Musiałam wspiąć się na wysoką górę. Bez przygotowania. Bez przewodnika. Bez zastanowienia. Musiałam ją pokonać. Wyrosła przede mną na drodze, a na mojej mapie nie było innej ścieżki. Zebrałam siły i wspięłam się na szczyt. Pokonałam górę. Kolejną. Oby jedną z ostatnich. Oby dalej mapa życia wyznaczała łagodniejsze i bardziej malownicze trasy. Schodząc poczułam wszechobecny ciężar wspinaczki. Pewnie(...)Synka i zapadam w łagodnym głosie W. Szukam wytchnienia w najprostszych i powtarzanych niczym mantra czynnościach. To one porządkują wszystko i przywracają uśmiech. I muszę jeszcze poczuć zapach ciasta. Domowego. Rozgrzać się ciepłą falą powietrza uwalnianą po otwarciu drzwi piekarnika. Nawdychać docierającym we wszystkie kąty słodkim aromatem. Napatrzeć na małe i duże ręce sięgające po kolejny kawałek
KUCHARNIAPolsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż z nutellą...). Bez względu na terminologię, ciacho jest warte zrobienia, bo jest smaczne i idealnie pasuje do jesiennego deszczowego wieczoru z herbatą i książką. Kocyka(...)nią. Ciepłe ciasto jest zbyt miękkie, żeby je jeść (nie pytajcie skąd wiem:)). Niektórym z naszych brzoskwiń udało się osiągnąć taki atrakcyjny stan:) Czytam teraz jakieś romansidło o rudej Magdalenie z bursztynem na szyi. Jeszcze nie zdążyło mnie wciągnąć, ale potrzebowałam przerwy, bo ostatnie dwie książki, które wchłonęłam były bardzo krwawe. I przyszedł taki moment, kiedy bez odrazy myślę
les mirabellesmięciutkie z korzenną nutą i pachnące pomarańczą. Szukałam ciasta czekoladowego i znalazłam na blogu zufikowo, a że mam zapasy zamrożonego puree z dyni postanowiłam wypróbować przepis. Jestem zadowolona z ciasta, polecam. Składniki: (forma 21x21) 200 g puree z dyni 3/4 szklanki cukru skórka z 1 pomarańczy 1 cukier waniliowy 3 jajka 180 g masła 1 1/3 szklanki mąki tortowej(...)najniższych obrotach. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. pod koniec dodaj emy pozostawione 4 łyżki cukru i ubijamy, aż powstanie lekka beza. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy kakaowej i lekko mieszamy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy lub wyłożonej pergaminem. Piec 30-40 min w temp. 180 stopni. Ostudzone można polać polewą czekoladową. Smacznego
talerz przyjemnościoprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki czerwonej 2/3 szklanki cukru(...)kleksy” z piany bezowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy (jeżeli beza zacznie się bardzo szybko rumienić, należy zmniejszyć temperaturę). Wyjąć, całkowicie wystudzić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego
moj przepis nabez straszącego stosu zeszytów i podręczników na biurku. Składniki: 30 rogalików 50 g drożdży 300 g mąki 100 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g masła 2 tabliczki czekolady mlecznej Wykonanie: W śmietanie rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę i dodajemy drożdże rozpuszczone w śmietanie oraz resztę składników. Zagniatamy je aż utworzą jednolite ciasto. Rozwałkowujemy
ciastkarnia na kruchym spodzieżółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na piankę: 4 białka 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 20 dkg truskawek przekrojonych na pół Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko łączę mokrą ręką Ciasto krótko wyrabiam i dzielę na 2 części, jedna większą
Proste Potrawycukru - 2 łyżki . Na warstwę rabarbaru wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta. Piec ok. 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180C - u mnie opcja grzania góra-dół; środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu . Na ostatnie 15 minut wyłączyć górną grzałkę i piec tylko z użyciem dolnej opcji grzania - w ten sposób
Grunt to przepis!krócej, tylko kilka minut). Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Płaską blaszkę (około 25/36 centymetrów) wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posypać mąką. Na blaszkę położyć wyrośnięte ciasto. Dłonie obficie zwilżyć oliwą z oliwek, a następnie palcami rozpychać ciasto w kierunku brzegów blachy, tworząc prostokąt. Ciasto posmarować pesto
Czerwień i błękitUbijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze ciasto
Kuchcik gotujeNiektóre można powciskać, ale i tak same powinny "powpadać". Pieczemy: 180 stopni / góra-dół, z termoobiegiem. Około 40 minut. Studzimy. Wystudzone ciasto nasączamy. Krem: Budyń gotujemy tak jak na opakowaniu. Zmieniamy tylko proporcje. Musi być gęsty i bez grudek. Do wystudzonego budyniu dodajemy utarte z cukrem (2 łyżki) masło. Dokładnie miksujemy do połączenia składników na jednolitą masę
Wypisz Wymalujśrednich łodyg rabarbaru • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki cukru • 2 cukry wanilinowe • 1/2 łyżeczki cynamonu • 5 łyżek płatków migdałowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach
To co kochamPrzepyszne ciasto 3 bit – zapewne znane i lubiane przez niejednego z Was. Mi znana jest wersja bez pieczenia jak i na ciemnym, pieczonym biszkopcie, z herbatnikami lub krakersami. Wybrałam dla Was wersje na biszkopcie, która robiłam nie raz i nie dwa, z dwiema warstwami słonych krakersów i jedną warstwą herbatników, z karmelem i pysznym kremem maślano – budyniowym. Ciasto
Made By Mom And SonRacuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy
prawdziwe jedzenieserową: 1/2 kg sera 4 jajka 1/2 KASI 1/2 szklanki cukru Na masę różową: 4 białka 4 łyżki cukru 1 kisiel truskawkowy bez cukru Wykonanie: Z cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki.Ser mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą
Walijskie Pichceniebez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g moreli suszonej 0,5 l letniej wody Wykonanie: Wkładamy drożdże do szklanki, dodajemy kilka łyżek letniej wody i mieszamy dokładnie. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet i wlewamy rozprowadzone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto
Blondynka Gotuje