Wspaniale komponuje się z miękkimi, soczystymi gruszkami i pikantnym karmelem. O ostrości decydujecie sami: można dodać papryczkę z lub bez pestek, można też ją wyjąć wcześniej. U nas było w wersji na ostro - lubimy, gdy szczypie w język. Odwrócone ciasto z gruszkami i karmelem Składniki: (na formę 20x20 cm) 2 jajka 90 g cukru 50 g ciemnej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia formy i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch układamy jabłka i rabarbar. Uwaga! Rabarbar puści sok, dodajemy same kawałki rabarbaru, bez soku!5. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 40 - 45 minut. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Posypujemy ciasto sporą ilością cukru pudru
Kraina Tysiąca Smakówkrem czekoladowy Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Bez chłodzenia będzie ciężko je rozwałkować. Jednorazowo wyciągamy z folii tylko ten kawałek, który będzie wałkowany, reszta dalej powinna
Ciastkozercyporcji, każdą rozwałkowuje na kształt okrągłego placka. 5) Gotowe placki smażę na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony (bez tłuszczu). 6) Kolejno, kroję na trójkąty, aby uzyskać nachosy (używam kółka do pizzy). Gotowe:) P.S. Ciasto można dosolić, wzbogacić ziołami lub serem, jak kto woli :) Smacznego! Pozdrawiam, Adrianna
Pause Gotowanie!smaku Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy i miażdżymy. Dodajemy żółtka, obie mąki, solimy do smaku i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy z ciasta kulki (Madzi wyszły 22 kulki) i palcem w każdej kulce robimy małe wgłębienie. Kluski śląskie bez wgłębienia się nie liczą :) Kulki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Podajemy koniecznie ze skwarkami lub przysmażonym w kostkę boczkiem. Smacznego
Marder&Marder ManufactureTarta z okazji Dnia Mamy :) Przygotowałam ją w bardzo krótkim czasie jak na ciasto kruche. Spód jest idealnie chrupiący, nie za słodki. Nadzienie to delikatny krem budyniowy, bez masła i śmietany. Ilość cukru można oczywiście regulować według własnych upodobań. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami, ale znakomicie pasują tu również maliny. Nie mogą być to owoce mrożone. Zapraszam :) Zaskoczcie swoją Mamę(...)pszennej 100 g zimnego masła 30 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto
Chocolate Muffin Blogcheddara* 1 roztrzepane jajko do posmarowania Z podanych składników wychodzi ok. 12 paluchów - 8 z boczkiem, 4 bez boczku (nawet bez niego są obłędne!). Piekarnik rozgrzewamy do 200 ºC, przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na bacie rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Całość posypujemy chilli oraz startym serem. Wszystko dociskamy delikatne do ciasta, ja zrobiłam to palcami
Cooking Monsterwody z gotowanej ciecierzycy (użyłam tej z puszki) 100-150 g cukru 3 łyżki oleju roślinnego 2 opakowania budyniu malinowego bez dodatku cukru (w sumie 80 g proszku) około 500 g jagodowych owoców (maliny, borówki, jeżyny) Przygotowanie: 2/3 ciasta zetrzeć bezpośrednio na wyłożona pergaminem blachę i podpiec w temp. 180 C około 20 minut. Wodę z ciecierzycy ubić na sztywną
greenscarfproszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy białkowej. Na końcu dodaję pokrojone bakalie. Delikatnie mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok 1,30 min w temp. 110'C, aż beza nabierze złotego koloru. Masa- Żółtka z cukrem ubijam na parze do białości. Miękkie masło ucieram na puch i dodaję
Ciasteczkowy Potwórktórego wlewamy rozpuszczoną margarynę, resztę mleka, oliwę, a następnie dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie już płynna dodajemy
Smakowy Rajwielskiego i jogurt grecki, ale Wy możecie użyć dowolnego sera białego (twarogu, ricotty, mascarpone, philadelphi). Ze względu na mniejszą kaloryczność ja przygotowałam sernik bez spodu ale sernik można przygotować ze spodem ciasteczkowym lub ze spodem z ciasta kruchego, jeżeli zdecydujecie się na ciasto kruche proponuje zrobić je z tego przepisu – jest idealne. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
moj przepis nauczynić. Z pomocą przyszedł mi również sklep firmowy Piątnica, gdzie można dostać wiele artykułów w przystępnych cenach i to bez wychodzenia z domu. Gorąco Was zachęcam do zapoznania się z ofertą. Jak również do przyrządzenia tego ciasto, mnie smak dosłownie zaczarował. Czegoś tak dobrego dawno już nie jadłam. Składniki: ok 500 g posiekanej kombinacji orzechów włoskich, pecan, migdałów
Malinowe Pocałunkipostępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na skład gotowego produktu nie zwracałam wtedy uwagi. Teraz mijając sklepowe półki, które uginają się od ciast w paczkach uśmiecham się, bo po pierwsze przypominają mi się tamte ciężkie czasy (bez internetu), a po drugie mąkę i kakao to ja sobie sama wymieszam. Te składniki zawsze mam w domu. Po co kupować mieszankę mąki(...)sięgnę. Dzisiaj prezentuję domową wersję. Nie będę czarować, bo założę się, że każdy choć raz jadł kopiec kreta? Fajne ciacho, które z powodzeniem może zastąpić tort urodzinowy. Składniki na ciasto 2 łyżeczki sody 60 g cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 250 g jogurtu greckiego 2 jajka 80 ml oleju Stadniki na krem 250 g mascarpone
lady-och-mistrzyni.blogspot.comZawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam się najbardziej, bo wiem, że lubi się ścinać. Efekty możecie zobaczyć poniżej :) A jeśli się spodobają, to miło mi będzie jak przygotujecie "Bananowca" dla swoich najbliższych, a ze mną podzielicie się opinią(...)galaretki agrestowe 4 banany Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia, ale tak by można ją było bez problemów nabierać łyżką lub przelewać. 2 galaretki truskawkowe zalewamy ok 750ml gorącej wody i także pozostawiamy do wystudzenia. 1 galaretkę truskawkową zalewamy 1 szklanką gorącej wody, studzimy. Biszkopt: Białka oddzielamy
Kuchnia w czekoladziestarte banany i jajko i wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę.4. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu aby ich za bardzo nie spalić -BEZ TŁUSZCZU- aż do lekkiego zbrązowienia. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony. Smacznego Post Placki owsiane z bananem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plfaszerowane mięsemKrucha sałatka z panierowanym kurczakiemZapiekanka jest przeznaczona dla dwóch osób, jest smaczna i sycąca. Bardzo niewiele potrzeba aby to danie przygotować, wystarczy 1 ćwiartka kurczaka wyluzowana z kości, bez skóry, kawałek pora, jajka, mleko, mąka, natka pietruszki.Kurczak z porami zapiekany w cieście1 ćwiartka kurczaka1 por1 łyżeczka oleju1 kostka bulion warzywny Winiarypieprz3 jajka2 kopiaste łyżki mąki100 ml mleka1 łyżka natki(...)kostek bulionowych niech zastosuje tylko sól i pieprz. Przekładamy kurczaka z porem do żaroodpornego naczynia. W misce mieszamy za pomocą trzepaczki mąkę i mleko, wbijamy jajka i ubijamy trzepaczką, Ciastem zalewamy kurczaka z porem, posypujemy natką pietruszki. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy ok. 35 minut, ąz ciasto się napuszy a powierzchnia zapiekanki zrumieni. Kurczak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię