ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:463/1217)

Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 127

Rabarbar jadam głównie na słodko, jako dodatek do ciast, deserów czy lodów. Uwielbiam, gdy jego kwaśny smak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę(...)Dodatek rozmarynu tylko przyśpieszył wdrożenie planów w życie.Smak chleba jest zaskakujący - nie ma w nim bowiem cukru, a miodu jest za mało, żeby zniwelować kwaśny smak. Jednak nawet bez słodkich dodatków pieczony rabarbar łagodnieje, i gdy natrafiamy na jego kawałki, nie wykrzywia nam buzi, ale wspaniale ożywia całość. Subtelne nuty rozmarynu i miodu pasują tutaj idealnie - miód równoważy smaki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 169

łyżek cukru (w zależności od preferencji)można dodać dla pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejotarta skórka z 2 cytryn1/3 szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P)Dodatkowo:+ 2 cytryny3 łyżki masła1/3 szklanka cukruKruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym 135

jeszcze go nie znała. Koniecznie go wypróbujcie! Taka fasolka do doskonała przekąska, która znika niewiarygodnie szybko. Ja w zasadzie uwielbiam ja bez dodatków, ale równie świetnie komponuje się z dowolnym dipem/sosem. Polecam. 200-220g fasolki szparagowej Ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki mąki   1/2 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą) 2-3 łyżki startego parmezanu 1/3 łyżeczki

Di gotuje
Placuszki z serka wiejskiego 140

składniki mieszamy razem rozgrzewamy teflonową patelnie przecierając ja lekko ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek wykładamy na patelnie po jednej łyżce ciasta na placuszek, smażymy dość długo na jednej stronie, ąz brzegi się zetną i będzie można bez problemu przewrócić SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mazurek orzechowy z bezą (nie tylko na Wielkanoc) 619

masę: 250 g orzechów włoskich zmielonych 120 g mąki pszennej 120 g masła roślinnego 3 żółtka 200 g cukru pudru   Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru   Dodatkowo - połówki orzechów do dekoracji   Zaczynamy od ciasta kruchego na spód. Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem, a następnie posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki

Kulinarne Inspiracje
Moje nominacje do Liebster Award 160

kino?- spacer7. Romantycznie czy hardcorowo?- romantycznie…8. Twoja ulubiona przyprawa?- rozmaryn i cynamon9. Bez czego nie wyobrażasz sobie życia?- bez rodziny…10. Potrawa, którą ostatnio zachwalała Twoja rodzina lub znajomi?- smakuje prawie  wszystko, ale ostatnio to było ciasto drożdżowe z truskawkami)11. Co powinnam zmienić na swoim blogu?-jesli taki Tobie się podoba

Mia Cucina Sofieta
Piernik teściowej najlepszy 195

Zapachniało świętami, cynamon, wanilia, pomarańcza. Ciasto, które kojarzy mi się przed świątecznie, i które zawsze w tym okresie piekę to bez wątpienia piernik. Uwielbiam ten smak i zapach, i co ciekawe jest dostępnych kilkadziesiąt przepisów na ten smakołyk. Dziś chciałam Wam zdradzić przepis na mój piernik nr 1. Jest idealny w smaku i strukturze, wilgotny nie za słodki, wspaniale aromatyczny(...)najlepszy....Zapraszam... Źródło przepis dostałam od teściowej :) Skala smaku 10/10 najlepiej piec piernik w formie do babki. Czas pieczenia należy wydłużyć jeśli góra ciasta nie zetnie się dostatecznie. Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jaj 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu

Kubki smaku
Szybki jabłecznik 121

Dzisiaj planowałam nieco inny wpis. Miało być w końcu nie-słodko. Ale tak się jakoś składa, że nie istnieje dla mnie weekend bez czegoś słodkiego. Nawet najbardziej banalnego. A że i mój nastrój nieco melancholijny postawiłam na ciasto. Takie o, proste, z jabłuszkami. Idealne towarzystwo dla kubka herbaty i tej starej ławeczki w ogrodzie, skąpanej w jesiennych promieniach słońca

My simple kitchen
Czas na rabarbar 102

zarósł już prawie cały kąt dla niego przeznaczony i już dwa razy usuwałam pędy kwiatowe. Skoro jest taki duży, pewnie nawet nie zauważy jak uszczkniemy mu kilka listków na ciasto...:) Nasza kępa rabarbaru jest bardzo stara- rosła na górce lepszej ziemi, niedaleko wejścia do szklarni. Szklarni już dawno nie ma, dookoła wyrosło kilka domów, a rabarbar dalej rośnie. Rok temu(...)dodaję nawozu, pielęgnacja sprowadza się do wycinania pędów kwiatowych, żeby nie osłabiały rośliny. A on rośnie coraz większy. My tymczasem możemy bez skrupułów zajadać się jego kwaskowatymi liśćmi. W tym roku na pierwszy ogień poszło ciasto. Skoro pogoda nas nie rozpieszcza w ten majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty

les mirabelles
Sernik orzechowy z brzoskwiniami 241

szklanki mleka2 łyżki cukru kryształu2 jajka0,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki masła lub margarynySer:1 kg zmielonego sera1 kostka margaryny8 jajek1 budyń waniliowy bez cukru30 dag cukru kryształuolejek waniliowyDodatkowo:puszka brzoskwińSposób przygotowania:1. Robimy ciasto kruche: mąkę mieszamy z zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Robimy masę orzechową: masło

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki budyniowe 59419

mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa110 g miękkiego masła95 g cukru5 g cukru waniliowego domowej roboty klik40 g budyniu waniliowego bez cukru2 żółtka2 łyżki mlekaDo obtoczenia2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klikPrzygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę

Ala piecze i gotuje
Rafaello kokosowe ciasto bez pieczenia 159

radości        - hurrrrrrra hurrrrrrrra Rafaello no w końcu..............  Ech ależ mają ze mną dobrze :) Wzięłam udział w akcji Ciasto na niedziele gdzie wspólnie robimy różne smakołyki. Na ten tydzień wybrałyśmy ciacho bez pieczenia. Jestem ciekawa jak wyjdzie:) Składniki: masło 350 g mleko 1 litr budyń 4 x 40 g waniliowy lub śmietankowy  cukier waniliowy(...)mieszczą się to kruszę w palcach. Nakładam 1/3 kremu kokosowego i przykrywam następną warstwą krakersów.Teraz następna warstwa kremu, krakersy i krem. Na końcu posypuje kokosem by zakryć krem. Ciasto przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki . Najlepsze ciasto jest następnego dnia

Różowa kuchnia
MASA MARCEPANOWA 208

tłoczkiem ze sklepu mykitchen.pl Swietny gadżet dla osób lubiących dekorować swoje słodkośći. W zestawie znajdziemy 3 wykrawaczki o różnych wielkościach, dzięki którym bez trudu wytniemy z masy kwiatuszki które albo ułożymy pojedyńczo na torcie czy cieście lub ułożymy je w trójwymiarowy kwiat.Bezpośredni link do zakupu: http://mykitchen.pl/wykrawacze-do-lukru-z-tloczkiem-kwiatki-Delicia-Tescoma-3szt.html Polecam i zapraszam do odwiedzin sklepu. Tam napewno każdy znajdzie coś

Z Majeczką w kuchni
Wilgotny placek dyniowy z jabłkami bez tłuszczu 167

sklepów, więc trzeba ją wykorzystać, póki jeszcze czas. Ostatnio były muffinki, zupy, dania obiadowe z jej użyciem, więc czas na ciasto! Przed Wami placek dyniowy z jabłkami, pyszny, zdrowy, wilgotny wypiek z nutą orzechów włoskich, na bazie mąki owsianej bez dodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły i pracy, czy po prostu wykwintny

Be Fit Be Strong