Jesień zdecydowanie królują u nas jabłeczniki i szarlotki:) Zaraz po jabłeczniku z budyniem najbardziej lubimy szarlotkę z dużą ilością kruchego ciasta i chrupiącej bezy na wierzchu... Zresztą jak sama nazwa mówi, szarlotka jest po prostu wyśmienita... Ciasto: 5 żółtek, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 250g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościniezwykłe połączenie smaków i aromatów. Jest cudnie orzeźwiająca i lekka. Nawet bezowi sceptycy reagują na nią entuzjastycznie :) To połączenie słonecznych cytryn i lekkiej włoskiej bezy to oczywiście klasyka kuchni południowej Europy. Składniki: ciasto: 120g masła – w temperaturze pokojowej 35 ml mleka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 190 g mąki pszennej krem cytrynowy(...)cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 g masła 3 żółtka ok. 250 ml wody beza: 4 białka (W temp. pokojowej) 270 g cukru 1 łyżeczka octu winnego (ewent. zwykłego) Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie wyrobić razem, zagnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię, lekko rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Cytryny wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę
Pociąg Do KuchniSzukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku lub mlecznego nudnego śniadania? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze
IzaGotujeZastanawiałam się, czy jest możliwa zdrowsza wersja kultowych piegusków , ciasteczek z czekoladą? Udało się! Bezglutenowa mąka kokosowa ( dostępna tutaj ) i świeży olej kokosowy ( ten jest
IzaGotujeZosi z grupy Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta (FB) udało się stworzyć ciasto bezglutenowe, idealne. Wilgotne, nie kruszące się, aksamitne i oczywiście bez glutenu. Z dodatkiem dżemu. Ciasto składa się z dwóch ciast, ciemnego – kakaowo-piernikowego oraz jasnego – pomarańczowego. Możecie oczywiście zrobić tylko kakaowe lub tylko pomarańczowe. Wykonanie jest identyczne, tylko w przypadku(...)ciemne, zalać resztą jasnego ciasta. Na górę ciasta jasnego pokruszyć pozostałości ciasta ciemnego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min. Ciasto wyjąć, potrzymać w formie 30 min, wyjąć z formy całkowicie ostudzić na kratce. Polać polewą czekoladową (u mnie bez polewy). Smacznego! Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa listonic_type
moj przepis naQuiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie. Składniki Na ciasto: 120g mąki pszennej tortowej 80g maki razowej typ 2000 100g masła jajko szczypta soli(...)Farsz: cebule pokroić w piórka, seler naciowy i paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody powstałej podczas pieczenia). Jajka bełtamy, mieszamy ze śmietanką, startym serem oraz sola i białym pieprzem. Wlewamy mieszankę jajeczna na warzywa. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach
Pyry na Gazczasie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki natłuszczonej foremki na tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 – 20 min. w 170 st. C. Następnie ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie: 4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki 150 g świeżych owoców czerwonej porzeczki 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 białka(...)odsączamy. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną a następnie stopniowo cukier, cały czasy ubijamy. Następnie dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód rozsmarowujemy konfiturę. Wykładamy bezę. Pieczemy 20 min w 200 st. C, aż wierzch lekko się zrumieni
Domowy Smak Jedzeniaktóre znajdziecie na Blogu w tej zakładce . Moimi faworytami są Ciasto Leśny Mech i Ciasto Marchewkowe , ale od teraz dołącza do nich Czekoladowe Ciasto z Burakami! Jestem nim zachwycona, po prostu zachwycona :D Proste, szybkie, bez użycia miksera, z dodatkiem zdrowych buraków, wilgotne i rewelacyjne w smaku. Tych, którzy nie przepadają za burakami, niech nie przeraża ich dodatek(...)żelatyny i zabarwionej na różowo sokiem z buraka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa. Ciasto możecie oczywiście przygotować bez tej polewy, albo polać je tylko czekoladą, oprószyć cukrem pudrem, jak wolicie. Ale byłoby szkoda... Bo polewa wymiata :D Na wierzchu zrobiłam esy-floresy na wzór
Słodko-Słony Świat IlonyDomowy dżem truskawkowy. Świeże truskawki najlepiej zamknąć w słoiku na zimę. Można to zrobić na wiele sposobów. Dziś mój prosty przepis
IzaGotujeSezon na przeiębienie i katar w pełni. Oto moja alternatywa dla słodkiego i tłustego ciasta. Jabłecznik z kaszy jaglanej i brzoskwini. Postanowiłam zmodyfikować nieco
IzaGotujezjedzenia kolejnych i kolejnych.... Skorzystałam z przepisu S. Anastazji, ale troszkę zmieniłam. W oryginale jest dodatek kisielu do jednej części ciasta, ale po upieczeniu kolor pozostaje bez zmian, a nawet ciasto ma siny brzydki kolor, dlatego dodałam odrobinę barwnika spożywczego . Stąd taki czerwony kolor. Źródło Ciasta S. Anastazji Ciasto 350 g margaryny (dałam masło) 1,5 szklanki cukru 9 jajek(...)papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwie części. Masa serowa 800 g zmielonego sera 1 szklanka cukru 250 g masła 4 żółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki mleka W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Ser wymieszać z cukrem i żółtkami
O kuchni z uczuciemChlebek robiony według tego ..tylko , że bez ziaren i pieczony tradycyjnie w piekarniku. 2 łyżki oleju 1 łyżka miękkiego masła 100 ml mleka 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 8 g drożdży instant 1 łyżka cukru Wymieszać wszystkie składniki, miksować 3 minuty(...)najniższych obrotach i kolejne 3 minuty na średnich. Odstawić ciasto do wyrastania na 2 godziny, składając po 1 godzinie.[moje ciasto rosło w misce Tupperware -i obyło się bez składania].Przełożyć ciasto na omączony blat, uformować bochenek i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny.Piec 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym
Moje domowe kucharzenieprzyjemności, dlatego w weekend kiedy nigdzie się nie trzeba spieszyć nasza poranna kawa trwa dwa razy dłużej i obowiązkowo musi być do niej coś słodkiego. Tym razem wymyśliłam sobie ciasto z chałwą. Inspiracji w sieci znalazłam niewiele i do tego wszystkie podobne do siebie, a ja chciałam czegoś innego i tak powstał ten bardzo przyjemny w smaku sernik(...)ugniatając (można podgrzać w mikrofali wtedy łatwiej się połączą) i wykładamy na dno tortownicy (22 cm) dokładnie dociskając i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warstwy serowej Bez pieczenia, chałwa, ciasto z chałwa, sernik, sernik na zimno, sernik z chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik, Masa serowa: 200 g (małe opakowanie) śmietany 30 2 łyżki cukru pudru
Cynamonowe szczęścieOmijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru!! (szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto! (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez: Zrób go samodzielnie w domu korzystając z mojego łatwego przepisu na Majonez Light! (przepis poniżej) 4. Świąteczna Sałatka Light! (szczegóły wkrótce(...)lekki posiłek! (szczegóły wkrótce!) 7. Ogranicz... alkohol!! (szczegóły wkrótce!) Część II: Majonez Light Majonez może nie jest produktem dietetycznym, ale wystarczy wykorzystać mój przepis, aby bez wyrzutów sumienia dodać majonez do świątecznej sałatki! Ja robię go sama z wiejskich jaj zniesionych przez szczęśliwe kurki zamieszkujące podwórko mojej bratowej. I pamiętaj: P rzed
IzaGotujeutworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać migdałami (trochę zostawić do dekoracji). Ciasto zwinąc ponownie w roladę (tym razem bez ręcznika). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i posypać pozostałymi migdałami. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, by masa stężała. Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchen