ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:440/1217)

67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 224

Można by je było je postawić na równi z różnego rodzaju równie smakowitymi chłodnikami.. Mniam! Kremowi towarzyszy groszek ptysiowy - oczywiście na bazie ciasta parzonego(prostego i tak pysznego, że ja nie potrafię obejść się bez podjadania nawet surowego!) Groszek ptysiowy kojarzy mi się bardzo dobrze jeszcze z czasem dzieciństwa, kiedy to bardzo często piekła go babcia.. Był niezawodną(...)seler oraz marchewki z wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku  świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz  kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy: 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo  1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy

Symfonia Smaków
Bezglutenowe jagodzianki 127

Bezglutenowe jagodzianki, które smakują jak najlepszy tradycyjny wypiek. Nikt nie chciał uwierzyć, że są bez glutenu!  Zniknęły wszystkie w ciągu godziny... Mocno jagodowe, puszyste i delikatne. Przepyszne. Jedne z najlepszych jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: ciasto: 250 ml ciepłego mleka 130 g masła 25 g drożdży 500 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 100 g drobnego cukru

Kuchnia bezglutenowa
Cynamonowe gwiazdki - Zimtsterne 120

Zimtsterne to tradycyjne, bardzo popularne, niemieckie ciasteczka. Są delikatne i mięciutkie, a z wierzchu pokrywa je cienka warstwa bezy. Składniki: 400g zmielonych migdałów  250g cukru pudru + trochę do posypania blatu 3 białka szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu Migdały wymieszać z cynamonem. Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodać stopniowo 150 g cukru pudru. Następnie(...)można od przemyć ciepłą wodą, żeby ciasto się do niej nie kleiło. Pozostałe białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo 100 g cukru pudru. Ubitym białkiem posmarować grubo i równomiernie gwiazdki przy pomocy pędzelka  (fot.3) . Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 150°C (bez termoobiegu) na dolnej szynie piekarnika. Bardzo

Świat Ciasta
Szpinak – właściwości lecznicze 259

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy kopiec kreta 163

Dziś przedstawiam Wam pyszne ciasto, które podbije kubki smakowe Waszej rodziny. Nadaje się na każdą okazję, można go upiec też bez okazji. Jako dodatek można użyć różnych owoców, w lecie truskawek czy bananów, a jesienią śliwek lub jabłek. Można udekorować wg własnego upodobania.  TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 15   Domowy kopiec kreta CIASTO KAKAOWE 1 szklanka

Gotuję Testuję
Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami 150

jajek, a Ty nie wiesz jak je zrobić! Składniki na naleśniki bez jajek 5 sztuk, patelnia o śr. 16 cm 1/2 szklanki mąki, ciut więcej niż 1/2 szklanki wody, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego, Przygotowanie: Mąkę, wodę, olej i sól łączymy za pomocą trzepaczki, ciasto ma mieć konsystencję lekko kwaśnej śmietany(...)jeśli ciasto naleśnikowe jest za gęste to dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto musimy dokładnie wymieszać, aby nie było w nim grudek. Ciasto na naleśniki odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Kiedy naleśnik jest usmażony z jednej strony, przekładamy go łopatką na drugą stronę. Naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik cappuccino bez pieczenia 764

Sernik cappuccino bez pieczenia to kolejny słodki deser, do którego przygotowania nie musicie włączać piekarnika. Jest to więc ciasto idealne podczas trwających upałów, podawane na zimno nie tylko Was schłodzi, ale i zaspokoi chęć na kawę lub coś słodkiego. Sernik powstał na bazie jogurtu i serka twarogowego, dzięki temu nie zawiera dużo kalorii. Wierzch sernika zwieńcza ubita śmietanka, ale jest(...)tyle niedużo, że nie zwiększa znacznie kaloryczności poszczególnych kawałków ciasta, za to bardzo ładnie podkreśla kawowy kolor masy serowej oraz wizualnie tworzy tzw. piankę na cappuccino. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników. Sernik cappuccino bez pieczenia Składniki: masa serowa 80g okrągłych biszkoptów (lub tyle, aby dwa razy zakryć dno formy) 250g

Smakołyki Bereniki
Dyniowe ciasto z orzechami 228

Aromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)SKŁADNIKI1/2 kg dyni bez pestek i skórki  (lub 1 szklanka gotowego puree z dyni)         2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (może być brązowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej3 jajka 2/3 szklanki olejuszczypta soliszklanka(...)przyprawy, proszek i sól.Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny mus dyniowy.Łączymy suche składniki z mokrymii dodajemy orzechy.  Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut. Pyszne ciasto z dynią gotowe :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Jak zrobić domowy makaron? 131

strategię. Jeżeli do zupy to tylko po polsku (czyli bez jajek ani rusz). Ale już do drugich dań to wyłącznie italian style. Czasami zdarza nam się zgrzeszyć i zrobić bez jajek, ale ze zwykłej mąki. Ale jeżeli tylko mamy semolinę to robimy tak jak każda tradycyjna, częstująca makaronem, włoska mamma.      Tutaj jeszcze mała dygresja, skoro już(...)cieniutkie nitki makaronu. Sposób dobry, ale znamy lepszy. Otóż właśnie od paru miesięcy jesteśmy w posiadaniu maszynki do makaronu. Ta maszynka wałkuje ciasto, a następnie kroi je na równe cienkie niteczki. Czyli trochę łatwiej niż ręcznie, bez maszynki. Nie bez powodu o tym teraz właśnie piszemy. Za kilka dni, od najbliższego poniedziałku (14 września), ta maszynka będzie do kupienia

Marder&Marder Manufacture
Kołaczyki z wędzonym białym serem 138

temat innego farszu, za to córka stwierdziła, że da się zjeść, ale łba nie urywa. Cóż, o gustach się nie dyskutuje :) Składniki: CIASTO: 30 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania bardzo duża szczypta soli – ale bez przesady, bo ser jest słony 25 g świeżych drożdży szczypta cukru około 1 szklanki letniej wody FARSZ: 20 dag wędzonego białego sera łyżeczka

Kuchenne zapiski Edyty
Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée 211

cukru. Mój krem nie wymaga pieczenia (prawie), a przygotowałam go na serku mascarpone i zatopiłam w nim świeże jagody. Nie obyło się też bez karmelizowanego cukru na wierzchu, a wszystko przygotowałam w jadalnych miseczkach, tzn w cieście francuskim :) 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone ok 1/2 szklanki

https:KKuchniaMniam
Czy ciastka bezglutenowe są smaczne? 61

koniecznością rezygnacji z ciast i ciasteczek, które są pieczone na bazie mąki pszennej. Jednak oferta na smaczne ciastka bezglutenowe stale się poszerza. Można je łatwo rozpoznać na półce, ponieważ są oznakowane znakiem przekreślonego kłosa.   Ekologiczne zdrowe ciastka Sklep ekologiczny Organic Market oferuje zdrowe ciastka dla wszystkich. Można wybrać ciastka wegańskie, ciastka bez cukru czy ciasteczka bezglutenowe. Często te wszystkie(...)bez cukru i ciastka bezglutenowe z certyfikatem, które oferuje sklep ekologiczny Organic Market, ich nie zawierają.   Co zamiast glutenu zawierają ciastka bezglutenowe? Zdrowe ciastka bez glutenu zawierają zboża i mąki z natury bezglutenowe. Są to: ryż, kukurydza, proso, gryka, komosa ryżowa, sorgo, teff i amarantus. Ciastka bezglutenowe, które na ich bazie powstają, mają różnorodność smaków i konsystencji. Aby ciasto

Gotowanie...to proste !
Prosta droga do szczęścia. Z płatkami brzoskwiń. 162

Musiałam wspiąć się na wysoką górę. Bez przygotowania. Bez przewodnika. Bez zastanowienia. Musiałam ją pokonać. Wyrosła przede mną na drodze, a na mojej mapie nie było innej ścieżki. Zebrałam siły i wspięłam się na szczyt.  Pokonałam górę. Kolejną. Oby jedną z ostatnich. Oby dalej mapa życia wyznaczała łagodniejsze i bardziej malownicze trasy. Schodząc poczułam wszechobecny ciężar wspinaczki.  Pewnie(...)Synka i zapadam w łagodnym głosie W.  Szukam wytchnienia w najprostszych i powtarzanych niczym mantra czynnościach. To one porządkują wszystko i przywracają uśmiech. I muszę jeszcze poczuć zapach ciasta. Domowego. Rozgrzać się ciepłą falą powietrza uwalnianą po otwarciu drzwi piekarnika.  Nawdychać docierającym we wszystkie kąty słodkim aromatem.  Napatrzeć na małe i duże ręce sięgające po kolejny kawałek

KUCHARNIA
Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 118

Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż z nutellą...). Bez względu na terminologię, ciacho jest warte zrobienia, bo jest smaczne i idealnie pasuje do jesiennego deszczowego wieczoru z herbatą i książką. Kocyka(...)nią. Ciepłe ciasto jest zbyt miękkie, żeby je jeść (nie pytajcie skąd wiem:)). Niektórym z naszych brzoskwiń udało się osiągnąć taki atrakcyjny stan:) Czytam teraz jakieś romansidło o rudej Magdalenie z bursztynem na szyi. Jeszcze nie zdążyło mnie wciągnąć, ale potrzebowałam przerwy, bo ostatnie dwie książki, które wchłonęłam były bardzo krwawe. I przyszedł taki moment, kiedy bez odrazy myślę

les mirabelles
Ciasto czekoladowo dyniowe 124

mięciutkie z korzenną nutą i pachnące pomarańczą. Szukałam ciasta czekoladowego i znalazłam na blogu zufikowo, a że mam zapasy zamrożonego puree z dyni postanowiłam wypróbować przepis. Jestem zadowolona z ciasta, polecam. Składniki: (forma 21x21) 200 g puree z dyni 3/4 szklanki cukru skórka z 1 pomarańczy 1 cukier waniliowy 3 jajka 180 g masła 1 1/3 szklanki mąki tortowej(...)najniższych obrotach. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. pod koniec dodaj emy pozostawione 4 łyżki cukru i ubijamy, aż powstanie lekka beza. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy kakaowej i lekko mieszamy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy lub wyłożonej pergaminem. Piec 30-40 min w temp. 180 stopni. Ostudzone można polać polewą czekoladową. Smacznego

talerz przyjemności