ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:142/901)

Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 174

pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane żurawiny i orzechy. Przekładamy ciasto do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Pieczemy ciasto ok. 40 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy polewę. Zagotowujemy mleko, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Na końcu dodajemy masło i mieszamy. Ostudzone ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
40% Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem bez zagniatania. 88

żal nie wykorzystać go do zrobienia ciasta. W dzisiejszej propozycji pyszne ciasto drożdżowe w trochę innej odsłonie. Po pierwsze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej a po 2 totalnie bez zagniatania!   Składniki: Ciasto: -> 5 jajek -> 3 szklanki maki tortowej -> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 szklanka cukru -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka oleju -> 1 cukier

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą 192

żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem. Wyrabiamyciasto do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie ciężko się zagniatać, można dodać łyżkę śmietany.Sekretem jest aby wyrobić je jak najszybciej, bez zbędnego zagniatania. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30-40 minut. Po schłodzeniu dzielimy ciasto na 3 części i wałkujemy na grubość około 3 mm, podsypujemy w razie potrzeby

Mania Gotowania
Kokosowe ciasto z dżemem porzeczkowym 261

Składniki na ciasto mąka pszenna, 125g margaryna, 100g żółtka, 3szt cukier, 80g wiórki kokosowe, 100g sól, szczypta Składniki na bezę białka, 3szt cukier, 60g mąka ziemniaczana, 1 kopiasta łyżka Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Przygotowanie W misce mieszamy mąkę, kokos, cukier i sól. Dodajemy mocno schłodzoną margarynę, siekamy całość nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy(...)małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, na wierzch bezę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut

Gotowanie moimi oczami
Makowiec z bezą 364

przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście. Piec około 40 minut  w temp. 180st. Beza:  4 białka, 1/2 szklanki cukru. Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec jeszcze przez około

Z miłości do słodkości
Waniliowy niezbędnik świąteczny.Domowy cukier i esencja waniliowa 91

Jesli zadajemy sobie trud wypiekania domowych slodkosci,zadbajmy rowniz o skladniki do nich najwyzszej jakosci bez chemicznych dodatkow.Wiekszosc ciast i deserow wymaga dodatku  cukru waniliowego lub jeszcze bardziej skoncentrowanej wanilii,czyli extraktu waniliowego.Oba te skladniki bez trudu zrobimy sami w domu.Przepis na domowy cukier waniliowy:200-300 g drobnego nierafinowanego cukru trzcinowego Demerara1 strak waniliisloiczek ze szczelnie zamykana pokrywkaSloiczek(...)jednak dopiero po 2-ch miesiacach osiagnie pelnie aromatu.Dojrzaly ma barwe mocnej herbaty.Co jakis czas mozna dorzucic puste straki i w miare zuzywania dolewac nowej wodki.Nawet jesli rzadko pieczecie ciasta warto zrobic extrakt waniliowy,bo mozna go naprawde bardzo dlugo przechowywac.Mam nadzieje, ze sie skusicie,bo naprawde warto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (: 153

każdemu będzie pasował jej na prawdę specyficzny smak (mi nie przypomina smaku czekolady). Idealnie natomiast komponuje się jako dodatek do ciast tego typu z udziałem kakao, jako polewa do naleśników, słodkich śniadań, owsianki. Jest w 100 % naturalna i bez dodatku cukru.   (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Symfonia Smaków
Sernik z brzoskwiniami! 140

Kakaowy sernik z brzoskwiniami i bezą- mój ulubiony smak! Uwielbiam ten typ serników, kremowe z soczystymi i mokrymi brzoskwiniami, mięciutką pianką z bezy i kakaowym ciastem. Niewątpliwie mój smak z dzieciństwa! Polecam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 350 g mąki pszennej - 175 g masła - 3 żółtka - 75 g cukru - łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka kakao Ciasto szybko zagniatamy(...)blenderem. Dodaj cukier, budyń i ucieraj. Połącz pianę z białek delikatnie z serem. ponadto: - puszka brzoskwiń Na bezę: - 3 białka  - 3 łyżki cukru Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę białka, następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Tortownicę wylep ciastem, zostaw 1/3 część na wierzch ciasta. Ułóż brzoskwinie. Zalej masą serową, wyłóż pianę z białek, posyp startym

SMYKWKUCHNI
Tradycyjne pączki z marmoladą 526

zajadamy się nimi  w ogromnych ilościach, bez opamiętania! Zapraszam Was dzisiaj na moje pączusie. Puszyste, leciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są równie smaczne. Nadziać można je przed smażeniem lub po. Osobiście polecam tą drugą wersję. Smacznego!     Składniki: (na ok.20 sztuk)   Ciasto: 520 g mąki pszennej+ 1 łyżka 40 g świeżych drożdży(...)ciepłe masełko. Z ciasta uformować kulę i umieścić ją w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ )   Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 równych części. Z każdej uformować okrągłego pączusia, lekko spłaszczając go dłonią. Pączki przenieść

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto ze śliwkami i bezą 60

szczycie śliwkowego sezonu nie może zabraknąć na Waszym stole ciasta z tym pysznym owocem - kruchy spód, budyń, świeże śliwki, chrupiąca beza i orzechy laskowe. Ciasto nie jest trudne do przygotowania a za to niesamowicie smaczne. U mnie zniknęło w ciągu 3 dni a beza do samego końca była apetycznie chrupiąca. Przepis pochodzi z bloga KwestiaSmaku.com

Milion Smaków
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 236

ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek). Piec w temperaturze 170 stopni C, aż patyczek wetknięty  babkę będzie suchy(na termoobiegu ok.30 minut lub bez termoobiegu ok.40 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, ponieważ ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce. Jeszcze ciepłą babkę polukrować. Lukier: -cukier puder -kremówka -aromat migdałowy Składniki zmieszać

Smaczne Zdrowe
GÖZLEME, czyli tureckie placki 128

pieprz czarny pieprz Przygotowanie Najpierw przygotować farsz. Umyty i oczyszczony szpinak zblanszować na patelni, aż woda wyparuje. Zgnieść ser i wymieszać ze szpinakiem i przyprawami. Żeby zrobić ciasto, wymieszać wszystkie składniki bez wody. Wlewać wodę powoli i wyrabiać ciasto. Przykryć i odstawić na 10 min. Potem podzielić ciasto na 4 kawałki. Rozwałkować cienkie i okrągłe placki. Posmarować olejem. Dwa przeciwne

Tureckie Przepisy
Pszenno gryczany na zakwasie żytnim 140

Najlepiej zrobić to dwukrotnie. Następnie uformować kulę i pozostawić w misce na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po kolejnej godzinie procedurę należy powtórzyć. Po 3 godzinach wyrastania ciasto należy ponownie złożyć, ale już delikatnie, bez specjalnego rozciągania i uformować w kulę. Następnie ciasto przełożyć np. do kosza do wyrastania chleba wysypanego mąką (lub innego naczynia, w którym chleb będzie wyrastał – wyłożonego(...)już nie tak bardzo.Dlatego lepiej by było gdyby ten chlebek wyrastał w takim naczyniu do pieczenia wtedy by nie trzeba było go przekładać i ciasto by nie opadło.No ale jakoś poradziłem bez naczynia. -u mnie 170 stopni 50 min piekarnik góra dół I to koniec smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Krokiety z pieczarkami i serem 187

startego żółtego sera 2 cebule sól pieprz Dodatkowo: masło klarowane do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie tłuszczem  wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz

O kuchni z uczuciem
Tort naleśnikowy kajmakowy 163

łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo 1 puszka  kajmaku 1 pomarańcza 1/2 mango Wykonanie: Naleśniki Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Potrzebne

O kuchni z uczuciem