szczęście nie musimy do końca rezygnować z tej rozkoszy dla podniebienia, bo możemy zrobić pyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów. Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Przepis na brownie paleo : batat (słodki ziemniak) – jeden naprawdę duży albo
PaleoSMAKspożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy to formy. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia. Teraz przygotowujemy masę. Do garnuszka wlewamy śmietanki i zostawiamy do momentu zagotowania. Kiedy śmietanka się zagotuje wsypujemy kawę i mieszamy
Kuchenne Wariacjeotrzymać gęsty lukier. Posmarować nim przestudzone ciasto. Podane proporcje pasują nie tylko na tortownicę. Ja upiekłam to ciasto w formie z kominem do pieczenia babek. Nie bez powodu to ciasto pojawia się na moim blogu :) w przyszłym tygodniu wylatuję do Londynu na wygrane w konkursie Blog Roku warsztaty z Jamie Oliverem :) A żeby było jeszcze fajniej, to termin zbiegł
Codzienna kuchnia niecodziennaalla tiramisu 3. Oszukane marchewki 4. Lemoniada truskawkowa 5. Truskawki pod kruszonką 6. Truskawkowa rynienka 7. Eton Mess 8. Ciasto drożdżowe z truskawkami 9. Tarta z truskawkami i bezą 10. Budyniowe ciasto z truskawkami 11. Kruche serduszka z nutellą i truskawkami 12. Kolorowy sernik na zimno 13. Kisiel truskawkowo-pomarańczowy 14. Pavlova z owocami 15. Torcik truskawkowy na bezowym spodzie
Przepisy AleksandryWitajcie :) Sobotnie ciasto to u nas już klasyka. Nie ma weekendu bez dobrego domowego ciasta. Czy u Was jest podobnie ? Mamy nadzieję, że tak. Nie ma nic przyjemniejszego jak zapach pieczonego ciasta przed południem w sobotę :) Uwielbiamy to. A najlepsze są dzieci pytające "no kiedy to ciasto" hehehehe. Zobaczcie naszą wersję klasycznego murzynka. Może robicie podobnie, a może macie inne
vegetanietendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Ciasta jest dość mało, ale bez obaw, urośnie w pieczeniu. Na wierzch wyłożyć przekrojone na ćwiartki truskawki. Posypać cukrem perlistym wedle uznania - ja sypałam akurat po 30 minutach pieczenia, żeby cukier nie wsiąkł w ciasto(...)Piec w temp. 180C ok. 40-50 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe! Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do lekkiego przestudzenia na 10-15 minut, następnie wyjąć
Grunt to przepis!moja opinia ;) Tarta jest dość kwaśna, z przyjemnie chrupiącą skorupką i miękkim ciastem. Idealna do kawy lub na podwieczorek w większym gronie! TARTA RAZOWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ I BEZĄ Składniki na ciasto: - 300 gram pełnoziarnistej pszennej mąki - 200 gram masła - 100 gram drobnego cukru - 1 żółtko Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy. Następnie formujemy z ciasta kulę i lokujemy(...)drobny cukier Przygotowanie nadzienia: Porzeczki czyścimy, oskubujemy z niepotrzebnych zielonych elementów i osuszamy. Następnie wykładamy na gorące jeszcze ciasto i zasypujemy cukrem w dowolnej ilości - mniej, jeżeli lubimy naturalną kwasowość porzeczek. W piekarniku lokujemy dopiero po zrobieniu masy na bezę. Składniki na bezę: - 3 białka - 150 gram drobnego cukru - 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie bezy: Białka ubijamy
Życie zamknięte w smakuMuszę przyznać, że "Pani Walewska", zwana też "Pychotką" jest jednym z moich ulubionych ciast.. Może dlatego, że lubię orzechy, dżem porzeczkowy, bezę, krem budyniowy i ciasto kruche? Nie wiem.. Pamiętam, jak byłam mniejsza moja ciocia robiła to ciasto ale zamiast orzechów, były rodzynki... Ja tak wtedy nie lubiłam tego ciasta. Ale zawsze można znaleźć fajne zamienniki, które czasem(...)pieczenia i wylepiamy połową ciasta spód formy - dokładnie - aby nie było dziur. Wykładamy na to jeden słoiczek dżemu i rozprowadzamy po całym cieście - zostawiamy marginesy z każdej strony około 1 cm. Zabieramy się do robienia bezy - tak jak mówiłam, jeżeli mamy dwie blaszki możemy zrobić masę bezową od razu całą , a jeżeli jedną to trzeba zrobić ją dwa razy. Białka
Piekę, bo lubięW Polsce znane i lubiane :) Zazwyczaj z mięsem, pieczarkami lub kapustą. Inna odsłona tradycyjnych pasztecików dzisiaj w mojej propozycji. A mianowicie... Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego. Składniki
Tagebuch po polskuPrzepyszne połączenie czekoladowego kruchego ciasta, maku z bakaliami, dopełnionego bezą kokosową, oblaną czekoladą z figami ;-).... Czego chcieć więcej ;-))) ? Składniki: na ciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa(...)spód. Pieczemy kolejne 30 minut (temp. 200 stopni) W tym czasie przygotowujemy bezę: - 3 białka - 70 g wiórków kokosowych - 100 g cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel zapachu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę i wiórki. Wykładamy na ciasto, pieczemy maksymalnie 10 minut. Polewa czekoladowa : - tabliczka czekolady - 50 g margaryny - łyżka cukru
SMYKWKUCHNIDomowe soki z owoców (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, etc.) a nawet syropy dodawane do wody, są znakomitą alternatywą niezdrowych gotowych soków kupowanych w sklepie
IzaGotujeGruszki w dzisiejszych czasach są mało popularnym owocem. Szkoda, bo ich właściwości zdrowotne są naprawdę zadziwiające. Znając poniższe fakty na
IzaGotujeSzokujący materiał na temat szkodliwych dla zdrowia substancji dodawanych do ubrań popularnych marek (nawet dla dzieci). Nie zabraknie fragmentu o jedzeniu... Po obejrzeniu tego filmu
IzaGotujeOwoce i warzywa w dzisiejszych czasach (szczególnie te egzotyczne, np. jabłka kupowane w marketach) są pokryte wieloma groźnymi dla zdrowia substancjami chemicznymi. Każdy z
IzaGotujeDla wszystkich wielbicieli koktajli dziś w wersji śniadaniowej. Koktajl ten jest bombą energetyczną, witaminową i odżywczą. Poza tym smakuje obłędnie! Co potrzebujesz na
IzaGotuje