Klasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą
maniapieczeniaCiasto: Do miski wbijam dwa jajka,dodaję mleko,mąkę,odrobinę soli i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam i odstawiam na ok.15 minut. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody gazowanej. Smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ser biały półtłusty rozcieram z cukrem waniliowym,śmietaną lub jogurtem. Smaruję nim naleśniki,składam w trójkąty i podsmażam na maśle na patelni
potrawyregionalneJabłka i czekolada to dwie rzeczy, bez których nie wyobrażam sobie jesieni. Właściwie nie wyobrażam sobie żadnej pory roku bez … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniPlacek dyniowo - jabłkowy Cóż to za jesień bez placka dyniowego...Nie wyobrażam sobie...Mamy dopiero wrzesień, a dynia na dobre rozpanoszyła się w mojej kuchni. A
na moim stole...posmarować oliwą lub olejem. Położyć wyrośnięte ciasto i dłonią rozprowadzić po blaszce. Na obrzeża ciasta położyć parówki zawinięte serem żółtym i skleić boki. Ciasto posmarować po całości olejem z czosnkiem. Następnie posmarować przecierem - sam środek, bez obrzeży. Posypać większą częścią sera żółtego. Poukładać cebulę. Dodać resztę składników. Na koniec posypać resztą sera żółtego. Włożyć do nagrzanego
W kuchni u MonikiCzekolada i maliny – oto słodka klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Proporcja ciasta jest przeznaczona na większą tortownicę o średnicy 24 cm; wtykając świeczki między maliny można z łatwością przekształcić je w okazały tort urodzinowy, którym bez problemu możesz wykarmić większą liczbę gości. Tort prezentuje się bardzo efektownie, przez co może sprawiać wrażenie pracochłonnego, w rzeczywistości jest bardzo prosty
Roślinna - blog wegańskiSposób przygotowania: Do miski dodajemy mąki, jajko i wodę. Miksujemy, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, ale również zbyt gęste. Jeśli mamy czas ciasto możemy odstawić do lodówki, aby odpoczęło. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarogiem. Jeśli chcemy możemy dodać ulubione dodatki. Smacznego
Truskawkowa Fiestajadłospis tak, żeby znalazło się w nim miejsce na słodycze. Najlepiej, żeby były to domowe wyroby, niosące ze sobą wartości odżywcze - np. razowe ciasta słodzone owocami i/lub ksylitolem. Oczywiście i takich słodkości nie można jeść bez ograniczeń, ale nie wolno narzucać sobie zbyt dużego rygoru, bo to powoduje jedynie zniechęcenie i powrót do starych nawyków żywieniowych. Pisałam o tym tutaj
Powiedz dietom niemieszamy. W pucharkach układamy warstwami śmietanę z bezami i owoce. Dekorujemy listkami mięty. * Jak przygotować cukier z wanilią? Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem. Jest niesamowicie aromatyczny. Można go używać do ciast, deserów, jak również do kawy czy kubka ciepłego mleka. Składniki: 1 szklanka cukru 1 laska wanilii Przygotowanie: Cukier wsypujemy do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii
Smakowity Blog KulinarnyPaszteciki nadziewane pieczarkami /grzybowe paszteciki Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 40g masła - 1/3 szklanki mleka - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1/2
Kuchnia co dniaNie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby, sernika i strojnych mazurków. Staram się je zawsze ładnie udekorować (z różnym skutkiem), a jak
Rozpustne gotowaniepapilotek w blaszce do 2/3 wysokości, w środek każdej muffinki wkładam cukierka. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20-25 minut bez termoobiegu. Cukierki pięknie się rozpuszczą uwalniając sok do środka i nasączając ciasto w trakcie pieczenia. Baaardzo pomarańczowe. Ciasto wychodzi nie za słodkie, dlatego dekoruję dużą ilością ciemnej czekolady. Jeszcze trochę nie mam wprawy, mam nadzieję
Kuchnia PrezydentowejChyba najwyższy czas aby rozpocząć sezon truskawkowy. Na początek lekkie biszkoptowe ciasto z truskawkami i kremem serowo-jogurtowym. Niezwykle proste. Można je bez problemu zrobić po powrocie z pracy, trzeba tylko upiec biszkopt poprzedniego dnia i kupić po drodze świeże truskawki". Czytaj więcej
Wiem co jempuszysta i lekka. Zarówno ciasto jak i masa serowa nie są zbyt słodkie, jeśli więc ktoś woli słodsze można dodać więcej cukru do ciasta i ewentualnie posypać jabłka przed zapieczeniem cukrem pudrem. Masę serowa zostawiłabym bez zmian gdyż mogłaby stracić swoje delikatne właściwości." Czytaj więcej
Wiem co jemPrawdziwy rarytas dla wielbicieli ananasa i kokosowej bezy. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, kiedy smaki ładnie się połączą. Na przepis natknęłam się tutaj już jakiś
Kuchenne zapiski Edyty