ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:127/901)

Chleb na maślance 150

Niewątpliwie najlepsze chleby są na zakwasie! Naturalne, bez chemii i zbędnych dodatków. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb na maślance. Charakteryzuje go gruba, chrupiąca skórka, zwarty, ciężki miąższ i niestety trochę długi czas przygotowania :) No ale czego nie robi się dla chwili przyjemności...?! Jak widać na zdjęciu poniżej, nieźle się bawiłam robiąc zdjęcia chlebku, nie wspomnę już(...)jest sprężyste. Ciasto przełożyć do dużej miski. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Ważne, by miejsce, gdzie ciasto wyrasta, było bez przeciągów. Po około 4 godzinach zwilżoną dłonią odgazować ciasto uderzając w nie pięścią. Dzięki temu chlebek będzie bardziej puszysty. Po tych kilkunastu godzinach uformować z ciasta okrągły chlebek

Nastoletnie Wypiekanie
Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe 179

To miało być inne ciacho, ale plany uległy zmianie bo przypomnieliśmy sobie, że nasza koleżanka jest weganką i jeżeli będzie takie jak przewidywał

Kuchenne Wariacje
Ciasteczka marchewkowe z bakaliami 467

kawałki (również duże rodzynki i żurawinę) - do masy dodać mąki, składniki wymieszać, wyrobić mikserem lub dłonią, pod koniec dodając bakalie - ciasto będzie miększe i bardziej klejące niż ciasto kruche, powinno jednak bez problemu dać się zagnieść - ciasto zafoliować i schłodzić, lub od razu podzielić na dwie części i uformować w rulony o średnicy około 3,5-4cm (schłodzone łatwiej

Smakołyki Bereniki
Sernik tradycyjny 200

spód sernika wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm. Blachę  smarujemy dokładnie masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem (ja wykładałam tylko spód bez brzegów i trochę ciasta mi zostało więc je zamroziłam). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wierzch ma być lekko zarumieniony. Wyjmujemy i lekko studzimy

peggiwkuchni
Muffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą 186

mąka) Forma:  blacha od piekarnika Przygotowanie: Ciasto przygotowuję według przepisu  Ciasto kefirowe z czereśniami . Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika: 180 °C Czas

Kuchnia co dnia
Chrust 116

stolnicy lub blacie kuchennym wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie a następnie wlewamy do niej stopniowo wcześniej zrobioną masę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez grudek. Po wyrobieniu ciasta wkładamy go na 30 minut do lodówki, żeby trochę odpoczęło. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki kroimy go na kilka mniejszych kawałków i zaczynamy wałkować ciasto. Następnie ciasto kroimy

Kuchenne Wariacje
SĘKACZ REGIONALNY 434

Sękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku ! Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie jajeczka

Z Majeczką w kuchni
Orzechowo-jabłkowa Pychotka 780

zimnego masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek Beza: 6 białek (tych pozostałych po cieście kruchym) 1,5 szkl cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Wkładka jabłkowa: 350 g musu jabłkowego * 1/2 szkl gorącej wody 50 g galaretki cytrynowej (2/3 opakowania) Krem(...)posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Obydwa placki piec w 180 st.C przez około 35-40 minut (jeśli nie posiadamy dwóch takich samych form, należy piec ciasta na dwa razy. Ważne jednak, by składniki na bezę ubić bezpośrednio przed pieczeniem pierwszego, jak i drugiego placka). Gdyby orzechy zaczęły się za szybko rumienić, można przykryć blaszki folią aluminiową. Upieczone ciasta wyjąć

Nastoletnie Wypiekanie
Jak zrobić ciasto drożdżowe - Drożdżówki Cynamonowe odrywane - filmiki 165

nagrałam pierwszą część sama. Potem pomógł mi syn. Wg. mnie są lekko nudne, ale jak ktoś zaczyna z ciastem drożdżowym to pewnie się przyda. Dawno się tak bardzo nie stresowałam jak wtedy, zresztą to widać, dwa pierwsze odcinki są bez głosu, bo tak czułam się bezpieczniej, że nie muszę mówić, a powinnam! Potem w trzecim włączyłam już głos, słychać muzykę(...)wcześniej wchłonęło tłuszcz (masło). Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Tu kolejny filmik z pokazanym właśnie tym etapem wykonania (tu nadal się wstydziłam, filmik bez głosu). Kiedy ciasto już urosło i podwoiło swoją objętość tak jak to widać na filmiku poniżej rozwałkowałam cienko, całe posmarowałam roztopionym masłem posypałam cukrem i cynamonem. Zwinęłam w cienkie roladki

Blondynka Gotuje
Ciasto Jabłecznik z Budyniem - Szarlotka z Budyniem 279

posmarować mąką . Rozwałkowane ciasto przekładam razem z papierem do foremki i wyklejam dokładnie dno i dociskam do rogów tak żeby całe dno foremki było wyklejone ciastem . Na ciasto kładę pokrojone jabłka (bez zgromadzonego soku) i wyrównuję . Następnie na jabłka wykładam równomiernie budyń. Teraz z zamrażalnika wyjmuję mniejszy kawałek ciasta i ścieram na tarce o grubych oczkach . Startym ciastem posypuję górę(...)wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem. Ciasto jabłecznik z budyniem - szarlotka z budyniem jest gotowa . Życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Czy warto kupić mikser z Lidla za 89zł? NIE POLECAM. Szybki chleb bezglutenowy z mąki kokosowej i oleju kokosowego. 158

Przetestowałam mikser z Lidla i chcę się podzielić z Wami swoją opinią.   Na pierwszy rzut oka materiał z którego wykonany jest mikser budzi wiele

IzaGotuje
Szarlotka na kruchym spodzie z bezą 221

Szarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą. Składniki: 5 jabłek cynamon cukier waniliowy na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej                          100 g masła zimnego(...)łyżki wody na bezę: 4 białka              110 g cukru pudru              1 łyżka budyniu waniliowego Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy

wyzwania kuchenne
Jabłka w cieście 181

szaszłyków, przekładać na patelnię (mnie oczywiście ciasto permanentnie zalewało dziurki w jabłkach, ale ćwiczenie czyni mistrza!). Smażyć z jednej strony pod przykryciem, aż ciasto się zezłoci, po czym przewrócić na drugą i smażyć na złoto już bez przykrywki. Można też(...)nieco lżejszej formie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, umoczyć jabłka w cieście, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać 10-15 minut, aż się ciasto zarumieni. My pożeraliśmy bez niczego, ponieważ same ze sobą są po prostu pyszne! Jabłek było trochę za mało na taką ilość ciasta, wiec na koniec zrobiłam kilka placuszków, dzięki czemu przekonałam się

Przepysznik - BLW i nie tylko
szarlotka z kaszy jaglanej - bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu 171

może być w ogóle smaczne? Co to za pytanie...Oczywiście, że tak! I to tak smaczne, że można by jeść kawałek za kawałkiem...I to bez większych wyrzutów sumienia :) Ciasto idealne dla wszystkich - wegan, bezglutenowców, uczulonych na mleko/jajka, dietujących itp. itd. Składniki są łatwo dostępne i tanie, a szarlotka bardzo prosta w wykonaniu, nie da się jej zepsuć :) Zapraszam(...)pieczenia! Jeśli nie macie ksylitolu możecie użyć zwykłego cukru, a jesli chcecie mieć dalej szarlotkę bez cukru - miodu lub syropu klonowego/z agawy/ryżowego/daktylowego. SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ lekko zmodyfikowany przepis z bloga Kuchnia wegAnki // tortownica 22-24cm ~270g (1 1/2 szklanki) kaszy jaglanej ~5 łyżek ksylitolu (do kaszy) ~2 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego) ~szklanka wody

chili & sugar
bajaderki 187

Bajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są świetnym sposobem na pozbycie się ciasta, które zostało po świętach czy imprezie. Możemy wrzucić do nich wszystkie ciasteczka, ciasta, babki (byleby bez owoców, kremów, galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort mleczny.  Do tego sporo bakalii

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia