ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:133/901)

Sambusak z serami, pierożki 181

Jest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta

Kuchnia Pokoleń
CIASTO KOKOSOWE Z BEZĄ 290

  Kokos zdecydowanie kojarzy mi się z latem. Przywołuje egzotyczne skojarzenia – powidoki lazurowego morza, złocistych plaż, zagubionych pośród oceanu wysepek. To miłe skojarzenia. O tej

Mam To Na Widelcu
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? 182

pyszne ucierane, lekkie ciasto z owocami sezonowymi. Idealne sezonowe ciasto do kawy czy herbaty! Tym razem w wersji wysokiej, upieczone w formie keksowej. Inne ciasta z truskawkami: Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? Składniki 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami 214

Wszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki zastosowaniu mąki kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko

Szybko Tanio Smacznie
Maślana szarlotka. Kruche ciasto na szybko. 271

masło szatkujemy nożem wraz z mąką - na drobno. Dodajemy cukier z proszkiem do pieczenia i jeszcze mieszamy za pomocą noża. Dodajemy żółtka i śmietanę i jak najszybciej (bez zbędnego ogrzewania rękami - zagniatamy ciasto). Dwie trzecie ciasta chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut, pozostałą cześć wrzucamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy jabłka - tzn. podgrzewamy z galaretka do jej rozpuszczenia(...)mimo pieczenia, a w połączeniu z galaretką (pomysł Teściowej) maja pyszną konsystencję i smak. Podałabym markę godną polecenia, ale po co robić komuś darmową reklamę ;) Przyznaję się bez bicia, że recepturę na ciasto ściągnęłam stąd: http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2015/01/kruche-ciasto-z-dzemem-pomaranczowym.html . Wcale nie żałuję, a autora wpisu pozdrawiam. Bardzo mi smakuje taka szarlotka i śmiało mogę powiedzieć, że weszła do kanonu moich przepisów

Kuchnia po mojemu
SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ 207

Dziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis na jesienne słodkości!Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 558

Orzeźwiające cytrynowe smaki goszczą u mnie nie tylko w upalne lato.Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w

Ostra na Słodko
ciasto kokosowe ze śliwkami i błonnikiem... 199

minutę utrzeć na dużych obrotach na dość gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciasta na cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwki zamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem i piec w 200C około 40-45 minut ciasto jest po prostu smaczne............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto zebra z kisielem i makiem 311

tortownicę o średnicy 24 cm. Najlpiej użyć kisielu z dodatkiem cukru - zapewni to powstanie pięknych, różowych pasków. Kisiel bez cukru podczas pieczenia może wypłynąć na wierzch ciasta. Ja użyłam kisielu bez cukru, bo tylko taki miałam, a mimo to paski wyszły prawidłowo:-). Aromat śmietankowy można zastąpić innym np. cytrynowym. Białą oranżadę można zastąpić wodą gazowaną lub np. spritem, kisiel truskawkowy

Gospodyni Miejska
Drożdżowa strucla makowa 197

Świąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy. Przepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty

Wanilia i Kardamon
Oponki serowe, czyli pączki z dziurką 484

uzyskania odpowiedniej temperatury - jeżeli posiadamy termometr cukierniczy, możemy sprawdzić, kiedy olej będzie miał optymalną temperaturę około 175 stopni, jeśli nie mamy takiego wynalazku w naszej kuchni, bez obaw - możemy włożyć mały kawałek ciasta i zobaczyć, jak się zachowuje w oleju; jeśli zanurza się, ale po chwili wynurza, oprócz tego wokół pojawiają się bąbelki, nasz olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia(...)zwiększenia płomienia pod rondlem - usmażone oponki kilka razy przełożyć na czysty ręcznik papierowy, żeby maksymalnie odsączyć je z tłuszczu Wystudzone oponki możemy oprószyć cukrem pudrem, choć i bez niego smakują wybornie, gdyż ciasto jest lekko słodkie. Oponki podczas smażenia zwiększają swoją objętość, więc podczas rozwałkowywania ciasta nie ma potrzeby wykrawać grubszych krążków niż wspomniany w przepisie 1cm. Jeżeli nie mamy

Smakołyki Bereniki
Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką 248

Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką Składniki: ciasto kruche: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 200g margaryny roślinnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 2 żółtka   masa makowa : - u mnie gotowa z puszki   beza: - 3 białka - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej   kruszonka: - 100g margaryny roślinnej

Kuchnia co dnia
Ciasto owocowe z owoców mrożonych 208

Ciasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru (Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków) Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche. Jest to kolejny wypiek bez dodatku tłuszczu i cukru, co sprawia, że jest to idealne rozwiązanie dla osób na kochających słodycze, a będących na diecie. Przygotowanie go zajmuje chwilę i jest naprawdę łatwe. Gorąco(...)ubijamy je na sztywno. Gdy białko jest już ubite bez przerywania miksowania dodajemy pomalutku erytrytol. Mniej więcej po jeden dużej łyżce. Do białek ze słodzikiem dodajemy żółtka i jogurt naturalny i miksujemy tym razem krótko- tylko do połączania. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, otręby oraz sodę i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy

Moja Micha
Jabłecznik z bezą 194

kwaśnych) sok z 1/2 cytryny 30 gramów cukru waniliowego cukier drobny do wypieków (do smaku) cynamon (do smaku) Składniki na piankę (bezę): 5 białek  szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, jedną ciut większą od drugiej. Obie włóż w woreczki plastikowe i schowaj do zamrażalnika na około(...)warstwę jabłek. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 15 minut, aż wierzch się zarumieni.  Ubij białka na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozsmaruj bezę na wierzchu. Wyrównaj.  Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 30 minut.  Gotowe

Garniec Magalie
Jabłecznik z pierzynką na tarcie 355

chwilę ubijać. Na podpieczony spód wyłożyć mus, przykryć ubitą pianą. Na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratę. Piec ok 1 godz. w temp. 120 st. C, tak by beza wyschła, a ciasto się zarumieniło

Konrad Gotuje