ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:431/1217)

Jogurtowe ciasto ze śliwkami 111

składniki. Następnie suche składniki przesiewamy do miski z płynnymi składnikami i mieszamy widelcem na jednolitą masę - wyjdzie gęsta, naprawdę gęsta. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja 22 x 24 cm), a na wierzchu układamy śliwki bez pestek (czym więcej tym lepiej). Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut (ja piekłam w termoobiegu

Czary - gary w kuchni
Niedocenione złoto końca lata - mirabelki 85

tarty mirabelkowej - tartaletki z lekko karmelizowanymi owocami. Uwielbiam ich słodko - kwaśny smak.  Koniecznie spróbujcie. TARTALETKI Z KARMELIZOWANYMI MIRABELKAMI Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 100 g masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 szczypta soli farsz: mirabelki bez pestek domowa frużelina lub dżem mirabelkowy lub morelowy 5 łyżek cukru   Przygotowanie: Mąkę oraz cukier i szczyptę soli siekam

Bon appetit mon amie
Makowiec drożdżowy 1604

mnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 125 ml mleka(...)ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca tak by zwinięcie było

Ala piecze i gotuje
Najlepszy Piernik 361

rodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota

Made By Mom And Son
Drożdżówka z rabarbarem i różą 143

przepis koniecznie sprawdzony i dobry, bo musi z niego wyjść duuuuża i pulchniutka dziewczynka! :) Taki przepis mam dziś dla Was. Ciasto wyrasta w każdym piecu - starym czy nowym, elektrycznym i gazowym. Przetestowana na milion sposobów - z owocami i bez, zawsze pyszna! Polecam. :) Fanom rabarbaru zapewne wystarczy tylko on, ewentualnie z dodatkiem cukru, dla mnie to stanowczo za mało, bo niezbyt(...)stolnicy obsypanej mąką rozwałkowuj je do rozmiaru blaszki. Wyłóż nim blaszkę, nakłuj widelcem.  Na cieście ułóż rabarbar z Mgiełką. Posyp kruszonką.  Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.  Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Piecz przez 30 minut. Studź na kratce.  Smacznego

Garniec Magalie
Sernikobrownie 9324

bardzo rzadka, prawie jak woda a po upieczeniu i wystudzeniu dość gęsta). Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić na kwadraty.Polewa czekoladowa. W garnuszku na bardzo małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę cały czas mieszając. Dodać mleko skondensowane. Całość

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 4645

śmietankowy. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem Składniki: CIASTO 375g mąki pszennej 200g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE 500g rabarbaru 1/2 opakowania (20g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki (30g) cukru lub do smaku BUDYŃ 550ml mleka 1 i 1/2 opakowania (60g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 4 łyżki (40g) domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 50g masła cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, cukier

Smakołyki Bereniki
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 182

jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje. Ja poszczególne etapy wplotłam w moje aktywności

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 200

Jakiś czas temu bardzo popularne stały się torty dekorowane różami z kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Od razu mnie zachwyciły. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała sama wykonać takiego tortu:) Gdy tylko nadarzyła się okazja postanowiłam spróbować swoich sił i wykonać taki tort. Okazało się, że wcale nie jest to takie trudne jak myślałam i dekorowanie szło dość sprawnie(...)resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem.Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek,  450g masła,  400g cukru,  szczypta soli,  fioletowy barwnik spożywczy Wilton.  Białka

Z miłości do słodkości
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 219

się Wam moim ciastem, które przygotowałam na Dzień Matki mojej wspaniałej mamusi. Jako, że gustuje w tortach bezowych i jest to jedyne ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard oraz sos z jeżyn i soku cytryny. Smaki świetnie się ze sobą

Be Fit Be Strong
Tarta z budyniem i rabarbarem 129

postaci kropki nad przysłowiowym "i". Chyba nie muszę wspominać, że okazała się hitem? :) Składniki na formę o średnicy 27cm: Na ciasto: 250g mąki pszennej 125 g masła ½ szklanki cukru 2 żółtka Krem: 750 ml mleka 2 budynie w proszku bez cukru 3 łyżki cukru Dodatkowo: 350g rabarbaru 3 łyżki cukru + 1 łyżka do posypania na wierzch Przygotowanie: Z podanych składników

Fabryka pomysłów
Tarta clafoutis z czereśniami 158

masła 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 100 g mąki migdałowej 150 g mąki pszennej nadzienie  500 g czereśni bez pestek 2 jajka 60 g masła 120 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolita masę. Formujemy kulkę, którą owijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę

Przysmaki Karolki
Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą 148

jajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy

Anioły w kuchni
Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą 173

jajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy

Anioły w kuchni
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 144

już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem lub mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści(...)pieprz do smaku Wykonanie: 2-3 łyżki oliwy lub olej rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Dorzucić szpinak, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Można bez problemu wrzucić też zamrożony szpinak w kostkach i podsmażać do czasu odparowania wody. Najlepiej jednak wybraż świeży szpinak. Musi być go odpowiednio duzo, bo szpinak pod wpływem temperatury bardzo zmniejsza

Sztuka gotowania w/g Samiry