ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:296/901)

44. Kokosowy tofurniczek - serniczek z tofu 175

naturalnego (kostka) - 120g jogurtu naturalnego - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki kokosowej (możemy zmielić wiórki kokosowe na mąkę lub dać 1 łyżkę więcej wiórków) - 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżka miodu *opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii Składniki na ewentualny krem kokosowy: - stała masa z mleczka kokosowego (wytrąca się po umieszczeniu np. na całą(...)pędzelka smarujemy olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Zmiksowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić ciasto i udekorować do woli, u mnie był to krem kokosowy, kakao bez cukru i wiórki kokosowe. Smacznego

Be Fit Be Strong
Chałwa domowa z pistacjami 213

Ciastem co prawda nie jest, ale wyjątkowym łakociem – na pewno. Chałwą domową z pistacjami mogą się rozkoszować diabetycy, weganie, wegetarianie, osoby na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Jest to na pewno nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy przysmak. Chałwa skrywa w sobie naturalny przeciwutleniacz i jest skarbnicą witamin. Jest bogatym źródłem protein, wapnia i magnezu. Jeśli więc chcecie, bez(...)chałwę. Gorąco polecam – w prezencie – na święta… i nie tylko. Smacznego. W akcji Ciasto na niedzielę ( Słodkości z sezamem i/lub chałwą ), wraz ze mną udział wzięły autorki niżej wymienionych blogów: - ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia - MOJE DOMOWE KUCHARZENIE – Sezamowe ciasteczka szczęścia - RÓŻOWA KUCHNIA – Pleśniak z owocami, sezamem

mojewypiekiinietylko
Sernik z nutą cytrynową 302

pieczenia - 2 łyżki kakao masa - 1 kg sera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy (bez cukru) - 2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego lub olejku cytrynowego Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wyklejamy blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Margarynę ucieramy

Zainspirowana w kuchni
Mazurek chałwowy 202

pośrodku tak, by powstały dwa mniejsze mazurki. Spód podziurawić widelcem, żeby zapobiec tworzeniu się nierówności w czasie pieczenia. Na czas rozgrzewania się piekarnika, ciasto wstawić do chłodnego miejsca. Piec w 160 stopniach (góra i dół bez termoobiegu), przez 35 minut na lekko złoty kolor. Spód jest dość łamliwy i kruchy, więc nie przekładajcie go zbyt wiele razy, żeby się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta bardzo jabłkowa 184

łyżeczka octu winnego ok 100 ml zimnej wody ( może być mniej, dlatego dolewamy powolutku ciągle zagniatając) ok 12 dojrzałych jabłek bez nasienia  cukier trzcinowy do poruszenia ok 100 g Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę

Niezły Młynek
Śliwkowiec z budyniem 149

mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru mleko - 5 szkl cukier - 4 łyżki dodatkowo : śliwki cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: Śliwki, umyć, wypestkować, osączyć na sicie.  Kruche ciasto  Mąkę przesiać z proszkiem do miski.  Do mąki dodać posiekaną

Kuchnia Danusi
JABŁECZNIK NA BISZKOPTACH Z BITĄ ŚMIETANĄ 155

Proponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około 15-20 minutach(...)powstały grudki. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów. Na nie wylałam masę z jabłek i ponownie ułożyłam resztę biszkoptów Zalałam je resztą musu jabłkowego. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około 2 godziny. Na wierzch ( to już wersja bardziej kaloryczna ) można nałożyć bitą śmietanę. Polecam! Smacznego

potrawyregionalne
Błyskawiczny sernik z kokosową bezą (bez ciasta) 498

dalej ubijając, dodać kokos, lekko wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik ( 10 – 15 minut przed końcem pieczenia). Piec dalej do uzyskania złotego koloru bezy.   Zapraszam do konkursu ma mężowym blogu: http://zegarkiipiora.com/2015/04/17/zegarki-i-piora-1-urodziny-bloga-konkurs/ Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Meringue eggs 192

Święta za pasem! Rozpoczęliście już przygotowania? Ciasta upieczone, zakwas zrobiony? Ja mam dla Was ciekawą propozycję na wielkanocny stół - nie mazurek, nie babę ... U mnie będą jaja ... na słodko! Z cudownym orange curd , gładkim i nieziemsko pomarańczowym kremem ... W skromnej oprawie, bo to właśnie one są całą ozdobą! Składniki (na około 20 jajeczek): 6 białek szczypta soli 2 szklanki cukru(...)piana powinna być gęsta, lśniąca i po odwróceniu miseczki do góry dnem nie powinna z niej wypaść. Następnie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 100 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.  Aby precyzyjnie przygotować jajeczka, należy postępować jak na filmie Marthy Stewart, z którego sama uczyłam się kiedyś, jak wykonać jajeczka

Garniec Magalie
Szarlotka na cynamonowym spodzie 219

Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że może próbować wszystkich moich wypieków, zazwyczaj prosi o ten jeden, jego zdaniem najlepszy na świecie.. o upieczenie mu szarlotki. I choć nie byłabym sobą gdybym ciągle nie kombinowała, tak i zazwyczaj w nawet(...)mąki50 g masłaMasa owocowa:1,5 kg jabłek2 łyżki cynamonu4 łyżki cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajka, cukier, wiórki i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki i szybko zagniatamy

Słodkie Przyjemności
Serowa tarta z cukinią, dynią i koperkiem 184

tendencję do przypalania, przed wstawieniem do niego ciasta przykryjcie je folią aluminiową). Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić. W czasie, gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotować farsz. Cukinię umyć, usunąć pestki i bez obierania zetrzeć na grube wiórki. Przełożyć do miski, posypać solą, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie startą cukinię odcisnąć ręcznie(...)Wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, dodać także sól. Gdy smak będzie już odpowiedni, dodać jaja i ponownie wszystko wymieszać. Gotowy farsz przełożyć na ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach Celsjusza do czasu, aż farsz się zetnie, a ciasto zarumieni na brzegach

W SMAK
149. Ciasto kajmakowo - budyniowe 685

3Bita, jednak trochę się różnią, przede wszystkim to ciasto można przygotować w bardzo krótkim czasie, no i to połączenie słodkiego ciasta z solonymi orzeszkami - pycha.  1 puszka kajmaku waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 0,5 litra kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki orzeszków arachidowych solonych 2 duże paczki

Jadło i czytadło
Sernik mak - kokos - brzoskwinie 347

pozorom jego wykonanie nie jest aż tak mocno pracochłonne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Nesquik Składniki na masę serową: 500 g białego sera (zmielonego 3x) 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła roztopionego Składniki(...)Następnie dodać mak, kokos i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. Wyłożyć na masę serową  (fot.5) . Wyjąć ciasto odłożone do zamrażalnika i na wierzch zetrzeć je na tarce  (fot.6) . Piec około 60 minut w temp. 180ºC (bez termoobiegu). Inspiracja: martexsweetdreams     drukuj przepis

Świat Ciasta
PUSZYSTE CIASTO Z BORÓWKAMI 215

było w oryginalnym przepisie użyłam borówek i mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką.  Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :) Składniki: ok 250-300g borówek 1 mała puszka (200g) mandarynek 2,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru(...)szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi wcześniej mandarynkami.  Piecz w nagrzanym piekarniku przez

Walijskie Pichcenie
Liebster Blog Awards 148

mnie mój mąż, który również założył za mnie bloga. 2.     Jakie smaki wolisz piec czy gotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyć J 3.     Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4.     Co jest dla Ciebie najcenniejsze? Moja rodzina(...)marzy mi się Buldog Francuski, czyli wybieram psa J 9.     Ulubiony owoc? Maliny i truskawki, czyli znowu lato J    10. Wspomnienie z dzieciństwa...   Bezy z kremem kawowym kupowane przez moją babcię(takie kulinarne). Najmilej wspominam zabawy na podwórku J      11.Ulubione zajęcie poza gotowaniem? Zumba   i rolki !!! Oto moje pytania

Mania Gotowania