ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:143/901)

GÖZLEME, czyli tureckie placki 133

pieprz czarny pieprz Przygotowanie Najpierw przygotować farsz. Umyty i oczyszczony szpinak zblanszować na patelni, aż woda wyparuje. Zgnieść ser i wymieszać ze szpinakiem i przyprawami. Żeby zrobić ciasto, wymieszać wszystkie składniki bez wody. Wlewać wodę powoli i wyrabiać ciasto. Przykryć i odstawić na 10 min. Potem podzielić ciasto na 4 kawałki. Rozwałkować cienkie i okrągłe placki. Posmarować olejem. Dwa przeciwne

Tureckie Przepisy
Pszenno gryczany na zakwasie żytnim 147

Najlepiej zrobić to dwukrotnie. Następnie uformować kulę i pozostawić w misce na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po kolejnej godzinie procedurę należy powtórzyć. Po 3 godzinach wyrastania ciasto należy ponownie złożyć, ale już delikatnie, bez specjalnego rozciągania i uformować w kulę. Następnie ciasto przełożyć np. do kosza do wyrastania chleba wysypanego mąką (lub innego naczynia, w którym chleb będzie wyrastał – wyłożonego(...)już nie tak bardzo.Dlatego lepiej by było gdyby ten chlebek wyrastał w takim naczyniu do pieczenia wtedy by nie trzeba było go przekładać i ciasto by nie opadło.No ale jakoś poradziłem bez naczynia. -u mnie 170 stopni 50 min piekarnik góra dół I to koniec smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Krokiety z pieczarkami i serem 191

startego żółtego sera 2 cebule sól pieprz Dodatkowo: masło klarowane do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie tłuszczem  wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz

O kuchni z uczuciem
Tort naleśnikowy kajmakowy 167

łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo 1 puszka  kajmaku 1 pomarańcza 1/2 mango Wykonanie: Naleśniki Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Potrzebne

O kuchni z uczuciem
Naleśniki zapiekane z serem 408

mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Ser 250 twarogu

O kuchni z uczuciem
MURZYNEK Z WIŚNIAMI 173

trzeba do niej dodać roztopioną czekoladę. Ja posypałam jeszcze na wierzch wiórki kokosowe. Smacznego! Polecam przepisy dla lubiących podobne ciasta: MURZYNEK    CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI MUFFINY CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ MIGDAŁOWO DAKTYLOWĄ

potrawyregionalne
Krokiety z kurczakiem 202

szczypiorku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć  naleśniki z dwóch stron

O kuchni z uczuciem
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 115

wyłożyć na dużą blachę. Najpierw wykładamy blachę papierem do pieczenia i wykładamy na niego spód. Na równo rozłożony spód wylewamy krem budyniowy. Rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto na kruszonkę powinno bez problemu dać się pokruszyć w palcach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez około 45-50 minut

KasiaiKrzysiu.pl
Pizza jak z włoskiej pizzerii...i kilka słów o kamieniach! 592

Więcej o desce do krojenia tej i innych dowiesz się  W TYM MIEJSCU Ja wałkowałam na desce kulę ciasta na pizzę i musze przyznać, że bez podsypywania mąką, gdyż ciasto fajnie odchodzi od powierzchni. Kamień nie chłonie zapachu, pozostaje zimny i przyjemnie gładki. Sprawdzi się jako deska do krojenia, jako deska pod przystawki i jako..podstawka pod gorące naczynia

Z Kuchni Do Kuchni
Bezy 126

się to zrobić idealnie co do 1 stopnia). Trzymanie się tych dwóch wytycznych pozwoli wam na zrobienie oszałamiająco pysznych bez! Zobacz również przepisy na inne słodkości -----> CIASTA, WYPIEKI I DESERY Bezy - przepis: Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 28 bez) 2 białka 120 g drobnego cukru (można również zmielić np. w młynku do kawy zwykły cukier bądź użyć cukru

Moje Qulinaria
Krokiety z pieczarkami. 167

cebule 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz Pieczarki zetrzeć

O kuchni z uczuciem
Z kokosem 129

Jakoś tak się złożyło, że nazbierało mi się trochę więcej samych białek i nie wiedziałam co z tym zrobić. Bezy trzeba suszyć, na ciasto z masą też nie miałam ochoty, więc zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub  popołudniowej(...)ciasto czekoladowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C-180'C na około 30-40 minut.Upieczone możecie polać polewą. Ja pominęłam tę część, gdyż ciasto i tak było dość słodkie i bez polewy

Ciasteczkowy Potwór
Prosta pomarańczowa babka 151

mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy babka całkowicie wystygnie

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z sosem pomarańczowym. 143

szklanka soku pomarańczowego 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki cukru Wykonanie Ciasto naleśnikowe Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Sos Pomarańcze obrać

O kuchni z uczuciem
Naleśniki z serem truskawkowym 205

szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Twarożek ugniatamy widelcem

O kuchni z uczuciem
Tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami 334

serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków) 1/2 puszki kajmaku 3 kiwi 2 banany 1 granat Wykonanie: Naleśniki Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Potrzebne

O kuchni z uczuciem
Sernik na zimno 1072

Każdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin po Święta. Przepis pochodzi z mojego zeszytu z młodości (tzn. z okresu kiedy byłam nastolatką), w którym można znaleźć rozmaite słodkie cudeńka. Robię go już od kilku lat. Co ciekawsze, nieważne ile go przygotuję

Fabryka pomysłów
Tort bezowy z porzeczkami 225

tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej

maniapieczenia
Marchewkowe ciasteczka 192

Jakiś czas temu w pracy miałam okazję skosztować ciasta marchewkowego - pysznego, lekkiego, a na domiar wszystkiego bez mleka - słowem ideał. Takowe ciasto na pewno wkrótce zrobię, tymczasem jednak ze względu na to iż zalegam chora w domu i nie mam jak iść do sklepu, zadowolić musiałam się ciasteczkami, bo wszystkie składniki były pod ręką :) Składniki: - 2,5 szklanki mąki

Kulinarne zapędy Kokosa
TORT CHAŁWOWY 366

Tegoroczne święta obchodzimy dosyć skromnie, bo tylko w gronie najbliższych, jednakże nie obyło się bez upieczenia kilku placków oraz tortów. Za samą chałwą nie przepadam, jednak tort chałwowy bardzo mi zasmakował. Pomimo tego, że wydawałoby się, że będzie za słodki, jest idealny.  Składniki na ciasto: -6 jajek -1,5-2 szklanki ksylitolu lub cukru(ja dałam 1,5 szklanki(...)cukru -2 szklanki mleka -0,5 szklanki koniaku -4 łyżki rodzynek -240g masła -600g chałwy waniliowej -powidła śliwkowe(najlepiej bez cukru) Do dekoracji: -polewa czekoladowa -uprażone płatki migdałów -orzechy -rodzynki -chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon

Smaczne Zdrowe
Pavlova kakaowa, Beza-Krówka 141

kawałeczki są one super rozwiązaniem gdy macie więcej niż jedno spotkanie z przyjaciółką, a chcecie tego wielkiego 'WOW' i błysku w oku gdy wnosicie paterę z ciastem. Bądź gdy po prostu chcecie zrobić bezy o różnych smakach. Składniki: (na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki

KreatywnePiny
TARTA NA MĄCE ORKISZOWEJ Z PIECZONYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 506

Pyszna, wilgotna, zdrowa - bo z mąką pełnoziarnistą, bez dodatku cukru, za to z mnóstwem owoców. Idealne lekkie ciasto dla dbających o linię ale także o zdrowie . Przepis znaleziony tutaj z moimi małymi modyfikacjami. Baaardzo godny polecenia. Składniki: - 200g mąki orkiszowej białej - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła - 30g smalcu - 3 łyżki zimnej wody - 3 łyżki ksylitolu - szczypta soli Wszystkie

Smaczne Zdrowe
Czekoladowiec bez mąki 187

Dawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady

Słodkości i nie tylko
Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną 163

Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia ;) ). Jako, że miałam

Moja Delicja
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 195

sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy na stolnicę

Karo in the Kitchen
Wytrawne galette z młodą cukinią i twarogiem 217

zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Piekarnik rozgrzewamy na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Wyjmujemy ciasto z lodówki na papier do pieczenia i wałkujemy w okrąg lub prostokąt grubości około 5-6mm, nie cieniej. Na środku rozsmarowujemy równą warstwą serowe nadzienie

Karo in the Kitchen
Bananowa tarta z bezą 166

możliwe, że że względu na skład chemiczny, jest nielegalna w niektórych krajach. Przez to zabrakło mi bananów na spód, ale całość i tak wyszła intensywnie bananowa. Nawet beza przeszła smakiem tych owoców! Ciasto zaskakuje konsystencją: kruchy spód, rozpływający się w ustach, bardzo delikatny krem i znów na górze: chrupiąca beza. Całość jest słodka, ale nie przesłodzona - nie martwcie się(...)cukru 100 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 4 żółtka 55 g zimnego masła 1 banan beza: 4 białka 170 g cukru dodatkowo: 2 banany Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Na końcu wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż średnica formy. Wyłożyć ciastem foremkę. Schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania