ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:474/1217)

Wielkanocna babka cytrynowa 150

pozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać. Blachę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić. Lukier: Do soku z cytryny wlać wodę, a potem, porcjami, dodawać cukier puder

W SMAK
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 140

pora.Sa w naprawde w przystepnej cenie.Takze sie nie zastanawiajcie tylko wrzuccie je do koszyka.Mozliwosci ich wykorzystania jest bez liku.Nawet pokrojone w plasterki z kropla miodu na kanapce z twarozkiem sa zachwycajace.U mnie propozycja na blyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego.Polecam,bo wygladaja cudownie i tak samo smakuja!Skladniki na 4 osoby:250 g ciasta francuskiego (gotowy produkt z lady chlodniczej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowo-owsiane ciasteczka Fit 222

oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Piekarnik nastawić na 175 st z termoobiegiem. Mokrą ręką brać garść ciasta, formować w kulkę o wielkości około 5 cm. Rozpłaszczać na blaszce na grubość około 1 cm. Piec na złoty kolor

moj przepis na
Ciasto marchewkowe 78

Pyszne ciasto, które często gości na naszym stole. Wilgotne, miękkie, proste w przygotowaniu. Nasza wersja jest bez orzechów i rodzynek, ale spokojnie można je dodać, wtedy będzie smaczniejsze. Zapraszamy do degustacji! 4 jajka 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody(...)proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon (ja przesiewam wszystko razem) i olej. Na koniec dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki (opcjonalnie). Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pyszne ciasto zapowiadające sezon jesienny Zamiast cukru pudru można polać polewą i ozdobić orzechami Ktoś już nie mógł się doczekać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 195

też na wierzch wszystkie ciepłe swetry i puchate skarpetki. Witaj jesieni! Ciasto, które Wam dzisiaj pokażę, przygotowałam parę miesięcy temu; na chrzest małej Astrid. Były już muffinki, teraz kolej na głównego bohatera. Musze przyznać, że było to dla mnie spore wyzwanie. Pierwszy dwupiętrowy tort, który przygotowałam w domu, bez stołu do wałkowania marcepanu i wielkiego blatu do pracy, które zdecydowanie(...)całą noc. 2/3 kremu malinowego wyłożyć na biszkopt kakaowy, przykryć ostatnim blatem i chłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przygotować krem maślany: Białka i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placek jabłkowo - gruszkowy wg. Ewy Wachowicz 124

dzieje w moim życiu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność. A w kuchni ostatnio bywałam rzadko. Przyznaję bez bicia - nie było na to czasu, ochoty, ale każdy ma chyba takie momenty? Udało mi się zrobić ciasto z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto zwane również salcesonem, gdyż ilość jabłek i gruszek w nim zawartych daje po przekrojeniu wrażenie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Poziomkowa tarta 189

szklanki cukru- 2 żółtka- 2 łyżki śmietany- szczypta soli- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowejna krem- 1 budyń waniliowy bez cukru- 1 i 2/3 szklanki mleka- 2 łyżki cukru- 100 g masłaoraz- 500 g poziomek- 1 galaretka poziomkowaPrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy

Zainspirowana w kuchni
Uczta mola książkowego: Ciasto z kokosem i "Księga wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa" A.C. Doyle'a 155

czymś słodkim do przegryzienia. Ja na przykład delektowałam się delikatnym, biszkoptowym ciastem z kokosem mojej mamy. Na prawdę polecam, ciasto jest łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, podzielne i długo zachowuje świeżość. Sprawdzi się na każdą okazję jak i bez niej :D Składniki na blachę o wym. 22 x 33 cm: 4 jajka 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego

Simply Food
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 153

Kolejne kruszonkowe ciasto. Cóż ja poradzę, że kruszonkę ubóstwiam wręcz? Przepis wypatrzyłam w książce  "What Katie Ate. Weekend". Nie obyło się bez smakowitych modyfikacji, w końcu o to w gotowaniu chodzi by dodawać  coś  od siebie i zmieniać  wg  własnych  upodobań :) Zazwyczaj crumble robiłam na zasadzie owoców zasypanych kruszonką i upieczonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z malinami i lekką pianką waniliową 189

Składniki na piankę waniliową:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo:500 g malincukier puder do posypaniaDzisiaj zaprezentuję ciasto - w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia :) kiedy zobaczyłam zdjęcia na blogu majanaboxing.blox.pl. Jest naprawdę hitem. Puszyste, mięciutkie, aromatyczne... Po prostu rozpływa

Świat Ciasta
Biała czekolada + truskawki = szalenie prosty TORT wiosenno-letni 195

wyłóż papierem do pieczenia). Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min do 1 h. Sprawdź, czy patyczek wetknięty w ciasto jest suchy, wtedy biszkopt jest gotowy. Ostudź kilka minut w foremce, później odstaw do całkowitego ostygnięcia bez foremki.  Na średnim gazie, w rondelku, podgrzej śmietankę, aż zacznie delikatnie bąbelkować przy brzegach garnka.  Do miseczki włóż połamaną

Gotowanie to kochanie
Kokosowe cudo 107

moją stronkę. Naprawdę rewelacja. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 5 żółtek 1/2 kostki masła 3-4 łyżki śmietany 12% Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru kryształu, można użyć cukier puder, ale mniej 1 szklanka wiórek kokosowych Wykonanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszam razem w misce. Wbijam żółtka, ucieram(...)sztywną pianę dodając po trochu cukier. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe i wszystko mieszam delikatnie łyżką. Po 15 min pieczenia wyjmuję ciasto i wykładam na nie masę białkową. Ponownie wkładam do piekarnika na 10-15 min, aż beza się zrumieni. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 110'C, uchylam drzwiczki piekarnika blokując je drewnianą łyżką  i piekę a właściwie

Ciasteczkowy Potwór
KARMELOWO - PIERNIKOWE TRUFLE BAJADERKI 169

mąka żytnia - 400 g miodu - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez 12 do 20 minut w piekarniku na złoty kolor. Temp

SMYKWKUCHNI
Garnek kamienny - zdrowe i beztłuszczowe gotowanie :) 243

kroplę oleju dania, w których produkt ma zdolności do przywierania do powierzchni, czyli jajka, ryby, wszelkie potrawy smażone potrawy z piekarnika - pasztety, ciasta, zapiekanki tradycyjne posiłki, które powinny być przyrządzane na prawdziwym kamieniu  Nieprzywierająca powłoka bez dodatku związków PFOA Garnek kamienny Stone Legend wyposażono w nieprzywierającą kamienną powłokę, do powstania której nie użyto związków PFOA oraz innych szkodliwych substancji

Zdrowie na języku :P
Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 109

część ciasta, która była w lodówce. Na ciasto dajemy nadzienie owocowe i na nie wylewamy gorący budyń, a na budyń ścieramy na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 190 stopni (bez termoobiegu), a 170 z termoobiegiem. Blacha: kwadratowa 20c20cm lub tortownica 23-24cm Przepis znalazłam tutaj i lekko go zmodyfikowałam

Mania Wypiekania
Tradycyjny murzynek z serem Izaura 113

dokładnie wymieszać.  Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową.  Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory.  Pieczenie: Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.  Wstawić do lodówki

Z notatnika
Torcik bezowy z figami 95

pieczenia. Piec bezy a właściwie suszyć około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Wystudzić. Kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Ułożyć bezy na spodzie patery tworząc okrąg, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą połową kremówki. Ciasto udekorować owocami. Podawać od razu

Magiczne Życie Marty
Bezglutenowe placuszki z serkiem 101

homogenizowanego 4 łyżki mąki gryczanej np. białej  Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka, cukier, mąkę i serek razem zmiksować. Ciasto delikatnie połączyć z ubitym białkiem. Smażyć placki na gorącej patelni – polecam smażenie bez tłuszczu na patelni teflonowej lub ceramicznej. Bardzo szybko się przypiekają

Kuchnia bezglutenowa
Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi 119

ugotowaniu pasta nie klei się. Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą ze szpinakiem czy grzybami. Nie bez znaczenia jest też sól dodawana do potraw. Kupowana w zwykłym sklepie jest przetwarzana i rafinowana, a ta nie należy do zdrowych. Wybór soli

Moja smaczna kuchnia
Chleb z oliwkami 157

misce wieczorem i pozostawić pod przykryciem na około 12 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn wyraźnie urośnie. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki bez oliwek. Gdy się połączą od razu dodać oliwki i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w raczej ciepłym miejscu na 4-5 godzin, do czasu, gdy ciasto wyrośnie niemal

Czerwony Gupik
Fit szarlotka wegańska - niczym chałwa :) 189

efektu końcowego! Miała wyjść szarlotka, a wyszła nieziemsko przepyszna chałwa z musem jabłkowym na wierzchu :D Zaskoczenie było wielkie, bo jak to chałwa? Bez dodatku sezamu, a smak i konsystencja idealnie odzwierciedlają chałwę! Każdy zachwalał i ciasto zniknęło w kilka chwil :) Nadal nie wiem co było powodem, a raczej składnikiem, który zadecydował o takim a nie innym smaku :) Mimo wszystko

Zdrowie na języku :P
Pierogi z kurkami i mięsem drobiowym 129

farsz: 600 g kurek, 200 g piersi perliczki bez skóry (może być kurczaka), 2 cebule, 1 łyżeczka posiekanego tymianku, sól, pieprz ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Piersi umyć, włożyć do wrzącej wody, przykryć, odstawić. Kurki (pieprznik jadalny) oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodą, wsypać sól, zamieszać

królestwo garów
Proste ciasto jogurtowe z truskawkami 135

Blachę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, przekroić na połówki. Wyłożyć je na wierzch ciasta przeciętą stroną do góry.Piec w temperaturze 160 -170 stopni z termoobiegiem (bez 180 stopni) przez około 60 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.Wystudzone można oprószyć cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Pełnoziarniste placuszki ryżowe bezglutenowe :) 131

pieczenia 50 ml napoju roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe  (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki  Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki.  Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków.  Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie nerkowce i borówki

Zdrowie na języku :P
Kremówka z truskawkami i bezą kokosową 170

Nadchodzi sezon na ulubione, rodzime truskawki. Pora więc na ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu          Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej

Praktyczna pl
Krem miętowy 220

Krem mietowy – wykonany przez DomoweTorty.com Gęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu

Domowe Torty
Owsiane ciasteczka cytrynowe z kawałkami czekolady bez cukru 148

gotową. Zapraszam :) Składniki: 100 g mąki owsianej 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła orzechowego skórka otarta z połowy cytryny pół tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru posiekanej 3 łyżki mleka (można dodać więcej w zależności od konsystencji ciasta) 1 łyżeczka dowolnego słodzidła  Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować

Chocolate Muffin Blog
RECENZJA - Detoks cukrowy :) 142

masz postępować dalej, jak się żywić i jaki mieć stosunek do cukru. Zwieńczeniem całej trzytygodniowej pracy są przepyszne, słodkie desery - na koktajl, ciasto i lody. Napiszę tak - warto się troszkę przemęczyć, żeby później móc skosztować bez wyrzutów sumienia choć jeden z prezentowanych tam pomysłów na słodkie dania :)  Bardzo, ale to bardzo polecam Wam tę książkę. "Detoks cukrowy" to propozycja

Zdrowie na języku :P
Omlet cynamonowo-bananowy bez mąki z kremem i owocami 105

Przepyszny omlet cynamonowy bez dodatku mąki i tłuszczu. W wersji ekspresowej, bo bez ubijania białek - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać na patelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę po świątecznych "przysmakach

Chocolate Muffin Blog
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 148

zaproszę Was dzisiaj? na bułeczki! lekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła 450 g mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku

Dzieje kuchennej Wiewióry
baranek wielkanocny 105

teraz foremki są lekkie, rozpinane, pokryte nie przywieralną powłoką. Baranka w takiej foremce pieczemy do góry nogami, jeśli upiecze się nierówno to nadmiar ciasta ścinamy do równa, żeby prosto stał. Taką foremkę jak moja możecie kupić bez wychodzenia z domu, w sklepie SterfaUlubiona.pl, dokładnie pod tym linkiem: klik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ORANGE CURD (KREM POMARAŃCZOWY) 135

curd - aksamitny, delikatny, soczyście cytrusowy i bardzo słodki :) Uwielbiam tego rodzaju smarowidła, które oprócz tego, że można bez opamiętania wyjadać łyżeczką wprost ze słoika, to jeszcze doskonale pasują do wielu ciast, ciasteczek, tortów czy deserów...  Na Blogu podawałam Wam już dawno temu przepis na jego cytrynową wersję - lemon curd , która

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik z mixem keksowym 145

Piekąc świąteczne ciasta a przede wszystkim sernik chciałam nadać mu inny smak ale przy tym bez zbędnych kombinacji. Poszperałam w szafkach i znalazłam gotową mieszankę mix keksowy. Do masy serowej dodałam do i sernik w smaku wyszedł bardzo ciekawy. Na polewę użyłam cukru do polew od Diamantu, jeśli nie mieliście jeszcze z tym cukrem do czynienia to polecam bo jest

Ewa w kuchni
sernik w kruchym cieście 278

kremówka:) Niestety tym razem to sernik ale obiecuję, że wkrótce pojawi się tu kremówka. Tymczasem zapraszam na tradycyjny sernik na kruchym spodzie, bez zbędnych dodatków tylko oprószony cukrem pudrem .  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 180 g masła 4 żółtka 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę serową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wilgotne ciasto migdałowo-jabłkowe 86

mąki i bez masła, za to z dużą ilością jabłek i zmielonych migdałów - takie jest ciasto znalezione w którejś z książek Nigelli Lawson. Ja swoim zwyczajem zmniejszyłam ilość dodanego cukru co okazało się świetnym pomysłem bo ciasto i tak było słodkie dzięki jabłkom i migdałom. To ciasto możecie traktować jako zdrową przekąskę gdyż daleko mu do tradycyjnych, tuczących słodyczy

Milion Smaków
Konfitura z żurawiny 132

Żurawinę jemy często do mięsa, smażonego sera jak i dodajemy ją do herbaty. Można ją również używać do ciast i ciasteczek. Ma po prostu całą masę zastosowań. Jeszcze cieplutką zjadamy łyżeczką bez niczego.   Składniki: 0,5 kg świeżej żurawiny 1 cytryna (sok) 1 pomarańczo (sok) 1 starte jabłko 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Żurawinę myjemy

Lili w kuchni
Cukinia – warzywo do wszystkiego – pasztet 171

sprzyja zachowaniu dobrej sylwetki aczkolwiek jestem jej za to bardzo wdzięczna gdyż zawsze jest pysznie gdy przyniosła ten pasztet myślałam, że to jakieś ciasto pochłonęłam go kilka kawałków i na drugi dzień upiekłam swój oczywiście nie bez drobnych zmian w przepisie -  pasztet ten jest naprawdę świetnym polem do kulinarnego kombinatorstwa   PASZTET Z CUKINII Składniki 3 szklanki cukinii startej

sierotka maRysia w kuchni
Cafe HECA w Lublinie 144

niż kawa, kawiarnia przygotowała w swej ofercie romaite herbaty, świeży sok z pomarańczy czy po prostu wodę mineralną.   A czym byłaby kawiarnia bez czegoś do jedzenia. W Hecy można spróbować croissanty, muffiny, tarty i przeróżne ciasta, ciasteczka (w tym moje ulubione ciastko czekoladowe z migdałami). Przyzwoite ceny zachęcają do powrotu do kawiarni aby delektować się pyszną kawą i jednocześnie

Right Behind The Kitchen
Niedzielne ciasto serem i śliwkami 98

maki ziemniaczanej ok 700 g śliwek 80 g czekolady Jajka ubić z cukrami , dodać rozpuszczoną margaryną i stopniowo mąkę i proszek do pieczenia . Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. na wierzchu ułożyć połówki śliwek bez pestek . Składniki na masę serową włożyć do blendera i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Zalać śliwki masą serową. Piec w temp

Gotowanie jest łatwe
Pizza na kamieniu w domu! 139

dłuższego czasu przygotowuje piekąc ją na kamieniu w piekarniku. Taka jest zdecydowanie lepsza. Do przygotowania pizzy najważniejsza jest mąka. Mąka musi być włoska, bez problemu możecie taką dostać już w większości sklepów, to mąka typu 00. Ciasto z niej jest idealne a smak nierównany. Polecam szczerze! SKŁADNIKI: NA CIASTO NA PIZZE: - 500 g maki - 300 ml letniej wody do stopniowego

SMYKWKUCHNI
Pierogi z kapustą i grzybami 135

Święta bez pierogów to nie święta. W domu, to zawsze ja jestem pierogatorem. Robię ciasto, i farsz, i pierogi radośnie zaklejam. Czasami ktoś się przyłączy do pierogów lepienia. I jest fajnie, i miło, i tak świątecznie. ;) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta

Życie zamknięte w smaku
Naan 176

Trudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki serowe z kremem serowym i owocami 143

Niedziela bez czegoś słodkiego na deser to w naszym domu nie do pomyślenia! Kawałek ciasta albo inny smakołyk musi być do popołudniowej herbaty. Lato oferuje już teraz tyle świeżych, soczystych owoców że oczywiście musiały się pojawić w deserze. Dzisiejsze babeczki to moja kolejna propozycja na wykorzystania serka Almette Fruit i przy ich pomocy znowu zachęcam Was do udziału w konkursie

Smaczna Pyza
Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe 147

mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę.   Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser już mocno protestował . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać łyżką. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego

Grunt to przepis!
Crumble z jagodami 127

duże garstki świeżych jagód/ borówki amerykańskiej w zależności od pojemności kokilek łyżeczka cukru dekoracja: 2 łyżeczki śmietany 18% bądź 36% ubitej bez dodatku cukru listki mięty kilka świeżych jagód Przygotowanie: 1.Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Nie ugniatamy na gładkie ciasto. 2. Jagody umyć i  przełożyć do kokilek, posypać po pół łyżeczki cukru na jagody

KreatywnePiny
Kluski z makiem 177

Moja ulubiona wigilijna potrawa. Idealna w swej prostocie, bez zbędnych dodatków (np. rodzynek, za którymi nie przepadam) i z własnoręcznie zrobionym ciastem na kluski. Masa makowa również nie może być gotowa z puszki, ale tutaj można sobie ułatwić pracę przy pomocy urządzenia Thermomix (nie musimy kilkakrotnie przepuszczać maku przez maszynkę i wyrobienie samej masy trwa o wiele krócej

Milion Smaków
Owsiane placuszki z jabłkami 124

otrębami, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać kefir i starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do ciasta można dodać również rodzynki lub żurawinę, ale ja nie przepadam, więc zrobiłam bez :) Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pączki kawowe z imbirem 125

Tłusty Czwartek nie może obejść się bez pączków. Dziś przygotowałam więc dla Was mini pączuszki w egzotycznej odsłonie. Kawowe ciasto z dodatkiem imbiru i skórki pomarańczowej otulone cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Mniam! Potrzebne nam: - 250 ml mleka - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - szczypta soli - skórka starta z jednej pomarańczy - 1,5 łyżeczki imbiru mielonego - 1,25 szklanki mąki pszennej

W poszukiwaniu inspiracji
CZERWONO, CIEPŁO, OSTRO 145

ulubionych przypraw niezmiennie wprowadza mnie w dobry nastrój . Dziś mój pomysł na zupę z czerwonej soczewicy. Robię ją w kilku wersjach, dziś podaję bez mleka kokosowego. Proporcje są bardziej "na oko", bo w przeciwieństwie do pieczenia ciast, gotując zwykle używam wyłącznie takiej "naocznej" miary . SKŁADNIKI 3-4 PORCJE 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki

KUCHARNIA
DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI I BORÓWKĄ 91

cukrem i zalać połową mleka (ciepłego). Pozostawić zaczyn na 15-20 minut. Dolać pozostałe ciepłe mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem 156

Jeżeli ktoś nie lubi szpinaku lub po prostu akurat go nie ma to tartę można zrobić bez szpinaku, jednak należy wtedy dodać więcej jajek 6-7. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/4 paczki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka śmietany 1 ząbek czosnku 30 dkg boczku wędzonego 1 czerwona cebula (może też być zwykła) 4 jajka 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej

IMPRESJA SMAKU
Muffiny z pastą daktylową i przepis na pastę z daktyli 199

suchych i mieszamy niezbyt dokładnie. Formę wyłożyć papilotkami, wlewamy do połowy ciasto, a następnie dodajemy po łyżeczce pasty daktylowej i znów zalewamy resztą ciasta. Pieczemy ok.25 minut w temp. 200 stopni. Pasta daktylowa SKŁADNIKI suszone daktyle bez pestek woda WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Potem blendujemy na gładką masę. Znacie pastę daktylową? Lubicie

Zofiana
Kuchenny bałagan czyli młodzież w kuchni:) 110

razem bez przepisu fotorelacja z poczynań młodego adepta sztuki kulinarnej. Po obiadowych pierogach zostało ciasto więc aby go nie marnować postanowiliśmy zrobić pierogi z truskawkami. Pałeczkę w kuchni przejęło dzieci:) No i usze powiedzieć, że całkiem nieźle mu poszło....Na pomoc zawezwano magiczna maszynkę. A maszynka jak to maszynka wymaga dokładnego ułożenia ciasta:)Truskawki również starannie musza byc dopasowane

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto Snikers 511

wolnym ogniu przez ok. 3 min, zestawić z ognia dodać 2 łyżki masła/margaryny, wymieszać i polać jeszcze ciepłą polewą ciasto).  Ciasto wstawić do lodówki na noc do lodówki. Przechowywać w lodówce i jeść bez ograniczeń ....... ;-))))Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Mazurek jabłkowo-orzechowy 115

Święta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść.Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy.   Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowy  Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.Potrzebne

Maminek kulinarny
Po sezonie 163

proste, nr 3/2009. Mi odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.Polecam - albo w następnym rabarbarowym sezonie, albo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiejskie Quiche 5360

boczkiem - wyłożyć na ciasto.Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :)Smacznego

Niezły Młynek
Chleb pszenno żytni z otrębami 278

Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce.Przepis z bloga Pieczarka mySia

Ala piecze i gotuje
MOZAIKOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ 169

kakao. Dokładnie połączyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wlać średnią łyżkę wazową trochę jasnego ciasta, na to cienkim strumieniem (lub łyżką) wlewamy kakaowe ciasto w formie wąskich pasków. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Stronę bez pasków smarujemy naszym serkiem i zwijamy w rulon

Walijskie Pichcenie
Quiche ze szpinakiem 391

bardzo małym ogniu, dodajemy vegete i przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, do składników wsypujemy rozdrobnione papryczki chilli i koperek. Na podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany szpinak.   Na szpinak układamy plastry sera lub ścieramy go do śmietany wymieszanej

Taste Of My Day
Orkiszowe naleśniki z serem i mango 138

mango 1 śliwka 100 gram twarogu chudego 2 łyżki miodu   Mąkę, jaja, sól, stewię i mleko mieszamy dokładnie aż uzyskamy gładką masę, bez grudek. Jeśli jest taka potrzeba należy dolać więcej mleka lub wody, gdyż ciasto nie powinno być zbyt gęste. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cienkie naleśniki (z przepisu powinno wyjść 5 dużych naleśników). Mango

Mango Papaja
Filo z kremem kawowym 175

ostudzić. Na krem-ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać kawę. Ubić śmietanę i ostrożnie wymieszać ją z kremem kawowym. Płaty ciasta posmarować kremem i układać jeden na drugim po 5 prostokątów. Przykryć kawałkiem bez kremu.  Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 159

Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy  jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Syrop z mniszka i wanilii 166

zrobienie takiego syropu..tym razem pomysł na dodanie wanilii podpatrzyłam tutaj.Polecam..miodek pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo .. 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek)  1 litr wody  2 cytryny  ziarenka z laski wanilii  1 kg cukru  Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni

Moje domowe kucharzenie