ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:289/901)

Chlebek naan z czosnkiem i kolendrą (z automatu i nie tylko) 229

najwyższej półce w piekarniku, z zachowaniem odstępu od górnej grzałki ok. 10 cm (chlebek napuchnie). Posmarować roztopionym masłem i podawać ciepłe. Bez automatu: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać składniki płynne i wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej utoczyć kule, dwie z nich przykryć

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z piaNką Bezową 240

żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być mrożone) cukier puder do oprószenia Przygotowanie:     masło siekamy

Luźna Kuchnia
Rogale "marcińskie" 237

wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba] .Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec

Moje domowe kucharzenie
Przepisy na ciasta z truskawkami 400

Miętowe tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami     Ucierane z truskawkami i bezą       Sernik z rabarbarem i truskawkami Truskawkowa magia smaku     Mini serniczki z truskawkami      Truskawkowe ciasto mamy     Ciasto z masą truskawkową     Sernikobrownies z musem z truskawek     Tarta

Z miłości do słodkości
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 229

rogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już  z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam(...)całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można też dłońmi. Nadmiar masy odcinam - mieszam ją z barwnikami

W kuchni Karmel-itki
Ekonomiczne drożdżówki ze śliwkami 155

Ekonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :)Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :)))Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym(...)cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry o szerokości 2,5 cm (zostawić trochę marcepanu na kruszonkę- którą można oczywiście pominąć).Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć

Kraina Miodem Płynąca
Tårta Mandel - szwedzki torcik migdałowy 246

migdałowe ciasto przełożone śmietankowym kremem, z wierzchu posypane chrupiącymi, podprażonymi migdałami. Torcik jest w 100 % bezglutenowy. Doskonały do czarnej kawy. To jedno z dwóch ulubionych, szwedzkich ciast mojego męża... :-) Ciasto: 350 g mielonych migdałów (ze skórką) 200 g cukru 6 białek Dna dwóch tortownic o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków foremek nie smarować. Piekarnik rozgrzać(...)zgęstnieje, nie dopuścić do zagotowania. Wystudzić całkowicie. Masło ubić mikserem. Stopniowo, po łyżce dodawać zimną masę śmietanową. Dekoracja: 100 g migdałów pokrojonych w słupki (bez skórki) Migdały uprażyć na suchej patelni. Wystudzić.   Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem. Boki i wierzch posmarować pozostałym kremem.  Wierzch posypać zrumienionymi migdałami. Schłodzić w lodówce przez

maniapieczenia
Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar 198

mnie 16 ślimaczków) i przełożyć je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ślimaczków posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C (bez termoobiegu) i piec 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Jeśli ciasto za bardzo będzie nabierać koloru z wierzchu, przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego

CookYourself
Ciasto z masą chałwową i bezami 483

pokruszoną chałwę i razem ucieram. Następnie dodaję po troszeczku budyniu. Ucieram. 3. Na połowę biszkoptu wykładam część masy chałwowej (1/3). Na masie układam bezy i wykładam kolejną część masy (1/3). Przykrywam drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko smaruję pozostałą masą i posypuję startą gorzką czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek włoski 177

Kolejna pozycja na świąteczny stół. Pyszna masa cytrynowa, pełna orzechów włoskich na waflu, przykryta bezą. Spróbujcie, a z całą pewnością nie pożałujecie. Przepis pochodzi z książki Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego ” Ciasta słodkie i wytrawne” wydanej w 1990 roku z moimi małymi zmianami. 100 g mąki 100 g masła 250 g cukru pudru

Polska Zupa
Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami 148

Składniki na lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce Wykonanie nadzienia: Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym, sokiem

Tradycyjna Kuchnia
Absolutna dynioza 177

koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 55 minut do suchego dźgulca. Sama dynia, bez dodatków Piękny jesienny kolor masy Masa jest dość gęsta Gotowe! Można je jeść na ciepło- wtedy bardziej czuć smak dyni, można ukryć i zjeść

les mirabelles
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną 272

układam na blasze do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Babeczki piekę około 15 minut na złoty kolor – długość pieczeni zależy jak grubo wykleimy foremki ciastem. Po upieczeniu delikatnie wyjmuję babeczki z foremek i dostawiam do wystudzenia. Przygotowanie bitej śmietany i dekoracja babeczek: Do miski wlewam dobrze

Uwaga Babcia Gotuje
piernikowa babka na majonezie 196

majonezie, choć już coraz bardziej popularna dla niektórych może wydawać się dziwna. Mnie z początku też dziwił dodatek majonezu w cieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza/ tarta na pełnoziarnistym spodzie 175

Miały być bułki, ale po przygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :) Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal): 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około(...)drugiej mokre składniki  do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy, a następnie ugniatamy ręką (jeśli będzie za mało się kleić to dodajcie więcej wody) tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dzięki temu nie będziemy potrzebować więcej mąki a ciasto nie będzie się kleić) na placek grubości kilku mm :) z powstałego placka wycinamy okrąg (nie jest

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rurki kruche z 3 składników - bez jajek i cukru 230

szybko, z ciastem bardzo łatwo się pracuje, rureczki ładnie i równo się pieką, nie przypiekają. A smak - bajka:) Pyszne, kruche, mimo iż do ciasta nie daje się cukru to dzięki dodatkowi marmolady są słodkie nawet bez posypywania cukrem pudrem. SKŁADNIKI: (na ok 40 szt)   1 niepełna szkl śmietany 12% lub 18% (ok 200g) 250g masła w temp pokojowej/margaryny

Kto ugości moich gości?