk 100 g kaparów wraz z zalewą 300 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży No i bez większej filozofii mieszamy wszystkie składniki w misce. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. W sumie procedura identyczna jak przy większości moich chlebów. Sprawdzona i właściwie niezawodna: wyrabiamy ciasto przez 15 minut i zostawiamy przykryte
Marder&Marder Manufacture
Rabarbarowe ciasto drożdżowe z malinami 193Sezon rabarbarowy w pełni, więc bez pysznych deserów się nie obejdzie :) Składniki: 40 dag mąki , 1 opakowanie suszonych drożdży, 17,5 dag cukru, 2 jajka, 100 ml mleka, 75 gram masła, 1 kg rabarbaru, 40 dag malin mrożonych ( mogą być z kompotu) sól do smaku. Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać 10 dag cukru, szczyptę soli, jajka, mleko(...)gram masła. Wyrobić dokładnie gładkie ciasto, przykryć i odstawić na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, a w między czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podnieść brzegi ciasta. Rabarbar obrać, pokroić, położyć na ciasto, następnie obłożyć malinami ( mogą być z kompotu). Piec około 30 minut. Maliny możemy zastąpić innymi owocami jakie mamy w spiżarni
Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z mikrofalówki - opłaca się? 230Jakoś za czasów gimnazjum, może ze 3-4 lata temu często oglądałam Demotywatory. I tam znalazłam przepis na kakaowe ciasto z mikrofalówki w 5 min. Ostatnio
W kuchni bez szafek
Pizzerinki na brokułowym spodzie 365wierzch się nie przypalił. Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę poczekać ze zdjęciem pizzerinek z blachy, bo na początku może być t trudne i ciasto może się połamać. Po chwili udaje się je zdjąć bez problemu. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczka
Sernik w łaty 254Sernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest, przygotowany prawie natychmiast znika. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu. Składniki: ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 żółtka (białka
Kuchcik gotuje
Sernik puszysty 176Ulubiony sernik w mojej rodzinie. Lekki, bez spodu, rozpływający się w ustach, jednym słowem: puszysty. Uwaga: ciasta jest dosyć dużo więc wyrabiać w wielkiej misce. Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową
Milion Smaków
Sernik z kiwi i truskawkami, bez pieczenia 208Składniki: (na tortownice o średnicy 18 cm) Masa serowa: 500 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml
KreatywnePiny
Domowe tortille ze smalczykiem 192Następnie ciasto posypać mąką, podzielić na 8-9 równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie, tak aby na tortilli pojawiły się
Jadło i czytadło
Szarlotka z kruszonką 221Od kilku dni miałam ochotę na szarlotkę ;), więc postanowiłam spróbować upiec. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - łyżka proszku do pieczenia - łyżka cukru waniliowego - 250 g margaryny
W kuchni bez szafek
Murzynek 178składniki się połączą. Kolejno dodajemy po jednym jajku, po każdym z nich miksujemy masę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy prze 55-60 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu
Krakowskie smaki Ani
kurczak w sakiewce 183folię aluminiową,aby się za bardzo nie spiekły.Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok.30-40 min. w temperaturze 180-200 stopni,aż ciasto przybierze złocisty kolor i stanie się chrupiące.U mnie bez nitki ...Pomysl z tej strony http://bronislawa70.blox.pl/2012/02/Podudzia-z-kurczaka-w-sakiewkach-z-ciasta.html
w mojej kuchni
Dukanowski makaron 184kukurydzianej 1,5 szklanki mleka łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Gotowe naleśniki kroimy na paski
Humanistka w kuchni
Zdrowa i dietetyczna tortilla 243szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić. Nadzienie: 2 łyżki sosu paprykowego 4-6 łyżek gęstego naturalnego jogurtu pół
Humanistka w kuchni
Marchewkowe muffiny z jagodami Goji, chałwowym kremem i świeżym granatem 353wyrazisty, słodki smak ujawnia dopiero, gdy podziałamy na nie podwyższoną temperaturą. Ja zawsze najpierw je sparzam, a potem mogę zajadać się nimi bez końca! Do sałatek, jogurtów, kasz, na samo lub do ciasta. Stąd też pomysł na muffiny. Tradycyjne marchewkowe ciacho zmodyfikowałam dodając do niego jagód Goji i ułożyłam do małych silikonowych foremek. Podałam z kremem chałwowym, świeżymi owocami
Sajkofanka smaku
Odczarowujemy grysik | Pyszna kasza manna pieczona ze śliwkami 227godzinę , a do niego można użyć wszelkich owoców , które mamy pod ręką. Jeśli nie macie ochotę piec to ---> TUTAJ macie przepis na ciasto z kaszy manny z bakaliami i polewą czekoladową, ale bez pieczenia. SKŁADNIKI 2 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny 1 jajko 2 łyżki cukru ok.1/2kg śliwek (lub innych owoców) płatki migdałowe (do dekoracji) tłuszcz do wysmarowania
Zofiana
Placuszki bananowe :) 2015klonowy Przygotowanie: Płatki, jajka i banana zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Nalewaj po około 2 łyżki ciasta i wg upodobań posyp kilkoma groszkami czekoladowymi bądź pozostaw bez dodatków. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj polane syropem klonowym
Zdrowie na języku :P
Bezy cappuccino 180Bezy piekłam kiedyś bardzo często, bo bardzo je lubimy.Ostatnio jednak bezy w naszym domu pojawiają się najczęściej wtedy, kiedy piekę ciasto kruche. Ono własnie zabiera żółtka a białka nie mogą się zmarnować :)) Tym razem w wersji cappuccino.Czytaj więcej
bistro mama
Pająki na halloween 227Inspiracji na halloween'owe muffiny ciąg dalszy.Tym razem pająki. Nie może ich zabraknać w żadnym strasznym zamczysku. Takie małe, a potrafią z największego twardziela wydobyć najwyższy
W kuchni wieczorem
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 181"Tydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo
Słodkie Przyjemności
Pączki z serka mascarpone 179smażenia- cukier puder do posypania Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum, aromat rumowy, wbić jajka (kolejność bez znaczenia). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. W szerokim garnku (może też być frytownica, albo wysoka patelnia) rozgrzać olej. Nabierać porcje ciasta łyżką do lodów i kłaść na rozgrzany olej. Można też
mojewypiekiinietylko
Jagodzianki orkiszowe pełnoziarniste 221jagody to oczywiscie jagodzianki.To moje ulubione drodzowe buleczki i Wasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie teraz wieczorem.Rosnie sobie cala noc w lodowce ,a rano pozostaje tylko nadziac buleczki i upiec.Moje jagodzianki maja 50 % dodatek maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa tak samo puszyste i pyszne jak ich"biale"krewniaczki ,a o ilez zdrowsze.Zachecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocny baranek 177soli 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje mąki
Świat Ciasta
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 545Przed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sezamki 235Domowe ciastka z ziaren sezamu. Składniki: 100g ziaren sezamu ćwierć szklanki cukru pudru lub glukozy 2 łyżki miodu łyżka oleju Wszystkie składniki prażymy w rondelku przez
prawdziwe jedzenie
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 324Cudowna kwaśność naszych polskich jabłek w połączeniu z chrupką na zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które
sama złodycz
Smakołyk z orzeszków i żurawiny 236Prawdziwy przysmak z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i kwaskowatą żurawiną uzupełniony domową pomadką krówkową. Składniki: 100 g orzeszków ziemnych 100 g żurawiny pół szklanki śmietany 30
prawdziwe jedzenie
Wielkanocny mazurek pomarańczowy 210jeszcze przed świętami ale zamierzam zrobić jeszcze mazurek całkiem czekoladowy, w końcu co to za wielkanocny stół bez mazurka. Składniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 2 żółtka masa
ciastkarnia na kruchym spodzie
Jagodowy sernik na zimno 386Sernik na zimno na bazie sera twarogowego. Bardzo jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni , które mam nadzieję , że jeszcze będą tego lata :) Jagody jeszcze są , chociaż niebawem
Słodkości i nie tylko
Bajaderki piernikowe 214piernikowe...do bajaderek można dodać róznego rodzaju bakalie itp.ale w pierniku akurat były , więc bajaderki zrobione były w ekspresowym tempie i bez żadnych dodatków.Do obtoczenia bajaderek użyłam między innymi wiórki kokosowe Kresto ..polecam... okruchy różnych ciast ewentualnie bakalie dżem posypka wiórki kokosowe Ciasto pokruszyć za pomocą blendera, dodać dżem..wymieszać.W razie potrzeby dodać trochę przegotowanego
Moje domowe kucharzenie
Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym 227szybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste? Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g mąki żytniej
Ze smakiem i z pasją
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 269Moi drodzy! Przepraszam was, że tak rzadko tutaj zaglądam i dodaję przepisy, ale brakuje mi czasu, żeby ze spokojem usiąść przed komputerem i podzielić się z
Smaczne Zdrowe
Ciasto z jablkami, ktore zawsze sie udaje- apple cake 466Ciasto z jablkami , co moge powiedzec o nim :) zawsze sie udaje- by go zrobic potrzeba tylko ok 10 min. Warto sprobowac, a dodajac kulke lodow smietankowych - pobije w smaku najlepszy tort :) Skladniki: 2 i 1/3 szkl maki(...)szkl cukru 6 jaj 4.5 lyzeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 1-2 lyzki kakao dowolne owoce- lub bez :) Wykonanie: Wszystkie skladniki miksujemy razem - oprocz kakao :) Do formy nalewamy polowe ciasta. Do reszty dodajemy kakao I miksujemy. Wylewamy do formy. Ja dodalam do ciasta pokrojone jablka. Wkladamy do nagrzanego piekarnika
Smaki Edyty
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem 462Dziś proponuję Wam lekki i przyjemny torcik z masą budyniową i śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis dla
Smakołyki Bereniki
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 239pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;) Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Otrębowy placek z czereśniami (bez tłuszczu) 176Sezon letni trwa, więc owocowe ciacha sprawdzą się na ten okres idealnie. Jednak nie jedna z nas pomyśli sobie „matko, ile to ma kalorii”. Nie musi
Fabryka pomysłów
Cytrynowa tarta bez pieczenia 883Tak, wiem w ciągu ostatnich dni prezentuję Wam już drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm
Fabryka pomysłów
Smażone ciastko francuskie z owocami 283Oto moja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od
Fabryka pomysłów
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 238ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku. Składniki: - ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej - dwie kulki mozarelli - opakowanie ciasta francuskiego - szczypta cukru - sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy
Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 223marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:2 szklanki mąki1,5 szklanki cukru2 szklanki drobno utartej marchewki4 jaja1 i 1/4 szklanki oleju2 łyżeczki(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy
Kulinarne przygody Gatity
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 226swojej pamięci, tylko sięgnęłam do Nordisk bagebog Miisy Mink - świetnej książki poświęconej głównie norweskim, ale też duńskim czy szwedzkim wypiekom. Kanelbulle znalazłam bez problemu. Są tak samo popularne we wszystkich północnych krajach. Te są na cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrze