mąka do podsypania. Przygotowanie: Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy (bez soli) do miękkości, odcedzamy, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. (kilka sztuk fasoli bez skórki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy pod koniec do ciasta). Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce
Moniki SmakołykiCzęsto powstaje dylemat ile mąki dodać, jak ma wyglądać ciasto. Odpowiadam: dodawanie mąki można czasami dodawać po prostu na oko - jest zasada: ciasto ma być lekko lejące się, niezbyt gęste ani niezbyt rzadkie, bez grudek. Tak naprawdę ilość dodawania mąki zależy od tego, jaka jest to mąka. Im wyższy jej symbol, tym bardziej wchłania wodę. Składniki
Zasmakuj Kuchnipieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać łyżką wierzch. Po upieczeniu Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, przekroić na połówki. Poukładać je na wierzchu ciasta przeciętą stroną do góry. Piec w temperaturze 170C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika; piekarnik należy wcześniej rozgrzać - przez około 45-50 minut do suchego patyczka. Gotowe wyjąć z piekarnika
Grunt to przepis!piekarnika. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. TOPPING Wymieszaj żółtka z dipem. Po 40 minutach wyjmij na chwilę ciasto z piekarnika. Rozlej na ciasto topping i wstaw do piekarnika na 10 minut. WARTOŚCI ODŻYWCZE bez polewy 547kcal - 35,5B\8,5T\93,2 W SMACZNEGO!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisherioliwek Sos daktylowy 5 suszonych daktyli banan sok wyciśnięty z pomarańczy PRZYGOTOWANIE Pancake Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej zrobić to trzepaczk ą . Ciasto powinno być lekko gęstawe. Smażyć na dobrze rozgrzanej nieprzywierającej patelni, bez tłuszczu. Sos daktylowy Daktyle i banana pokroić na kawałki. Zmiksować razem z sokiem z pomarańczy. Smacznego
La grande e la piccola cuocaminut. Po upieczeniu orzechowy blat przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami aby odparowała i nie opadła. Do tortownicy przelewamy koleją porcję ciasta i pieczemy następny blat. Masa maślana klasyczna: - 50 dag masła bez dodatku oleju - 5 żółtek - 22 dag cukru - 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao - 4 lub 5 łyżek dobrej nalewki miętowej lub innego alkoholu 1. Na parze ubijamy
Apetyczna babeczkamasą. Wymieszaj mak z grubo pokrojoną czekoladą i dodaj do masy. Zamieszaj lekko. Foremkę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Napełnij formę ciastem i piecz w nagrzanym na 160ºC piekarniku na termoobiegu (175º bez termoobiegu) i piecz przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij babkę z piekarniku i ostudź. Posyp cukrem pudrem przed podaniem. The post Babka
codojedzeniaWspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki cukru
Mango PapajaBardzo prosty, bardzo zdrowy, bogaty w potas, magnez czy selen. I do tego baaardzo słodki i bez cukru! Krem daktylowy poleca się na kanapkę, do placków, naleśników, ciast lub po prostu jako samodzielny deser. :) Składniki: - 1 szklanka daktyli - garść orzechów nerkowca i brazylijskich - 1 banan Daktyle i orzechy zalewany gorącą wodą i odstawiamy na min. 10 minut. Odlewamy wodę (można
Smakuje zdrowolepszego jak zrobione przez siebie rogaliki z prawdziwą masą z białego maku, marcepanu i orzechów. Rogale są przepyszne choć pracochłonne.Czy warto...bez dwóch zdań...Zapraszam. (przepis zaciągnięty z Moich Wypieków) Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu
Kubki smakuwcześniej białym zwykłym lukrem, który przygotowujemy tak: Białko jaja ubijamy na sztywną pianę dodajemy po łyżce przesianego cukru pudru oraz kroplę ulubionego aromatu do ciast, miksujemy mieszadłem do ubijania piany, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Ozdabiamy perełkami cukrowymi wg uznania. Zimne pierniczki przekładamy powidłami i sklejamy wybrzuszeniami na zewnątrz. Słodkich wypieków ! Przepis bierze udział w świątecznej akcji; Dobrze
Wanilia i Kardamonprzygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec około 60 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można polukrować, posypać wierzch ciasta kandyzowaną skórką, smaczne jest również posypane cukrem pudrem lub zupełnie bez dodatków. Wykonanie lukru: Cukier puder ucierać stopniowo wlewając sok z pomarańczy lub cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Smacznego
maniapieczeniaCiasto na śniadanie? Dlaczego nie :) Jeśli tylko jest pełnoziarniste, niesłodzone oraz bez tłuszczu to nie ma przeciwwskazań do takich eksperymentów :) Na blogu znajdziecie już przepisy na różne 'babeczki z kubeczka', wszystkie zgromadziłam poniżej. Dziś na śniadanie zafundowałam sobie szarlotkę z mielonych płatków owsianych z cynamonem i przyprawami korzennymi... cud, miód i... jabłka :) Zdrowe ciasteczka z kubeczka na śniadanie lub deser
Chocolate Muffin Blognastępnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców
Kuchnia Babci Basiżeby poczuł się jeszcze bardziej wyjątkowo i zapomniał, że właściwie to w tym roku jeszcze nie ma urodzin (mój prawie siedmiolatek). Sam sobie wybrał ciasto z zaproponowanych przeze mnie kilku pyszności. Nie obeszło się jednak bez przygód. Pierwsze podejście do sernika odbyło się w poniedziałek. Spód wyszedł pyszny, masa serowa jeszcze lepsza, delikatna, kremowa, słodziutka, ale w przyjemny, łaskoczący
Przepysznik - BLW i nie tylko