ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:456/1217)

Bułeczki duńskiej babci 164

całych hektarów dookoła. Uwielbiam takie chwile...Wersję z lukrem też oczywiście wypróbowaliśmy, jednak w wersji śniadaniowej zdecydowanie wolę bez. Mimo braku soli w przepisie, bułeczki są neutralne, nie słodkie, więc pasują też do wędliny i sera. My czasami z połowy ciasta formujemy bagietkę i pieczmy jakieś 10-15 minut dłużej - też jest pyszna.Te bułeczki uwielbiam za szybkość przygotowania - z uwagi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2552

oczkachKrem:250g serka mascarpone200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudruskórka starta z 1/2 cytryny1 łyżka soku z cytrynyPolewa:1 budyń waniliowy bez cukru1 galaretka pomarańczowa500ml soku marchewkowegoDodatkowo:marcepanbarwnik spożywczy pomarańczowy i zielony  Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty

Mała Cukierenka
Szpinakowy truskawkowiec 154

nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy. Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Wlewamy je do truskawek. Miksujemy. Wykładamy na ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na masę truskawkową

Pobite gary Barbary
Ciasto cappucino 163

obie mąki, proszek do pieczenia, mak oraz kawę cappucino. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni z termoobiegiem. Krem cappucino Z sypkich składników przygotować zawiesinę z niewielką ilością mleka (jak budyń). Zagotować mleko

Pychotkaaa
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 212

lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych cudów. Nie wyglądał jak z cukierni, za to smakował wszystkim gościom, a mnie duma rozpierała(...)skropić pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do stężenia.Ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy.Ubić pozostałą kremówkę, rozsmarować na wierzchu i ewentualnie bokach. Udekorować ostatnią gruszką i płatkami orzechowymi.Smacznego!Przepis jest dość długi, całość dość czasochłonna, ale nie trudna. Efekt zdecydowanie wart jest każdej poświęconej mu minuty...Ja robiłam go bez laktozy - i wszystko udało się bez problemu, nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki majonezowe z kiwi 151

końca . Wierzch obsypać kolorową posypką cukrową. Wstawić do rozgrzanego do 190C piekarnika - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu - i piec ok 20-25 minut - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta i "charakteru"   piekarnika - mojemu grzałki działają wyśmienicie, więc oscyluję bliżej 22 minut :) Stan upieczenia można sprawdzić testem "patyczka" - wyjdzie suchy, babeczki gotowe

Grunt to przepis!
Pani Walewska 124

pyszna.  W końcu druga nazwa tego ciasto to Pychotka.     Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego) 200 g masła roślinnego (dałam masło ekstra) 4 żółtka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmiażdżonych(...)żółtka.  Szybko zagnieść ciasto siekając (ja robiłam w robocie).  Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować 2 prostokątne placki.  Każdy posmarować dżemem porzeczkowym.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 - 17 minut.  Wyjąć, ostudzić. Przygotować bezę.  Białka ubić na sztywno dodają cukier puder i mąkę ziemniaczaną

Sto kolorów kuchni
Snickers-niesnickers 112

nawet pokroić, poza tym bardzo lubię orzechy i na pewno jeszcze nie raz go zrobię, tylko ciasto musi być troszkę grubsze. Ciasto kruche: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu płynnego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek(...)orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag masła 2 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na ok 40 min. Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam

Ciasteczkowy Potwór
PĄCZKO-BUŁECZKI Z PIEKARNIKA 154

końca i wszyscy myślami jesteśmy już przy Tłustym Czwartku ... , który kojarzy nam się z jednym: pączkami, faworkami, oponkami i innymi smażonymi pysznościami.  To ostatni moment, żeby pofolgować sobie bez wyrzutów sumienia i skonsumować trochę więcej kalorii niż zazwyczaj ;) Bo przecież z pączkami i faworkami spotkamy się dopiero w przyszłym roku :( Ujęta za serce pięknymi, wprost artystycznymi zdjęciami na blogu(...)słowo w słowo tej samej treści. Autorka bloga bardzo dokładnie objaśnia wykonanie pączków.  Moim zdaniem jednak trzeba do wyrobionego ciasta dodać zdecydowanie więcej mąki, gdyż jest bardzo luźne, co uniemożliwia wycinanie pączków i przenoszenie ich na blachę bez zmiany kształtu. W każdym razie jeśli ktoś pokusi się o wypróbowanie przepisu proszę o wszelkie uwagi i komentarze - zmniejszona kaloryczność tych

Walijskie Pichcenie
Ciastka francuskie z serem 212

kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste.      Składniki na 24 szt.:  - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g)- 450g twarogu półtłustego- ½ szklanki drobnego cukru- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru- ½ łyżki miękkiego masła- 2 jajka (z tego 1 do smarowania ciastek)- aromat według uznania (dałam esencję rumową)        Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)Razem z ostatnią porcją twarogu dodajemy 1 łyżkę budyniu, miękkie masło i esencję rumową (można inną, jaką kto lubi). Ponownie wyrabiamy. Masa serowa nie musi być utarta na puch. Ciasto rozwijamy i kroimy (każdy płat) na 12 prostokątów (ok. 10×8 cm). Wewnątrz każdego prostokąta, ostrym, cienkim nożykiem robimy w rogach nacięcia, nie docinając ciasta do końca (patrz

mojewypiekiinietylko
Sernik z brzoskwiniami 172

towarzyskich, świątecznych stołach. Sernik jest tak powszechny, że gdy przygotowałam go na poprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się i ten deser. :) SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Składniki na ciasto: - 250 gram masła - 400 gram mąki - 5 żółtek - 50 gram cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie

Życie zamknięte w smaku
Bezglutenowa pizza wegetariańska :) 146

glutenu - to cechy, które charakteryzują tę pizzę! Śmiało i bez żadnych wyrzutów upiecz sobie taką pizzę i zjadaj ze smakiem! A ja będę Ci życzyć "na zdrowie" :)  Zaczyn: 125 ml wody 1/3 kostki drożdży (tj. ok. 35 g) 1 łyżka erytrolu  1 łyżka mąki z ciecierzycy (Incola) Ciasto: 100 g mąki z ciecierzycy (Incola) 50 g mąki kasztanowej(...)płynną konsystencję, a następnie wlej do pozostałych warzyw, dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż na pełnym ogniu już bez przykrycia, co jakiś czas mieszając - w ten sposób redukujemy nadmierną ilość wody i zagęszczamy naturalnie cały farsz. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto na środek i za pomocą łyżki ukształtuj okrągły placek. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz

Zdrowie na języku :P
Drożdżówki z serem 55

mnie bardzo spodobały się właśnie tak uformowane :). Takie drożdżówki, to fantastyczna przekąska na wszelkie wypady w plener ( np. na majówkę ). Smakują wszystkim, bez wyjątku :). Bardzo polecam :). Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z bloga Idealne ciasta . Składniki na około 16 drożdżówek: 490 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 250 ml letniego mleka 60 g masła

Opowieści z piekarnika
Kulebiak z kapustą i pieczarkami 95

Kulebiak z kapustą z pieczarkami na cieście półkruchym, podawany z pysznym, rozgrzewającym “Barszczem czerwonym“. Pomysł na ten przepis zrodził się tak na prawdę z

Moja Delicja
Tort bezowy, pavlova 109

Bardzo prosty i pyszny tort. Można płyty bezowe przygotować nawet kilka dni wcześniej. Warto mieć takie płyty bezowe schowane i przygotowane na specjalne okazje. Śmietanę ubić

Kuchnia Pokoleń