ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:473/1217)

Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek 232

Spód: 200 g ciasteczek Belvita 80 g stopionego masła 2 łyżki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości 5 cm. Dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Karmelizowany melon: 1 średni melon

Mia Cucina Sofieta
Papanasi pączki z musem truskawkowym 224

jest pora na pączki, ale czy zawsze musi być odpowiednia pora, a może warto spełniać zachcianki swoje i swoich bliskich bez odpowiedniej pory. Tak tez było tym razem, kupiłam pyszne truskawki i postanowiłam zamiast ciasta greckie pączki z musem truskawkowym. Nazywają się papanasi, są z sera i składają się z pączka z dziurką, śmietany i czapeczki. A jeśli dodamy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizza korona odchudzona - montignac 167

posiłek " węglowy" jeśli się odchudzamy. Jeśli nie, ale dbamy o to co jemy to polecam te pizze z ulubionymi dodatkami bez ograniczeń. I tak ma ona wiele mniej kalorii niż ta zwyczajna na białym cieście. A kształt pizzy jest nietypowy, znalazłam go na tejstronie  i mnie zachwycił. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciastka Pieguski z żurawiną 242

składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę.  Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku, choć mój mikser tego nie lubi i ledwo dyszy przy końcu mieszania). Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie

Grunt to przepis!
Frużelina wiśniowa 315

wiśniowej jest bardzo proste, wystarczy nieco cukru i mąki ziemniaczanej. Taki gęsty "kisiel" jest doskonały do deserów, naleśników, placuszków, gofrów, dekoracji ciast i do wyjadania prosto ze słoiczka. A co najważniejsze - można ją długo przechowywać. 1 kg. wiśni (bez pestek) 0,5 kg cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki zimnej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wydrylowane wiśnie włożyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb z samych ziaren, bez mąki z dodatkiem miodu. 159

połączenie się ze sobą składników II odstawienie -> w foremce na ok. 1-2 h (na tym etapie można odstawić ciasto nawet na całą noc) Czas pieczenia: I etap – w foremce – 20 minut II etap – bez foremki – ok. 30-40 minut nawet do godziny (w zależności od piekarnika) Łączny czas: ok. 2,5 h do 3h15

rozgotowana
Babeczki orzechowo - jabłkowe z kruszonką 122

Babeczki robiłam wiele razy ale zazwyczaj były one bez kruszonki. Te są moje pierwsze i zapewne nie ostatnie.                                             Składniki(...)Płynne składniki należy dodac do sypkich i wymieszać delikatnie łyzka. Na końcu dodac jabłko i orzechy. Wymieszac. Wszystkie składniki na kruszonkę włozyc do miski, najpierw zagnieść a potem pokruszyć. Ciastem napełniac papitoltki do 3/4 wysokości a na wierzchu posypać kruszonka. Włozyc do  nagrzanego piekarnika  do 180 C na około 20 min. Z podanych składników wychodzi około 16 babeczek

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik rosa. 143

Witajcie w marcu! Trochę czasu mnie nie było, ale już jestem - zdrowa i gotowa do pracy ;-) Dziś zapraszam Was na sernik z rosą. Ciasto bardzo popularne i przepisów na nie jest mnóstwo. To moja wersja - ciężko podać źródło gdyż posiłkowałam się kilkoma przepisami. Święta za pasem więc może akurat się komuś przyda ;-) Składniki na spód; 30 dag mąki pszennej(...)użyłam z wiaderka) 1,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 4 żółtka 2 jajka Beza; 6 białek ok. szklanka cukru (słodkość sami ustalamy wedle swoich gustów) Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy dno formy o wymiarach 25/35 cm. Foremkę wkładamy do lodówki i chłodzimy około 30 min.  a następnie podpiekamy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Personalizowane wałki do ciasta 201

świąteczny i bez obaw dobrać dwa bardziej szalone. Zdecydowałam się na słodkie zwierzaczkowe ślady i jeden wałek personalizowany specjalnie dla mnie.  Wzory wykonane są techniką laserową, a sam wałek z wysokiej jakości drewna bukowego. Po zaakceptowaniu przeze mnie projektów, wałki ruszyły pod laser a następnie do mnie. Następnego dnia otrzymałam już paczkę. Wałki wypróbowałam na kruchym cieście, sprawdziły się(...)ciasto było już zbyt miękkie (czekając aż zrobię dobre zdjęcie...) i wzorki nie wyszły idealnie odbite. Na dobrze schłodzonym cieście wzorki wychodzą idealne.   Mały wałek jest nawet wygodniejszy w użyciu od większego, bo służy jedynie do ozdabiania i bez problemu możemy dekorować już nawet wycięte ciastka, bezpośrednio na blaszce.   Całą ofertę wzorków możecie poznać na stronie internetowej

Gotowanie i blogowanie
Sernik z jabłkami. Obecnie zdecydowany faworyt! 143

jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło

MamaOskarka
Makowiec drożdżowy 211

ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem.Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a ilość maku – wyjątkowo obfita. Możliwość wcześniejszego przygotowania zaoszczędzi nam pracy, której w okresie świątecznym

mojewypiekiinietylko
Kruche rogaliki budyniowe 196

mąki pszennej 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego 40 g budyniu waniliowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Do obtoczenia: ok. 2 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść z nich jednolitą bryłę. Rozdzielić na dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić

Świat Ciasta
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 152

malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 198

malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej

Moja Delicja
Sezamki 288

łyżki naturalnego miodu 2 łyżki wody dodatkowo: 2 arkusze papieru do pieczenia lub mata silikonowa odporna na temperaturę i papier wałek do ciasta ostry nóż (dobrze się sprawdza nóż do pizzy) Przygotowanie: Sezam uprażyć na gorącej patelni bez dodatków, uważać by nie przypalić bo będzie gorzki. Po uprażeniu sezam wysypać z patelni, gdyż patelnia wciąż jest rozgrzana i proces prażenia

Kuchcik gotuje