ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:473/1217)

Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem 103

Czyściutkie, z dala od spalin, podlewane przez właścicieli wodą źródlaną. Jeszcze dwa tygodnie i będą truskawki. A na razie muszę się obejść bez lokalnych truskawek. Ale te z południa też nie są złe. Dodałam je do prostego ciasta wraz z białą czekoladą. Posypałam nią górę ciasta i utworzyła się pyszna karmelowa lekko chrupiącą skorupka. Ciasto nie wymaga użycia miksera

Posadzone i zjedzone
"Murzyny" 117

bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry dyngus. Jego smak trudno sobie wyobrazić, jeśli nigdy się go nie próbowało. Jest to bardzo efektowne danie, mimo iż nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Podaje się go głównie na zimno. Choć prosto z piekarnika jest równie dobry! Składniki na ciasto

Kuchnia Pani Wiosny
Oczy carycy - pyszne ciasto na wyjątkowe okazje 218

dokładnie mieszamy. Oba ciasta wykładamy naprzemiennie na blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm, tak by uzyskać coś na kształt szachownicy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 st.C. Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkl. mleka 4 czubate łyżki cukru 1 kostka masła (250 g) Z podanej ilości mleka i cukru gotujemy(...)galaretki czerwone ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej) Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu układamy zamoczone w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty zalewamy mocno tężejącą galaretką i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta można oblać polewą

Cynamonowe szczęście
Borówkowe torciki z czekoladą 365

Małe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego - łatwiej(...)krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba będzie go przekrawać). Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu. Borówki dokładnie

Ciastkozercy
Wielkanocna babka cytrynowa 156

pozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać. Blachę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić. Lukier: Do soku z cytryny wlać wodę, a potem, porcjami, dodawać cukier puder

W SMAK
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 147

pora.Sa w naprawde w przystepnej cenie.Takze sie nie zastanawiajcie tylko wrzuccie je do koszyka.Mozliwosci ich wykorzystania jest bez liku.Nawet pokrojone w plasterki z kropla miodu na kanapce z twarozkiem sa zachwycajace.U mnie propozycja na blyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego.Polecam,bo wygladaja cudownie i tak samo smakuja!Skladniki na 4 osoby:250 g ciasta francuskiego (gotowy produkt z lady chlodniczej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowo-owsiane ciasteczka Fit 230

oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Piekarnik nastawić na 175 st z termoobiegiem. Mokrą ręką brać garść ciasta, formować w kulkę o wielkości około 5 cm. Rozpłaszczać na blaszce na grubość około 1 cm. Piec na złoty kolor

moj przepis na
Ciasto marchewkowe 85

Pyszne ciasto, które często gości na naszym stole. Wilgotne, miękkie, proste w przygotowaniu. Nasza wersja jest bez orzechów i rodzynek, ale spokojnie można je dodać, wtedy będzie smaczniejsze. Zapraszamy do degustacji! 4 jajka 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody(...)proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon (ja przesiewam wszystko razem) i olej. Na koniec dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki (opcjonalnie). Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pyszne ciasto zapowiadające sezon jesienny Zamiast cukru pudru można polać polewą i ozdobić orzechami Ktoś już nie mógł się doczekać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 203

też na wierzch wszystkie ciepłe swetry i puchate skarpetki. Witaj jesieni! Ciasto, które Wam dzisiaj pokażę, przygotowałam parę miesięcy temu; na chrzest małej Astrid. Były już muffinki, teraz kolej na głównego bohatera. Musze przyznać, że było to dla mnie spore wyzwanie. Pierwszy dwupiętrowy tort, który przygotowałam w domu, bez stołu do wałkowania marcepanu i wielkiego blatu do pracy, które zdecydowanie(...)całą noc. 2/3 kremu malinowego wyłożyć na biszkopt kakaowy, przykryć ostatnim blatem i chłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przygotować krem maślany: Białka i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placek jabłkowo - gruszkowy wg. Ewy Wachowicz 132

dzieje w moim życiu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność. A w kuchni ostatnio bywałam rzadko. Przyznaję bez bicia - nie było na to czasu, ochoty, ale każdy ma chyba takie momenty? Udało mi się zrobić ciasto z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto zwane również salcesonem, gdyż ilość jabłek i gruszek w nim zawartych daje po przekrojeniu wrażenie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Poziomkowa tarta 194

szklanki cukru- 2 żółtka- 2 łyżki śmietany- szczypta soli- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowejna krem- 1 budyń waniliowy bez cukru- 1 i 2/3 szklanki mleka- 2 łyżki cukru- 100 g masłaoraz- 500 g poziomek- 1 galaretka poziomkowaPrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy

Zainspirowana w kuchni
Uczta mola książkowego: Ciasto z kokosem i "Księga wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa" A.C. Doyle'a 162

czymś słodkim do przegryzienia. Ja na przykład delektowałam się delikatnym, biszkoptowym ciastem z kokosem mojej mamy. Na prawdę polecam, ciasto jest łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, podzielne i długo zachowuje świeżość. Sprawdzi się na każdą okazję jak i bez niej :D Składniki na blachę o wym. 22 x 33 cm: 4 jajka 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego

Simply Food
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 157

Kolejne kruszonkowe ciasto. Cóż ja poradzę, że kruszonkę ubóstwiam wręcz? Przepis wypatrzyłam w książce  "What Katie Ate. Weekend". Nie obyło się bez smakowitych modyfikacji, w końcu o to w gotowaniu chodzi by dodawać  coś  od siebie i zmieniać  wg  własnych  upodobań :) Zazwyczaj crumble robiłam na zasadzie owoców zasypanych kruszonką i upieczonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z malinami i lekką pianką waniliową 193

Składniki na piankę waniliową:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo:500 g malincukier puder do posypaniaDzisiaj zaprezentuję ciasto - w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia :) kiedy zobaczyłam zdjęcia na blogu majanaboxing.blox.pl. Jest naprawdę hitem. Puszyste, mięciutkie, aromatyczne... Po prostu rozpływa

Świat Ciasta
Biała czekolada + truskawki = szalenie prosty TORT wiosenno-letni 199

wyłóż papierem do pieczenia). Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min do 1 h. Sprawdź, czy patyczek wetknięty w ciasto jest suchy, wtedy biszkopt jest gotowy. Ostudź kilka minut w foremce, później odstaw do całkowitego ostygnięcia bez foremki.  Na średnim gazie, w rondelku, podgrzej śmietankę, aż zacznie delikatnie bąbelkować przy brzegach garnka.  Do miseczki włóż połamaną

Gotowanie to kochanie