masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak. Spróbujcie sami. Polecam. SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 5 dag cukru pudru 5 żółtek Do smarowania: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne powidła śliwkowe 10 dag pokrojonych orzechów włoskich Beza: 5 białek 20 dag cukru pudru 1 dag mąki ziemniaczanej(...)nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część blaszki wylepić ciastem. Najlepiej piec w dwóch takich samych blaszkach ( jak nie mamy, to bezę dzielimy na dwie porcje). Ciasto smarujemy połową dżemu i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. w tym czasie przygotowujemy bezę. Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
W kuchennym oknie Ewyprzełożenia i lekko chrupiącą polewą. ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1/1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu 6 łyżek oleju kilka kropel aromatu cytrynowego forma o średnicy 28 cm papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta krem: 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa(...)kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny ciasto wykonanie: Jajka z cukrem miksować do rozpuszczenia cukru. Nadal miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki). Pod koniec miksowania dodać ocet, olej i aromat. Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wlać ciasto i piec w nagrzanym
Kuchcik gotujeBłyskawiczne i przepyszne drożdżówki na mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z owocami i chrupiącą kruszonką. Przygotowałam je na bazie ciasta drożdżowego, z którego często piekę placek drożdżowy z owocami i kruszonką, Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku(...)mamy w zwyczaju długie wyrabianie ciasta drożdżowego, oczywiście możemy wyrabiać, pszenicy to nie szkodzi, ale nie ma takiej potrzeby, wystarczy chwila. Z gotowego ciasta odrywamy mniejsze kawałki (ciasto nie powinno się kleić, powinno być także bardzo elastyczne). Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy dłońmi, smarujemy delikatnie rozbełtanym białkiem, nakładamy konfiturę lub świeże (lub mrożone) owoce, pokrojone
Smaczne ZdroweSernik bez grama sera. Gęste jogurty greckie i sok z cytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie(...)wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki na godzinę przed robieniem ciasta. Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach
Karo in the Kitchenpuszystą masę. Dodajemy przesiane mąki, proszek oraz ostudzoną masę czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ( termoobieg) lub 170-180 (bez termoobiegu) przez ok 20 min. Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża siekamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej. Masa serowa Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy(...)wierzch sernika. Ostatnią część startego ciasta łączymy ze startymi okruchami piernika, mieszamy i posypujemy nimi wierzch. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( bez termoobiegu) i pieczemy ok 50 min . Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok 25 min. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie EwyTort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać. Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy J Ciasto oczywiście
Mania Gotowaniacukier waniliowy 2 jajka olej do smażenia Wykonanie : Do miski wlać wodę , mleko , olej, dodać cukier , jajka , cukier waniliowy i wymieszać mikserem, dodawać ciągle mieszając mąkę . Ciasto ma być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do naleśników , smarujemy odrobina oleju , wlewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na lekko rumiano. Ser przeciskamy przez praskę , dodajemy żółtka , cukier i cukier
Sama słodycz i szczypta chiliznad głowy :) Słonecznej Niedzieli!:)) Proponuje zrobić z połowy porcji, bo z podanych proporcji wychodzi baaaardzo dużo takich kuleczek. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki . Składniki: 900g pokruszonych ciast, ciasteczek, herbatników (bez mas, żelatyny, owoców) pół szklanki mleka pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)* pół szklanki suszonych moreli pokrojonych w kostkę 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być
Czerwona Porzeczkamleko i mąkę. Nie mieszać, miskę przykryć ręcznikiem na 3-4 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie wymieszać składniki w misce drewnianą lub plastikową łyżką, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek. Przygotować kruszonkę. W misce połączyć składniki formować palcami grudki ciasta Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu poukładać ulubione owoce. Posypać wierzch cynamonem oraz
dom-agi.plciasta francuskiego wyciąć taki kwadrat aby rogi ciasta stykały się na czubku jabłka. Jabłko umieścić na środku ciasta, oprószyć cynamonem do dziurki jabłka włożyć dżem, rodzynki (osobiście wole bez dodatków) rogi ciasta sklejać na czubku tak aby jabłko było całe zakryte ciastem. Jajko wymieszać z mlekiem, posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C 15-20 minut
RAROSSApyszne! Zróbcie obowiązkowo. Smacznego. Obieramy umyte 2 papierówki, kroimy w ósemki, usuwamy gniazdka nasienne. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wycinamy koła (15 sztuk), na każdym kładziemy kawałek jabłka bez gniazdka, składamy ciasto na pół, dociskając na obu krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć w środku. Pieczemy całuski w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Wyjmujemy ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła lub margaryny 25g cukru 1 żółtko ok jedna łyżka wody NA KREM CYTRYNOWY I BEZĘ 150g cukru 3 jajka 100ml śmietanki 30% 2 cytryny Na bezę: białko które zostało z ciasta kruchego +2lub 3 białka (ja zawsze wykorzystuję pozostałe białka z innego ciasta ,tak jak pisałam wyżej) kilka łyżek cukru-do smaku PRZYGOTOWANIE: Zagniatamy ciasto(...)końcem pieczenia dodajemy na ciasto ubite białka z cukrem(cukru tyle ile uważacie ,żeby było dość słodkie)i pieczemy do końca czasu,lub do zrumienienia bezy potem tylko czekamy aż wystygnie i do lodówki ciasto zaskoczy smakiem każdego-jest przepyszne spróbujcie koniecznie-pozdrawiam serdecznie
Swojskie jedzonkonajlepiej, gdyż czasem zabraknie dosłownie skrawek, a to już czyni różnicę. Grubszy kawałek ciasta przekrawamy poziomo na dwie równe części, zrobimy z niego spód tortu. Cieńszy pozostaje bez zmian. Po upieczeniu ciast, drukujemy projekt Króla Juliana - tortu, o formacie A3. Tort wówczas ma około 41cm długości, ale można spróbować zrobić go mniejszy, na kartce A4 ma 29cm. Następnie wykrawamy(...)temperaturę pokojową, wlewamy ją powoli do ubitej śmietany i szybko mieszamy łyżką lub szpatułką. Na koniec dodajemy do kremu dżem pomarańczowy i ananasa (bez soku). Całość jeszcze raz dobrze mieszamy i możemy przystąpić do przekładania ciasta. Spód ciasta delikatnie nasączamy sokiem lub alkoholem, następnie pokrywamy kremem, przykrywamy następną warstwą i znowu nasączamy i razem z bokami pokrywamy kremem. Na spód
Smakowy Rajktóre jest łatwe w przygotowania a do tego fajnie prezentuje się na talerzu. Moja wersja jest z gruszkami ale można dać też wiśnie lub jabłka albo zrobić wersję bez owoców. składniki: ciasto 250 g miękkiego masła 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki(...)zimnej wody 3-4 nieduże gruszki krem 2 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 900 ml mleka 5 łyżek cukru 100 g miękkiego masła polewa 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 3 łyżki kakao Przygotować ciasto. Gruszki obrać i pokroić w ósemki odstawić. Masło utrzeć z cukrami na puszystą
Monia miesza i gotujebudynie na 0.5l 600 ml soku 3 łyżki cukru 3 dojrzale brzoskwinie 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru ½ paczki cukru waniliowego 1 duża beza Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa budyniowa: gotujemy budynie na soku(...)brzoskwiń, zalewamy budyniem, wstawiamy do stężenia do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wykładamy na wierzch ciasta, uprzednie wyjętego z formy. Posypujemy pokruszoną bezą. Smacznego
Mia Cucina Sofieta