ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:477/1217)

Wiejskie Quiche 5368

boczkiem - wyłożyć na ciasto.Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :)Smacznego

Niezły Młynek
Chleb pszenno żytni z otrębami 284

Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce.Przepis z bloga Pieczarka mySia

Ala piecze i gotuje
MOZAIKOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ 171

kakao. Dokładnie połączyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wlać średnią łyżkę wazową trochę jasnego ciasta, na to cienkim strumieniem (lub łyżką) wlewamy kakaowe ciasto w formie wąskich pasków. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Stronę bez pasków smarujemy naszym serkiem i zwijamy w rulon

Walijskie Pichcenie
Quiche ze szpinakiem 395

bardzo małym ogniu, dodajemy vegete i przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, do składników wsypujemy rozdrobnione papryczki chilli i koperek. Na podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany szpinak.   Na szpinak układamy plastry sera lub ścieramy go do śmietany wymieszanej

Taste Of My Day
Orkiszowe naleśniki z serem i mango 140

mango 1 śliwka 100 gram twarogu chudego 2 łyżki miodu   Mąkę, jaja, sól, stewię i mleko mieszamy dokładnie aż uzyskamy gładką masę, bez grudek. Jeśli jest taka potrzeba należy dolać więcej mleka lub wody, gdyż ciasto nie powinno być zbyt gęste. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cienkie naleśniki (z przepisu powinno wyjść 5 dużych naleśników). Mango

Mango Papaja
Filo z kremem kawowym 178

ostudzić. Na krem-ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać kawę. Ubić śmietanę i ostrożnie wymieszać ją z kremem kawowym. Płaty ciasta posmarować kremem i układać jeden na drugim po 5 prostokątów. Przykryć kawałkiem bez kremu.  Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 166

Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy  jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Syrop z mniszka i wanilii 170

zrobienie takiego syropu..tym razem pomysł na dodanie wanilii podpatrzyłam tutaj.Polecam..miodek pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo .. 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek)  1 litr wody  2 cytryny  ziarenka z laski wanilii  1 kg cukru  Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni

Moje domowe kucharzenie
Torcik jabłkowy z bezą 123

łyzeczki MASA: · jabłka 2 kg · galaretka w proszku 2 op · cynamon 1 łyżeczka · kasza manna 1 łyżka BEZA: · białka 5 szt · cukier puder 1 szkl · kisiel w proszku 2 łyżki  Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody

Camilla w kuchni
Kisiel po duńsku 134

najlepszy.  U nas pachnie nowymi meblami i środkami do czyszczenia, drewnem, lakierem i ciągle jeszcze trochę farbą, choć okna otwarte są bez przerwy. Spod tego wszystkiego jednak powoli wysuwa się nasz zapach: gotowanego obiadu, pieczonego ciasta, mokrego psa, ulubionego płynu do płukania, ciągle jeszcze truskawek i dojrzałych nektarynek. Zapach naszych ciał, ubrań, sprzętów. Jedyny i niepowtarzalny. Gdy przejdą(...)jest z rabarbaru, a dodatkami są kremówka ze skyrem i orzechowa kruszonka. Skyr to taki duński serek; coś pomiędzy serkiem homogenizowanym, a jogurtem naturalnym. Tym drugim można go zastąpić bez większego uszczerbku na smaku. Deser jest boski - słodko-kwaśny, mocno rabarbarowy w smaku i lekki - idealny na upały. Rabarbar jeszcze można kupić (ja mam pęczek w lodówce na jutrzejsze ciacho

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegański, bezglutenowy mazurek 183

  Z Wielkanocą kojarzy nam się stół zastawiony suto jajkami (koniecznie na 1001 sposobów), odmian kiełbasy (im więcej rodzajów tym lepiej, bo przecież każda jest inna

Szybko Tanio Smacznie
Chlebek bananowy czy ciasto bananowe? 201

Fantastyczna propozycja na śniadanie lub ewentualnie na deser - wówczas potraktować jako ciasto. Ponieważ chlebek jest owocowy, to proponuję podać w pierwszej połowie dnia. Można zjeść bez dodatków lub posmarować innym, owocowym dżemem. U mnie domowy dżem porzeczkowy - kwaśny, jak nie wiem co :) I bardzo mi to połączenie pasuje. 🍞 Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mąka migdałowa. Jednak, jeśli(...)piekarnik i zostawiłam chlebek w środku jeszcze 4 minuty przy zamkniętych drzwiczkach. Następne uchyliłam drzwiczki na 2 minuty, a po tym czasie wyjęłam chleb do przestygnięcia. Można podawać jako ciasto lub jako chleb z dżemem lub konfiturą domowej roboty Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chlebek bananowy czy ciasto bananowe? 201

Fantastyczna propozycja na śniadanie lub ewentualnie na deser - wówczas potraktować jako ciasto. Ponieważ chlebek jest owocowy, to proponuję podać w pierwszej połowie dnia. Można zjeść bez dodatków lub posmarować innym, owocowym dżemem. U mnie domowy dżem porzeczkowy - kwaśny, jak nie wiem co :) I bardzo mi to połączenie pasuje. 🍞 Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mąka migdałowa. Jednak, jeśli(...)piekarnik i zostawiłam chlebek w środku jeszcze 4 minuty przy zamkniętych drzwiczkach. Następne uchyliłam drzwiczki na 2 minuty, a po tym czasie wyjęłam chleb do przestygnięcia. Można podawać jako ciasto lub jako chleb z dżemem lub konfiturą domowej roboty Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Jedliście kiedyś geranium...? Panna cotta 149

jego dodatkiem. Padło na pannę cottę - deser prosty i uniwersalny, gdzie to właśnie dodatki bez problemu mogą grać pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia był fakt, że akurat potrzebowałam deseru bezglutenowego, a nie miałam czasu wymyślać bardziej skomplikowanych ciast. Żeby nie było nudno, dodałam na wierzch kwaskowaty mus porzeczkowy. Następnym razem zamiast białych, użyłabym porzeczek czarnych - dla kontrastu kolorystycznego. Tutaj bowiem(...)goście zaczynają się głowić, co to właściwie jest. Całość jest lekka i kremowa, i choć porcje wyszły mi raczej słuszne (spokojnie wystarczy na osiem), to zawartość szklanek zniknęła bez problemów. Cudowne wspomnienie lata... Panna cotta z geranium z musem porzeczkowym Składniki: (na 6-8 porcji) panna cotta: 500 ml mleka 500 ml kremówki (38%) 10 liści geranium skórka otarta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 151

całe mnóstwo. U nas w ogrodzie resztka czarnych malin (tak dokładnie – nie jeżyn tylko malin ) więc aby się nie zmarnowały postanowiliśmy zrobić pyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko - szczypta soli - zaczyn Składniki na zaczyn(...)ciepłym mleku (nie gorącym żeby nie zabić naszych drożdży i nie zimnym bo będzie problem z ich aktywacją). Odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągu) do wyrośnięcia na ok. 30 minut (zaczyn przykrywamy ściereczką). Następnym krokiem jest wyrobienie ciasta. Kiedy nasz zaczyn będzie gotowy (jego objętość zwiększy się minimum dwukrotnie od pierwotnej) na stolnicę przesiewamy mąkę, sól i cukry. Dodajemy miękkie

Kuchenne Wariacje