cynamonowa tarta na kruchym spodzie z orzechami i migdałami. Niebo w gębie. Bez glutenu, mleka, cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki miodu
Powiedz dietom nieOstatnio miałam wielką chęć na naleśniki w zdrowszej wersji. Smakowały jak klasyczne, ale wzbogacone o witaminy. :) Składniki: Ciasto: ponad 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki wody 1 jajko Farsz: 2-3 łyżki serka wiejskiego 2-3 łyżki dżemu truskawkowego bez cukru Sposób przygotowania: Mąkę, wodę i jajko miksujemy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Na rozgrzaną patelnię
Truskawkowa Fiestakrojeniu kruszyć, a do krojenia polecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto 300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 2 żółtka 200 g masła w temperaturze pokojowej
Kulinarne przygody GatityPianka truskawkowo-bananowa to deser idealny na upalne dni, które ostatnio nas nawiedziły. Składa się on z lekkiej pianki na bazie bitej śmietany i owoców, biszkoptów
Smakołyki Berenikiczyli wszystko co najlepsze w jednym mazurku, a na dodatek w pełni dozwolone - bez przesady oczywiście :) Spód do mazurka przygotowujemy z mąki owsianej, którą polecam przygotować samemu, w młynku do kawy lub blenderze. Ciasto formujemy w uroczą pisankę, podzieloną paskami ciasta :) Mazurek wypełniony jest dwoma masami: jedna śliwkowo-czekoladowa, a druga orzechowa... W cieście nie znajdziecie ani grama masła
Chocolate Muffin Blogmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję prosty przepis na mazurek !, który piekę od lat. Ciasto na mazurek upiekłam na blaszce o wymiarach
Pysznosci Babci BasiZanim zdecydowałam się na nie, patrzyłam w różnych sklepach, niektóre ciężko było nią nazwać, szczególnie gdy były strasznie twarde. Moje były na cienkim cieście, puste w środku, czyli takie, jakie powinny być. Dzięki czemu, mogłam je bez większych problemów rozciąć, tak, aby mieć dwa placki, choć możecie się pobawić w różny sposób zawijania. Tak, jednak jest najprościej. Ps1. następna akcja(...)cebuli Sól Sos czosnkowy: Pół opakowania dużego jogurtu naturalnego Mały słoiczek majonezu (ok. 130g) 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Dodatkowo: Chlebek pita – ja kupiłam opakowanie mające 5 sztuk cienkiego ciasta Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pozbyć się skóry. Następnie odczepić je od kości za pomocą noża. Drobno pokroić. Do mięsa dodać olej i przyprawę. Wszystko wymieszać i odstawić na minimum
Fabryka pomysłówduża drobno pokrojona cebula 1 duża marchewka 1 duża papryka (kolor bez znaczenia) 1-3 papryczki chili w zależności od preferencji 1 mały batat (ok. 200 g) 4-5 łyżek curry opcjonalnie sól i pieprz do smaku (ja nie używam soli) opcjonalnie 1 łyżeczka garam masala Przygotowanie ciasta Sól rozpuścić we wrzątku. Do mąki wlać bardzo powoli wrzącą(...)podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Im cieńsze ciasto, tym smaczniejsze samosy. Przygotowanie farszu W lekko osolonej wodzie ugotować do miękkości batata (zajmie to około 30-40 minut), obrać ze skórki i odłożyć do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny rozgnieść widelcem lub zblendować. Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć ugotowane i drobno pokrojone mięso z kurczaka, indyka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapopularne przepisy, tworząc nowe dla siebie czy też na zamówienie,odkurzając te bardzo stare, znalezione w przeróżnych archiwach, pisząc artykuł wszystko to robię z pasji, zamiłowania. Bez profesjonalnego vel zawodowego zaplecza. I za takie podejście, rozumowanie zebrałam op...od pewnego Pana. Wyjaśnił mi, że laik nie dostaje honorarium za swoje zainteresowania. Kiedy zyskuje się pewien poziom, a inni(...)maśle, razem z przyprawami. Orzechy kroimy na drobno i prażymy na suchej patelni, aż się ładnie zrumienią. Można też dać bez prażenia, jednak te rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko
Dieta moja pasjasłodkie, dla mnie bardzo dekadenckie… Potrzebujemy tylko 3 składniki, ale lekko nie ma, bo jednym z nich jest czekoladowe ciasto. Ja korzystałam z tego przepisu ( żeby uzyskać odchudzone trufelki ), choć w latach poprzednich zawsze wykorzystywałam przepis Nigelli, jednak bez orzechów, po polsku znaleźć go można na moich wypiekach na przykład. Poziom trudności: łatwe Czas
Bazując na smakuszklanki zimnej wody Składniki na nadzienie: 200 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki 3 nektarynki, bez pestek i pokrojone w plasterki 3 łyżki cukru 1/3 szklanki dżemu morelowego 2 łyżki wódki śmietanka do posmarowania ciasta cukier do posypania ciasta Przygotowanie: W celu przygotowania ciasta, umieść mąkę, sól i cukier w pojemniku blendera lub w misce miksera, dodaj masło
karmelowyilości orzechów?) i niektórzy wiążą go z wcześniejszym pan pepato, czyli "pieprznym chlebem". Rzeczywiście, pieprz stanowi jeden z tradycyjnych składników tego ciasta. Inne niezbędne przyprawy to cynamon, goździki i gałka muszkatołowa. Żaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych, choć zdarzają się również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto kandyzowaną skórkę pomarańczową
Chilli Czosnek i Oliwakomentarzu! Dziękuję Szwagrowi za "obsługę fotograficzną" ;) Przygotowanie tortilli wymaga trochę pracy i jest dosyć czasochłonne, bo każda musi się parę minut smażyć, ale za to mamy domowe tortille, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów :) Można od razu przygotować ich więcej, ponieważ spokojnie mogą trochę poleżeć i się nie popsują - później wystarczy je tylko odgrzać chwilę na patelni i zapakować(...)odstawiamy do wystygnięcia - mieszamy w tym czasie często.2. Kiedy ciasto wystygnie dodajemy mąkę pszenną z solą i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy gruby wałek, odrywamy po kawałku i wałkujemy na dosyć cienki (ale bez przesady!) placek. Podsypujemy przy tym cały czas mąką, żeby tortilla nie przyklejała się do stolnicy.3. Smażymy placki z obu stron, aż zaczną pojawiać się
Kraina Tysiąca Smakówmąki pszennej+połowa mąki krupczatki) 2. MASŁO: Prawdziwe, najlepszej jakości, o jak największej zawartości tłuszczu (82% będzie idealne), bez dodatków oleju. Powinno być zimne, przed użyciem schłodzone kilka godzin w lodówce. To właśnie masło odpowiada m.in za kruchość naszego ciasta oraz jego piękny, maślany zapach! Nie polecam margaryny, jeśli już, to dobrej jakości, przeznaczonej do pieczenia. Ale wiążmy się
Nastoletnie Wypiekaniemasło, dokładnie siekamy, aż otrzymamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy jajka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy co najmniej 60 minut. Przygotowujemy nadzienie. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, cukier i cukier waniliowy, cynamon i gotujemy bez przykrycia, aż śliwki się nieco rozpadną, a masa lekko zgęstnieje. Gotową masę zestawiamy z ognia, dodajemy dżem, kaszę
Rozpustne gotowanieŚwięta tuż tuż! A jak wiadomo nie ma świąt bez baby wielkanocnej. Moja mama, jak co roku upiekła ukochaną przeze mnie, intensywnie pachnącą adwokatem, pijaną babkę :) Natomiast ja odeszłam trochę od tradycji i zdecydowałam się na ciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone! :) SKŁADNIKI ( na dużą
DefinicjaSmakupołowy powstałych kwadratów wyciąć tzw. okienko, czyli mniejszy kwadrat o wymiarach ok 4x4 cm. Brzegi połowy kwadratów bez okienka posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą i na takie kwadraty przyłożyć kwadraty z okienkami, nie należy jednak przyciskać, bo nam ciasto nie wyrośnie. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut aż nabiorą złotego koloru. Wycięte
Jadło i czytadło