ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:466/1217)

Racuchy z jabłkami 201

czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki, a następnie w poprzek na niezbyt grube plasterki. Podsmażyć je na patelni, bez tłuszczu, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Muszą być miękkie, ale jeszcze się nie rozpadać. Jeśli ciasto podwoiło już swoją objętość, wysypać stolnice mąką, wyjmować po jednej łyżce ciasta (dłonie można wysmarować oliwą, żeby ciasto się do nich

Przepysznik - BLW i nie tylko
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty 179

oliwą i oprószamy mąką. Ciasto nie wymaga czasu na rośnięcie - im dłużej będzie stało, tym bardziej bułowate i grube wyrośnie. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy żółtym serem. Rozkładamy na nim plastry sera wędzonego, na które wykładamy po małej "kuleczce" konfitury z żurawiny. Gdzieniegdzie rozkładamy pokruszoną mozzarellę. Ewentualnie kładziemy pokrojonego w plastry kabanosa. - jeśli bez mięsa się nie obejdzie ;) Pieczemy(...)temperaturze 215 stopni. Sposób pieczenia dostosowujemy do możliwości własnego piekarnika. Gorąca, aromatyczna uczta dla podniebienia gotowa. Pizza smakuje nawet bez sosu, choć ten czosnkowy doskonale przegryzie się z lekko kwaskowatą słodyczą serowej żurawiny. Mniam, mniam Przepis na to ciasto "sprzedali" nam stali towarzysze naszych spotkań. Od tamtej pory przyrządzamy pizzę tylko z tej receptury. Ciasto wychodzi mięciutkie, a zarazem chrupiące

Kuchnia po mojemu
Oponki serowe babci Basi 257

bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Karnawał w pełni , więc najwyższa pora na oponki serowe. Robi się je szybko , a rozkosz dla podniebienia …. spróbujcie !!! , Składniki : 0,5 kg białego sera, ok. 3,5 szklanki mąki ( 3 do ciasta

Pysznosci Babci Basi
Stefanka 303

Składniki na ciasto zagnieść szybko do jednolitej konsystencji ,podzielić na trzy równe części , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto ,zrobić tak ze wszystkimi częściami i na papierze wstawić do lodówki na 20 minut . Składniki na polewę ( bez spirytusu )zagotować i doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany, zdjąć z ognia i po 10 minutach dodać spirytus ,wymieszać i odstawić

Wypieki Rene
Pierogi z karpiem milickim 159

mamy swoją własną prywatną wigilię :) na której podaję tradycyjne składniki w trochę inny sposób:) Pierogi z karpiem milickim SKŁADNIKI: Na ciasto: 2 szklanki mąki ciepła woda wody 1 łyżka oleju szczypta soli Nadzienie: 500 g filetów z karpia (bez skóry) 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 1 cebula 1 łyżka masła 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól,  pieprz

MarciochaKucharzy
ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 175

Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!! A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia. Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu! Składniki na około 8 porcji: 100g czekolady gorzkiej deserowej 175g cukru 5 jajek 3 łyżki wody garść migdałów/orzechów/rodzynek szczypta(...)minut. Upieczony placek wystudziłam. Posmarowałam go dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nałożyłam bitą śmietanę. Zwijałam wzdłuż krótszego boku. W tym miejscu nadmienię,że hmm w trakcie tego zwijania ciasto trochę popękało... co oczywiście nie zmienia faktu,że w smaku było i tak pyszne! Przed podaniem ciasto powinno się schładzać w lodówce. Posypałam je cukrem pudrem i podałam na stół

potrawyregionalne
Banalny herbaciany piernik 183

formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzony piernik można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą, ale bez tego również smakuje wybornie. * Proszę nie zamieniać sody na proszek do pieczenia, gdyż wtedy zamiast piernika najprawdopodobniej wyjdzie zakalec. PS. Z innych bardzo łatwych ciast polecam Szybką babkę z kefirem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site

Smakowy Raj
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. 209

łososia w płacie 1 jajko Łososia płuczę pod zimną wodą, odcinam skórę (chyba, że macie płat bez niej, ten punkt należy pominąć). Oprószam cytrynowym pieprzem i odstawiam. Dzielę go na cztery duże lub sześć dużych kawałków. Twarożek mieszam z suszonymi ziołami.  Ciasto francuskie kroję w kwadraty, w zależności od ilości kawałków ryby tak, aby z łatwością można było rybę

W kuchni Karmel-itki
A'LA SERNIK 350

puszysty, mięciutki smietankowy sernik, z tym że całkowicie bez sera... Przepis dostałam od bratowej mojego męża, a kiedy pierwszy raz go upiekłam i wszyscy się w nim rozsmakowaliśmy, teraz zagościł już na stałe w Naszym domu. Upieczmy go i zaskoczmy gości bo smakuje jak najprawdziwszy sernik.   Składniki:ciasto:3 szkl.mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniamargaryna5 żółtek5

Z Majeczką w kuchni
Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel 238

recipe in English Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką (8-10 porcji) Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 ½ szklanki świeżych jagód 1 ½ szklanki świeżych wiśni, połówki bez pestek Składniki na krem: ¾ szklanki cukru ⅓ szklanki mąki ⅛ łyżeczki soli 2 jajka, lekko rozstrzepane widelcem ½ szklanki śmietany 18% Składniki

karmelowy
Nadziewane pierniczki (jak alpejskie ) 104

profilu @pelnytalerz na instagramie. Tam ten przepis już wisi od 2 dni. SŁOWA KLUCZOWE KATEGORIA RODZAJ KUCHNI Ilość: ok. 70 szt. Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Nadziewane pierniczki (jak alpejskie ) Pyszne nadziewane pierniczki przygotowanie: 50 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 40 min czas całkowity: 1 godzina 30 min Składniki: Pierniki 200g miodu 1 łyżka przyprawy(...)zmiksować. Ubitą masę jajeczną dodać do mąki, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 24 godziny. Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm (lub 5-6 mm, jeżeli pierniczki mają być bez nadzienia). Wybraną foremką wyciąć ciastka. Na połowę nałożyć marmoladę, przykryć drugim wyciętym pierniczkiem (bardziej klejącą

Pełny talerz
Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka 262

mojprzepisna.pl | Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka Propozycja dla tych co lubią sobie pochrupać do kawki jakieś małe co nie co. Moje ciasteczka nie tylko zaspokoją potrzebę na coś słodkiego, ale również są bogate w błonnik. Dzięki temu, że są nafaszerowane orzechami, żurawiną i daktylami, dłużej czujemy się najedzeni. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na 14 ciasteczek o grubości około(...)Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, zmielić, dość drobno, tak aby dało się formować ciastka. Łyżką nabierać ciasta i formować kulkę wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 min w 180 st. Smacznego! Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka

moj przepis na
Ciasto z jagodami i kruszonką 222

żółtka 2-3 łyżki wody Na nadzienie: 200 g marmolady wieloowocowej 300 g jagód Na bezę: 4 białka szczypta soli 120 g cukru WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto

Passions hobbies life
Sernik piernikowy 248

Połączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód:220 g pierniczków (bez nadzienia)pół kostki masłaSernik:1 kg twarogu5 jajekszklanka cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika+ masa cukrowa do dekoracji     Pierniczki kruszymy(...)Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Masę cukrową ugniatamy przez chwilę

sama złodycz
Tarta gruszkowa z migdałami 156

kruszonka dodaj jajko i zagnieć delikatnie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Podpiecz spód przez 10 minut. Zmiksuj masło z cukrem i solą. Dodaj po jednym jajku i waniliowy(...)przekrój na pół i usuń gniazda z nasionami. Ułóż gruszki na na migdałowj masie i lekko je dociśnij. Włóż tartę do nagrzanego piekarnika, zmniejsz temperatuę do 160ºC i piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być na wierzchu rumiane. Wyjmij z piearnika i ostudź lub podaj na ciepło do lodów

codojedzenia