dużej misce. (Możemy dosłodzić miodem albo syropem z agawy). Połowę masy przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli chcemy) i wykładamy pozostałą wersję masy. Dokładnie dociskamy otwartą dłonią. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut do zezłocenia wierzchu. Ciasto wyciągamy. A w tym czasie płatki
Bon Appetit Małgorzatytrzeba wstać i przemierzyć dwa mosty w drodze do pracy. Zostawiam Wam na noc ciasto, które smakowało mi i mojej rodzinie. Polecam z czystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :) ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych
bistro mamapołowy limonki250 g serka mascarpone lub ricottyok. 2 łyżki cukru pudrukilka jeżyn do dekoracjiWymieszaj mąkę, mleko, jajko i łyżkę oleju ze szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz
Bon Appetit Małgorzatyłyżki śmietany, bo ciasto wydawało mi się za twarde i trochę sypkie. Po wyrobieniu ciasta rozwałkowałam je przez papier do pieczenia. Spód podsypałam mąką. Jak piekłam pierniczki bez nadzienia wałkowałam ciasto na grubość 5 mm - 1 cm, ale te które nadziewałam wałkowałam dużo cieniej. Nadziewanie polegało na wycięciu kształtu pierniczka, na środek układałam odrobinę powideł śliwkowych, (oczywiście tych własnej roboty
Blondynka GotujePani Walewska jest z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej(...)migdałowego (opcjonalnie) dżem np. śliwkowy bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód, posmarować ciasto
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMacie ochotę na pyszny deser, którym będziecie mogli się cieszyć, bez wizji późniejszych ogromnych wyrzutów sumienia? Świetnie trafiliście! Od razu zaznaczę, że nie jest to ciasto dietetyczne, jednak w porównaniu z oryginalnym przepisem, wyrzuty sumienia możemy mieć nieco mniejsze. Dlaczego? A no na przykład dlatego, że masło zostało zastąpione zdrowym olejem(...)kokosowym, a zamiast masy krówkowej lub karmelowej przygotowujemy masę daktylową - równie słodką i smaczną, ale o wiele zdrowszą. Wiele osób pewnie ucieszy również fakt, że jest to ciasto, które przygotowujemy bez pieczenia, więc nie potrzebujemy do jego wykonania piekarnika. Czego potrzebujemy? spód: - 2 opakowania ciasteczek zbożowych (jedno opakowanie może być z czekoladą) - 4 łyżki oleju kokosowego góra
two broke sistersrozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i chowamy na kolejne 15 minut do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez termoobiegu). Na ciasto nakładamy folię aluminiową tak, aby ściśle przylegała do ciasta (także na brzegach) i wsypujemy obciążenie np. suchą fasolę, soczewicę, groch lub ryż. Jeśli nie mamy nic takiego
Poezja smakuPowoli kończy się sezon na rabarbar. Szkoda, że trwa tak krótko... Ale zdążycie jeszcze upiec pyszne kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem przykryte bezą. Ja uwielbiam takie kruche cista z owocami, najlepiej jeszcze ciepłe i oprószone cukrem pudrem... Nie trzeba mi wtedy nic więcej:) Ciasto: 200g masła lub margaryny, 3 szkl. mąki pszennej, 2 żółtka, łyżeczka octu, łyżeczka proszku(...)waniliowe, łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15min, by puściły sok. Rabarbar oczyścić. Owoce wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać jednym cukrem waniliowym, cynamonem i zwykłym cukrem. Beza: 6 białek, 1/2 szkl. cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka mąki ziemniaczanej. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Na koniec
Z miłości do słodkościjednak czas na zasłużony odpoczynek z kawałkiem brownie. Niesamowite, że to ciężkie gliniaste ciasto, a właściwie zakalec tak dobrze regeneruje. Najgorszym pomysłem na jaki mogłam wpaść, to upieczenie tego ciasta wieczorem. Takie ciepłe brownie jest po prostu oszałamiająco dobre. To absolutnie uniemożliwia pozostawienie go do rana w nienaruszonym stanie. Przyznam się otwarcie, że mój czekoladowy nałóg obudził mnie w nocy(...)można odłożyć i rozsypać na wierzchu ciasta). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 30-35 minut. Wbity w środek brownie patyczek może być oblepiony i wilgotny, ale bez śladów surowego ciasta. Smacznego
Pełny talerzmalinami, jagodami itp. Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki. Składniki: - biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu - 250g mascarpone - 500ml śmietany kremówki 30% - 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem) - płatki czekoladowe (u mnie wegańskie z ksylitolem) do posypania - truskawki - 4 łyżki konfitury truskawkowej
Smaczne ZdroweDodajemy mleko, oraz lekko przestudzone masło. W drugiej misce łączymy ze sobą przesiana mąkę i pozostałe suche składniki, które delikatnie przesypujemy do płynnej części naleśników. Drewnianą łyżką łączymy ciasto. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i wykładamy na nią łyżką porcje na duże placki (ok 2 łyżek ciasta). Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z syropem klonowym lub innym ulubionym dodatkiem
ChilliJemykakao 250 g różnych bakalii ( np. żurawina , rodzynki, orzechy i inne ) 2 łyżki galaretki/dżemu porzeczkowego 50 ml spirytusu 18-20 herbatników Petitt Beure Wykonanie: Suche resztki ciast i ciastek - bez kremów - pokruszyć w malakserze. Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić. Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło z cukrem
kolorowotorcikowonastępnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Prostokątną formę o wymiarach ok. 20x30 cm (tą samą, której użyliśmy do pieczenia bezy) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie z lodówki wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim dokładnie i równo spód formy. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy ponownie do lodówki na 15 minut. Ciasto pieczemy w rozgrzanym(...)uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder i świeżo otartą skórkę z pomarańczy. Masę od razu wykładamy na zastygniętą galaretkę. Wyrównujemy. Upieczoną na początku bezę czekoladową delikatnie układamy na śmietanowo-serowej masie. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
MyCookBook.pljednocześnie lub pamiętać, że jak się robi oddzielnie to bezę do drugiej porcji przygotować oddzielnie przed samym pieczeniem. W obu wersjach przepisu było powiedziane, żeby na ciasto wyłożyć dżem i bezę i zapiec. Niestety mój piekarnik nie zawsze ze mną współpracuje więc oddzielnie upiekłam ciasto na złoty kolor. Po wystygnięciu posmarowałam je dżemem i masą bezową i ponownie zapiekłam
UgotujmyTo.pljest za rzadkie. Ciasto dzielimy na dwie części. Ta dolna nieco większa. Wkładamy na godzinę do lodówki. Przyznam,że czasami jak się spieszę robię od razu , bez lodówki i ciasto też jest dobre. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dowolna forma. Jeśli bardzo duża , ciasto będzie cienkie. Na spód wałkujemy większą część ciasta. Można wylepić dłonią. Wsypujemy jabłka ( będzie(...)dużo, ale o to chodzi) Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na jabłka. Boki dociskamy dłonią. Robimy dziurki nożem lub widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok, 40-50 min. To zależy od piekarnika. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Osobiście wolę bez cukru. Gotowe SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewypotraw wytrawnych, bo nie zaprzeczajmy ale wszelkie fasole raczej kojarzą się nam z obiadem, a nie deserem. A okazuje się, że warzywa strączkowe na słodko smakują cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy , krem a'la Nutella z ciecierzycy... Gdyby kiedyś ktoś opowiadał mi o cieście z fasoli, czy czekoladowym kremie z ciecierzycy pomyślałabym, że jest po prostu(...)fasoli - jej smaku za nic tam nie znajdziecie ;) Za to znajdziecie tam dużo zdrowia i przede wszystkim...coś pysznego! ;) Ten krem powstał z ciecierzycy która została mi po bezach . Chciałam zrobić z niej cos innego niż burgery czy potrawkę. To połączenie wyszło obłędnie i krem zniknął w oka mgnieniu ;) Mimo, że w szafce miałam Nutellę to jednak zamiast tam - ciągnęło
chili & sugarktóry doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam proporcje cukru praktycznie o połowę, dlatego fani słodkości mogą dodać go więcej(...)wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość
Fabryka pomysłów