ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:482/1217)

Najprostszy chlebek bananowy bez cukru i tłuszczu- tylko 3 składniki! 8033

które są paliwem dla organizmu, a których brakuje mu szczególnie po wysiłku fizycznym. Obojętnie więc kiedy go upieczecie- na zjedzenie każda pora będzie dobra!  Cały "bochenek" (w wersji bez miodu) to 580kcal w tym 19g białka , 7,7g tłuszczu , 110,6g węglowodanów oraz 15,7 g błonnika .  SKŁADNIKI: 215g obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów- 3 małe(...)łyżki miodu- opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Banany zblendować z jajkiem na gładką masę Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać cynamonem Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia  Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego

peanutbuttermonster
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 243

lepiące. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30x20cm. Na wierzch placka wyłożyć przestygnięte nadzienie szpinakowe,  zostawiając brzegi ok 2cm które ułatwią zlepić potem ciasto. Następnie pokruszyć na to ser feta i rozsypać na całość resztę sera żółtego. Placek zlepić zakładając do środka brzegi i tworząc podłużny bochenek. Przewrócić na druga stronę "szwem" do dołu(...)minut w 180C w opcji góra/dół na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu .  Jeść po lekkim przestudzeniu, jednak jeszcze ciepły. Przyznam szczerze, że chlebek okazał się lekkim rozczarowaniem. Podejrzewam, że lepiej komponowałoby się w nim ciasto drożdżowe, zamiast te powyższe z proszkiem do pieczenia. Zdecydowanie więcej powinno też być w nim sera fety, trochę zginął wśród

Grunt to przepis!
"SERNIK" Z MIGDAŁÓW NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY 145

cukier brzozowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu kilka kropel ekstraktu waniliowego masa: 300g migdałów (u mnie płatki) 320 ml mleka kokosowego domowej roboty ** 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Winiary *** 1/3 szklanki ksylitolu kilka kropel aromatu śmietankowego Migdały zalewam wrzątkiem i zostawiam na 3 godziny, by zmiękły. Następnie odcedzam je i miksuję blenderem na jednolitą, gładką masę. Dodaję(...)przyrządzam spód. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Mąkę, cukier, proszek rozcieram w palcach z masłem, zagniatam, dodając ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać łyżkę zimnej wody. Powstałym ciastem wylepiam wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20x20cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i podpiekam przez 10 minut, aż się zarumieni.Zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Kiedy piekarnik nieco się

W kuchni Karmel-itki
Jogurtowe placuszki z miętą 211

apetyt.  Nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała z tym przepisem. Zrobiłam więc również wariant bez mięty za to z cappuccino oraz cukrem waniliowym. W tym przypadku mleko staje się już składnikiem nie opcjonalnym, a obowiązkowym, bowiem po dodaniu cappuccino ciasto staje się bardzo gęste. Wariant ten zobaczycie na blogu już jutro.  Placuszki są mega dobre i szybkie(...)gęste (tak jak w moim przypadku) rozrzedzamy je mlekiem. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posypane cukrem pudrem, podane z waniliowym serkiem homogenizowanym bądź zjedzone bez żadnych dodatków

Kuchenne aromaty
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1039

kwadraty (o długości boku mniej więcej 5 cm). Połówki brzoskwiń dzielimy na połowę i każdą porcję kładziemy na kwadracie ciasta francuskiego, przykrywamy drugim kwadratem i sklejamy boki. Przyotowane ciasteczka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem - na zdjęciu wersja bez - na moje oko też wygląda w porządku:) Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut(...)delektować się bezpośrednio po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem. Mniam! A jeśli nie gorąca kawka i słodkie ciasteczka to może przekąska do chłodniejszego napoju?;) Piwna przekąska Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie             100 gram szynka parmeńska

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Placuszki z żurawiną 162

szklanki mąki około 1/2 l mleka (tu dawałam na oko) 1 kopiata łyżeczka cynamonu (ja lubię, można mniej lub bez) 1 łyżeczka proszku do pieczenie  żurawina (ilość wedle uznania) cukier puder do posypania olej kokosowy do smażenia Ciasto robimy dokładnie tak ja na naleśniki, czyli do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miksujemy, dodajemy mleko i tu uważamy

kruche babeczki
Akademia CookUp - Torty 315

podgrzania białek z cukrem. Poznaliśmy najistotniejsze rzeczy odnośnie podgrzewania białek, sposobu wmieszania mąki i jak powinno wyglądać ciasto na biszkopt. Kiedy jasny biszkopt był już przygotowany zaczęliśmy przygotowywać następny, do tortu czekoladowego. Dominika pokazała w jaki sposób przygotować biszkopt bez podrzewania białek i wytłumaczyła jaki wpływ na biszkopt ma dana metoda ich przygotowania.  Kiedy biszkopty trafiły do piekarnika zaczęliśmy(...)smak, kiedy w cieście napotykało się na różnej wielkości orzechy. Pyszności! Robiliśmy dwa kremy czekoladowe - do czekoladowego tortu i do orzechowego. Następnie trzeba było przygotować polewę do tortu orzechowego - po raz pierwszy miałam styczność z polewą z wykorzystaniem żelatyny - pięknie błyszczała i była pyszna! Tort czekoladowy powinien być wykończony małymi bezikami z bezy szwajcarskiej, którą również robiliśmy na zajęciach. Tort

Plate of Joy
Ciasto z serkiem homogenizowanym i galaretką / Fromage Frais Jello Cake 72

galaretką i owocami pasuje na różne okoliczności, to smaczne ciasto warstwowe do kawy i herbaty. Zobaczcie przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami przygotowujemy na jasnym biszkopcie. Mój to biszkopt z 4 jajek, bez oddzielania żółtek od białek. Jeśli nigdy nie piekliście biszkoptu, zdecydowanie warto(...)trzeba rozmrażać. Wrzucone do przestudzonej galaretki spowodują, że szybciej stężeje. Warto pamiętać, by galaretkę wylać na biszkopt wtedy, gdy będzie wyraźnie gęstsza, tężejąca - zbyt płynna zostanie wchłonięta przez blat ciastaCiasto z galaretką i owocami na biszkopcie będzie gotowe naprawdę szybko, jeśli warstwy ciasta schłodzicie krótko w zamrażarce - jeśli bardzo Wam się spieszy, polecam ten krok. Nie zostawiajcie ciasta

Lekcje w kuchni
Keto tarta Egg nog (Paleo, LowCarb) 133

szczegóły przygotowania Ogólnie nie ma tego złego, bo świąteczne keto ciasto w postaci keto tarty Egg Nog jest naprawdę pyszne. Trochę wymagające jeśli chodzi o przygotowania, ale warto się pomęczyć dla tego efektu. O ile spód nie stanowi większego problemu i wyzwania organizacyjnego (standardowe kruche ciasto zrobione w malakserze), to nadzienie już owszem. Trzeba mieć na wyposażeniu Egg Nog oraz(...)tych produktów nie dostaniecie w sklepie osiedlowym… I to w dodatku w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną i bez nabiału… Trzeba więc zakasać rękawy i wziąć się do pracy… Oto szczegółowy opis całego zamieszania. Tarta Egg nog Świąteczne ciasto musi być wyjątkowe. Dokładnie taka jest ta keto tarta z Egg nog. Pachnąca cynamonem i kremowa od żółtek. Nutka rumu nadaje

Modern Cave Girl
Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 176

suszonych śliwek bez pestek,   50 g suszonych jabłek,   500 ml cydru,   500 g boczniaków,   2 cebule,   2 garści suszonych borowików,   2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,   1 łyżeczka lubczyku,   2 liście laurowe,   5 ziaren ziela angielskiego,   pieprz i sól do smaku,   olej do smażenia .   Ciasto (na ok. 40 pierogów(...)dnia. Jeśli nie masz czasu pomiń ten etap i  kontynuuj  gotowanie już bez przykrycia.   Na oleju podsmaż najpierw posiekaną cebulę, później  posiekane boczniaki, przełóż do kapusty, dodaj przyprawy, wymieszaj  duś 40-60 minut, dopraw do smaku, wystudź.     Ciasto   W dużym rondlu zagotuj wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju.   Do mąki

SzczyptaSmaQ
Ciasteczka zbożowe 171

ciasteczek...Ja miałam akurat ciasteczka zbożowe..no i wystarczyło tylko trochę margaryny i jeszcze mniej wody..no i dowolne dodatki - u mnie rodzynki..dodatki w sumie niekonieczne..wystarczy zagnieść ciasto , zrobić z niego kulki , położyć na blaszkę [wg producenta z opakowania maiło wyjść 20 ciasteczek i tak rzeczywiście było].W między czasie można przygotować kawę..nie każdy pije kawę naturalną(...)margaryny  3 łyżki zimnej wody rodzynki Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Nagrzać piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Do miski wsypać zawartość opakowania, dodać 125 g pokrojonej zimnej margaryny i 3 łyżki wody. [ciasto może się ciężko mieszać na początku]. Zagnieść ciasto lub zmiksować na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) 2-3 min do połączenia składników

Moje domowe kucharzenie
Tarta z owocami 171

świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a ciasto obciążyć kuleczkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok. 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z tarty obciążenie z papierem i dopiekać kolejne 20 minut(...)kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, jeśli zależy nam na delikatniejszym kremie dajmy więcej śmietanki kremówki, albo ubijmy tylko śmietankę bez mascarpone. Na koniec do kremu dodajemy drobno posiekane zioła i skórkę startą z cytryny. Na ostudzone ciasto wykładamy krem, następnie dekorujemy owocami i posypujemy pokruszonymi pistacjami. Podajemy natychmiast. Smacznego

Plate of Joy
Kruche ciasto z delikatną pianką i owocami leśnymi 168

pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 190°C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto studzimy.Pianka budyniowa:5 białek,220 g drobnego cukru do wypieków,2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru( razem 80 g ),1/2 szklanki oleju.Dodatkowo:1/2 kg owoców malin (jeśli używamy mrożonych to nie odmrażamy ich wcześniej, ja użyłam mieszanki - owoce(...)dosypujemy cukier, potem powoli wsypujemy proszek budyniowy, a następnie wlewamy olej. Miksujemy do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony i wystudzony spód, układamy owoce oraz ścieramy resztę mrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 30-40 minut.Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem

Delicious Titbits
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym, Konfiturą i Bananami 146

śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4-5 łyżek masła orzechowego, bez kawałków orzeszków Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Dodatkowo: pół słoiczka konfitury porzeczkowej 3 banany odrobina kakao Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę konfitury. Następnie pokrojone w paseczki banany. Wykładamy 1/3 kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy

Made By Mom And Son
Babka zebra 1147

formie na babkę. Z racji, że powoli zbliżają się święta, a nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez wszelkiego rodzaju bab i babek, moja zebra powstała właśnie w formie na babkę. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się tak popularne, ale i klasyczny smak sprawia, że chętnie sięgamy po przepis na zebrę

Smakołyki Bereniki