mleka 3,2%, 250 ml śmietanki 30%, ½ laski wanilii, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta, żelatyna do słodkich potraw bez grudek na 500 ml płynu, dowolne posypki do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Wafelki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Czekoladę dzielimy na kosteczki (5 kosteczek zostawiamy) i umieszczamy w czystej, suchej metalowej miseczce. Garnek(...)wstawiamy do szklanek. Wafle odstawiamy na ok. 10 min. żeby czekolada przestygła. W tym czasie do filiżanek lub małych pojemniczków o płaskim dnie wsypujemy (każdą oddzielnie) posypkę do dekoracji ciast Decorada http://www.delecta.pl/dodatki-do-ciast.php Pozostałe 5 kostek czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Brzeg wafelka zamaczamy w czekoladzie, tylko tyle, żeby zrobiła się otoczka, a następnie w posypce. Przekładamy
Moniki Smakołykinasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś w sklepie z AGD, ale można wykorzystać kawałki drewnianego kija z drzewa liściastego, pociętego
Smaczna Pyzapieczenia Składniki na nadzienie : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ok. 3 szklanek mleka 6 łyżek cukru 2 szklanki porzeczki (u mnie czarna) Beza : 3 białka 5-6 łyżek cukru (można dać mniej, bo moje ciasto było jak dla mnie troszeczkę za słodkie) 5 łyżek wiórków kokosowych Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę (margaryna ma być
charlotte gotujePavlova ...deser australijski;) Smak powala. Jestem zachwycona, a to znaczy ,że będzie u nas gościć często:) A u Was??? Składniki; Beza; 6 białek, 280 g cukru, łyżeczka octu winnego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, Frużelina wiśniowa; 300 g wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów, 80 g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Wykonanie; Białka ubijamy(...)sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na noc w piekarniku;) Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim
Anioły w kuchniKolejny pomysł z wykorzystaniem pysznych kiełbasek Degustino, w sumie takie kiełbaski można zjeść i bez niczego ..tak na gorąco i nawet na zimno..ale można zrobić i takie oto kiełbaski w cieście..8 kiełbasek podwawelskich Degustino 2 czubate łyżki mąki1-2 łyżki oleju2 jajka2 łyżki gęstej śmietany1 łyżka musztardy Bawarskiej Develeywodasól, pieprzKiełbaski pokroić na połówki. Mąkę wymieszać z resztą
Moje domowe kucharzeniecukrem pudrem i dodajemy kisiel - mieszamy tylko do połączenia składników i natychmiast wykładamy na warstwę dżemu. Zapiekamy jeszcze około 20 minut (do zrumienienia bezy). Rady: Kombinacje dżemu i kisielu można dowolnie modyfikować (tym samym zmieniając kolory ciasta). Jabłka równie dobrze mogą być pokrojone w plasterki, półtalarki lub starte na tarce o dużych oczkach
Kolorowy PrzepisownikMocno czekoladowe, wręcz wytrawne ciasto, słodki karmel, chrupiące orzechy i nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji, albo i nawet... bez okazji :) SKŁADNIKI (blacha 25 x 25 cm) 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( użyłam 70% kakao) 120g masła 1 duża łyżka kakao 4 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej(...)dodajemy do masy czekoladowej. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę czekoladową wykładamy połowę masy kajmakowej i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wykładamy druga część ciasta oraz pozostałą cześć kajmaku, postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszej warstwy. Gotowe ciasto wstawiamy na ok 30 -35 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
DefinicjaSmakuZachęcam do upieczenia CIASTECZEK Z JABŁKAMI bez trudu poradzi sobie z nimi początkująca Pani Domu. U mnie w domu wszyscy je uwielbiamy, są bardzo smaczne, nawet na drugi dzień. Przepis otrzymałam od Pani Jadzi - doświadczonej gospodyni domu z długoletnim stażem, której kuchnie uwielbiam od zawsze . Spróbujcie, a ciasteczka zagoszczą u Was na zawsze. CIASTECZKA Z JABŁKAMI SKŁADNIKI: 2 kostki tłuszczu(...)masła) 1 kg mąki 2 kwaśne śmietany najlepiej kremówki, ale może być też 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli WYKONANIE: Tłuszcz, mąkę, proszek posiekać, dodać śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam
Kuchnia Beatybiałą czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj
codojedzeniasię zastanawiając upiekłem go – wyszedł bardzo smaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne(...)śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału – przepis: banany – 3 dojrzałe olej kokosowy – 3 łyżki miód – łyżka ekstrakt waniliowy – łyżka jajka – 4 duże lub 5 małych mąka migdałowa – 1,5 szklanki mąka kokosowa – 3/4 szklanki ocet jabłkowy
PaleoSMAKpieczenia (moja ma 23,5x35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na nie wykładamy masę makową, a na nią brązowe ciasto (można je zetrzeć na tartce, lub rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na mak). Beza: 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy mąkę, miksujemy wykładamy na brązowe
Cynamonowe szczęściemąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa budyniowa: budyń czekoladowy 3/4 bez cukru 375 ml mleka 2 łyżki cukru 30 g masła Do dekoracji dowolne owoce ;) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo
Lawendowe Niebotarletki ;)Tarletki z borówkami Składniki:Ciasto:200g mąki100 g masła50 g cukru pudru1 żółtko2 łyżki zimnej wodyszczypta soliMasa budyniowa:budyń śmietankowy 3/4 bez cukru375 ml mleka2 łyżki cukru30 g masłaDo dekoracji dowolne owoce ;)Przygotowanie:Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto
Lawendowe Niebowarzywnym z tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam z bloga Vanesy Mis recetas mas caseras . Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" Składniki: Ciasto 500 g mąki 200 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 10 łyżek oliwy z oliwek (można użyć
Kulinarne przygody Gatitywalka. Nie piekę go zbyt często, bo sama nie mogę się od niego oderwać ale tym razem okazja była ważna więc bez bezy nie mogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu z grubą warstwą kremu z mascarpone. Jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to ten torcik na pewno Wam zasmakuje
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia