Ciasta piernikowe kojarzą nam się głównie ze świętami, ale czasami mam ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A by
Zainspirowana w kuchniszarlotkę, trochę ją odchudziłam, ale nie mogłam się oprzeć i zrobiłam piankę z bitej śmietany. Dla tych co na redukcji, proponuję zrobić bez śmietany, też pysznie będzie, a wszystkim innym polecam bo jest genialna. Ciasto: 1/3 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 szklanki mąki 1 jajo 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto
Cynamonowe szczęścieMakowe ciasto tortowe ze śmietankową masą budyniową z dodatkiem białej czekolady oraz dżemem z czarnej porzeczki. Składa się ono z dwóch blatów makowych przygotowanych z gotowej masy makowej z dodatkiem kaszy manny oraz mąki ziemniaczanej. Bez dodatku mąki pszennej. Tak przygotowane blaty są dość wilotne i mają intensywny makowy smak. Masa budyniowa z dodatkiem gotowego budyniu śmietankowego oraz białej czekolady(...)kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który równoważy słodycz ciasta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Całe ciasto jest dość proste w przygotowaniu i nie zajmuję dużo czasu, więc świetnie sprawdzi się zarówno jako tort na różnego rodzaju okazje, jak i ciasto na niedzielę do kawy. Składniki: Ciasto: 850 g masy makowej 6 jajek 2-3 łyżki
Kuchnia MagdaLenyutrzymuje się postne tradycje, a do tego słodycze, tak jak mięso, zarezerwowane są na następne dni Świąt. U mnie także, faktycznie słodyczy i ciast raczej się nie podaje, ale kolacja tego dnia nie może obyć się bez racuchów, w ich najprostszej, a jakże pysznej formie. Na około 20 placuszków przygotujcie: około 2,5 szklanek mąki 0,5 litra mleka(...)miejsce na 10-15 minut. Nie sypcie zbyt dużo cukru, gdyż może przypalać się podczas smażenia. Następnie wlewamy resztę lekko ciepłego mleka, wsypujemy mąkę i szczyptę soli, mieszamy dokładnie ciasto. Powinno być konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Ostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy racuchy na złoty kolor z obu stron. Ja wykładam ciasto na patelnię zwykłą
Pichceniomaniapowoli zbliżające się Boże Narodzenie wyostrzały mój apetyt na kaloryczne comfort food. Pyszne ciasto i kubek gorącej czekolady obok książki i koca wydawał mi się nieodłącznym elementem jesiennego wypoczynku. Ale nie tym razem! Dzielnie pracuję nad zrzuceniem kilku pociążowych kilogramów, dlatego zainteresowałam się tematem słodyczy bez dodatku cukru. Może powinnam całkowicie zrezygnować z jedzenia słodkości? Albo jeść tylko świeże owoce(...)Według mnie człowiek jest tak skonstruowany, że bez słodkiego smaku nie potrafi się obejść. A tegoroczną wyjątkowo szarą i chłodną jesień trzeba zrównoważyć dawką słodkich endorfin. Jak dobrze więc, że można przygotować wypieki dobre dla naszego zdrowia i zaspokajające potrzeby wewnętrznego głodomora :) Dzisiejszy chlebek pierwotnie miał być zwykłym ciastem cukiniowym (czytaj z cukrem), które chciałam urozmaicić dodatkiem gruszek i orzechów
Chilli Czosnek i Oliwamalinami, kremem śmietanowym i polewą adwokatową. Jest z nim trochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie, lekko cytrynowe, dobrze schłodzone, orzeźwia. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie „ Biszkopt z musem truskawkowym ”, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal
Mała Cukierenkazasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. 2. CIASTO (7 min) do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniego mleka (nie może być ciepłe bo zabije drożdże). Wyrabiamy
Nerds Kitchenubiciu przekładamy ją do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lodówki. Do nasączenia ciasta spirytus woda sok z połowy limonki i skórka otarta z limonki cukier Przyznam się bez bicia, że to robiłam na oko. Po prostu trzeba próbować. Do ok. 0,5 szklanki wody wlewać spirytus i dodać tyle cukru i soku
Symfonia Smakówponieważ zależy to m.in. od receptury użytego przez Was domowego musu owocowego. Najlepiej, żeby był bez cukru, wtedy wniesie niewiele kalorii. Łącznie cały wypiek ma mniej więcej 1400 kcal , co przy podziale np. na 10 cienkich kawałków stanowi naprawdę niewielką ilość jak na ciasto czekoladowe. Składniki (keksówka 25x13 cm) Składniki suche: 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki kakao niesłodzonego Składniki mokre: 2/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru 1 jajko 1 szklanka startej marchewki Polewa czekoladowa: 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżka ksylitolu 30 g oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć kokosem 1 łyżka kakao niesłodzonego
Powiedz dietom niedodawać stopniowo zimny budyń. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną (przez noc). Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnilekko karmelowy posmak. Ciasteczka są pyszne, kruchutkie, bardzo maślane, lekko karmelowe, no i zdrowe: bez pszenicy, bez cukru. Wersji tych ciasteczek bywało już u nas sporo, zamiast karobu można oczywiście dodać kakao. Można wykorzystać kawałki czekolad np.z jajek niespodzianek, które wwałkowujemy w ciasto (po upieczeniu super chrupią). Na co tylko mamy ochotę. Polecam, ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce(...)prawdziwą waniliąDodatkowo:- 2-3 łyżeczki karobu (lub kakao)- u mnie płatki czekoladowe bez cukru (nie trzeba)- dowolne dodatki, np.kawałki czekolady, kawałki krówek, itp.W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko, wsypać ksylitol i ksylitol z wanilią i zagnieść kruche ciasto. Można zagnieść ciasto ręcznie. Mnie wyręcza w tej czynności mikser. Otrzymane ciasto podzielić
Smaczne ZdroweSernik bez sera :) Przygotowany na bazie kaszy jaglanej i kakao. Idealny dla osób, które nie tolerują laktozy i z tego powodu muszą zrezygnować z tradycyjnych serników. Niezwykle kremowy, bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia :) Spód: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki musu jabłkowego domowego lub ze słoiczka 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego ewentualnie 2 łyżki syropu karmelowego(...)Mieszamy z jogurtem. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w mikrofali lub na palniku, jedynie do rozpuszczenia NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Dokładnie mieszamy z polewą. Dekorujemy ciasto i chłodzimy chwilę aż stężeje. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSkładniki na 6 płatków ciasta:7 jajek 300 g cukru 260 g mąki Składniki na krem budyniowy:2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 800 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g miękkiej margaryny Składniki na polewę karmelową:125 g cukru 30 g miodu naturalnego 200 g śmietany kremówkiJajka utrzeć stopniowo dodając cukier przeznaczony na ciasto. Następnie ubijać na parze
Świat CiastaTrudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię pierniczki, ale ich przygotowanie zawsze było dla mnie wyzwaniem, długo szukałem przepisu, który będzie naprawdę idealny. W końcu udało mi się ułożyć taki przepis, pierniczki wg. niego są cudowne, bardzo korzenne, jest dobrze odczuwalny smak(...)łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao (jeżeli dodajemy), sól. Do wymieszanych składników suchych dodajemy masło z miodem, lekko mieszamy i wbijamy jajko. Zagniatamy za pomocą drewnianej łyżki ciasto przez ok. 3 min (ciasto będzie bardzo kleiste). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 1-2 godz. w temperaturze pokojowej, aby nabrało poprawnej konsystencji. Piekarnik
Kuchnia Łukaszatrochę mnie do niego zniechęciło), ale znalazłam już na nie sposób. Jeśli białka będą świeże i ubiją się bez problemu, a przy tym będziecie bardzo delikatni podczas mieszania i posłuchacie moich wskazówek odnośnie pieczenia, sukces gwarantowany. Daję słowo! Ciasto jest jedyne w swoim rodzaju, a jest to odmiana biszkopta. Nieco bardziej zwarta i trochę mniej puszysta od tradycyjnego. Mimo(...)Patrz powyżej ;)4.Owoc czy warzywo?Na co dzień warzywo, ale owoce też uwielbiam.5. Czy pracujesz/uczysz się w kierunku kuchni?Nie, ale nigdy nie mów nigdy ;)6. Ciasta czy ciasteczka?Ciasta... i ciasteczka :) Jestem łasuchem!7. Ile czasu poświęcasz na bloga?Różnie, ale zazwyczaj tylko kilka godzin tygodniowo (napisanie jednego posta to 1 do 1,5 godz.) i chociaż często chciałabym
Ratunku obiad