Świąt Bożego Narodzenia bez pierników. Zazwyczaj kupowaliśmy już gotowe wypieki, ale w tym roku postanowiłam się zmierzyć z piernikiem staropolskim. Upiekłam go co prawda wcześniej, ale tylko żeby przetestować przepis, sprawdzić smak ciasta i jeżeli nam „przypasi” to upiekę go na Wigilię. prezentuję Wam ciacho w wersji takiej jak wyszło z piekarnika, tylko przełożone powidłami i nutellą
Szybko Tanio Smacznieziarna słonecznika) i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce i później piekłam na kamieniu, bez formy). Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. Podczas rośnięcia powierzchnię ciasta należy kilkakrotnie nawilżać (u mnie 3 razy). Przed samym włożeniem do piekarnika, ciasto ponownie nawilżyć i obsypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze
CookYourselfsmak wszystko wynagradza! CIASTO KRÓLOWEJ Troszkę trudne ok 2h średnia blaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu(...)bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami posypać bezy na plackach. Tak przygotowane placki upiec
sierotka maRysia w kuchniserniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Jako spód sernika użyłam ciasta z tego przepisu , również z sernika ;) klik . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki: 1 kg mielonego twarogu ( użyłam sera z wiaderka(...)masy serowej. Delikatnie mieszamy . Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 180 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C. Kajmak : Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze beżowego koloru
Słodkości i nie tylkopoza swoimi walorami smakowymi ma jeszcze dwa dodatkowe Z powodzeniem mogą go jeść osoby, które nie trawią laktozy (biszkopt jest bez dodatku mleka, masła itp.) oraz osoby na diecie lekkostrawnej czyli jak ja teraz. Jest to też świetne ciasto dla dzieci nawet tych najmłodszych. Nowy post Biszkopt z jabłkiem pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceminut, aż ciasto stanie się elastyczne. Na początku ciasto będzie się mocno kleić. Należy wtedy podsypywać odrobiną mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. W tym czasie posiekać drobno cebulę i zeszklić na maśle bez rumienienia (około 5-7 minut), mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. Ostudzone grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wymieszać z cebulką. Przyprawić solą
Moja Delicjaktoś jeszcze lubi. Idealne w upalny dzień prosto z lodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu :) Nie lubię ciast, gdzie trzeba się namęczyć i wychodzi nam kilka porcji, dlatego u mnie standardowo przepis na dużą blachę, bez męczenia się.Najpierw przygotowujemy galaretkę, gdyż potrzebuje ona dużo czasu na ścięcie się, w tym czasie my będziemy robić pozostałe składowe ciasta.2(...)pieczeniaBiałka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas ubijając dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).Na wystudzony biszkopt nakładamy krem (możemy wmieszać do niego część owoców), na krem rozsypujemy owoce
Z butelką mleczka w tlewyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki. Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki
Kolorowa kuchnia Elkimandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje...Curd mandarynkowySkładniki:(na 400 g curdu)sok z 5 mandaryneksok 1 1/2 cytrynyskórka otarta z 2 mandarynek2 jajka2 żółtka150 g cukru1(...)kilka minut - masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.W razie potrzeby przetrzeć przez sitko.Ostudzić.Przechowywać w słoiczku w lodówce do 7 dni.Smacznego!Ten jest bez masła, taki odchudzony. Z pełną premedytacją wybrałam właśnie taką wersję - ciasto jest wystarczająco słodkie i tłuste, curd może być nieco lżejszy. Według mnie smakuje świetnie, masło wcale nie jest potrzebne. Bazowałam na przepisie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemigdałami. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 27 minut w temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Babeczki powinny ładnie się zarumienić. Przed wyciągnięciem z piekarnika, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy. Smacznego
Smak mojego domudodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła
Kolorowy PrzepisownikBabka to ciasto, które nie jest pracochłonne i zbyt skomplikowane w wykonaniu. Każdy bez trudu sobie z nią poradzi. Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez baby oblanej czekoladą. Moja ulubiona to babka gotowana (przepis) , która zawsze gościła na wielkanocnym stole w moim rodzinnym domu. Prezentowana poniżej babka jogurtowa też zasługuje na miejsce wśród wielkanocnych smakołyków. Nie jest za sucha(...)oleju Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g masła Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babkę. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach C. Robimy polewę: czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej, mieszamy. Czekoladową polewą oblewamy wystudzoną babkę
Smakowity Blog Kulinarnygodzin Porcja: 2 formy o średnicy 28 cm Składniki: Ciasto podstawowe: 200 g mąki z ciecierzycy 450 ml wody 50 ml oliwy 50 ml oliwy do posmarowania foremek Dodatki: I wariant 10 pomidorów suszonych odsączonych z oleju garść czarnych oliwek bez pestek 5 gałązek rozmarynu 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki (opcjonalnie) II wariant(...)minut (do zrumienienia). Gorące placki posyp grubą solą i pieprzem. Wersj na thermomix Składniki: Ciasto podstawowe: 200 g ciecierzycy 450 ml wody 50 ml oliwy 50 ml oliwy do posmarowania foremek Dodatki: I wariant 10 pomidorów suszonych odsączonych z oleju garść czarnych oliwek bez pestek 5 gałązek rozmarynu 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki (opcjonalnie
SzczyptaSmaQpudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka: 5 białek szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 2 budynie śmietankowe bez cukru 120 ml oleju 400 g borówek amerykańskich Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem
Kulinarne przygody Gatitymają widocznych przypieczonych pęcherzyków powietrza- po prostu ładniej wyglądają. Po usmażeniu składamy jeden na drugim na talerzyku. Ja ułatwiam sobie pracę jednocześnie smażąc partie ciasta na dwóch patelniach. Połowę naleśnika smarujemy gotowym farszem od strony bez wzoru, składamy na pół i znowu na pół- kończąc z ćwiartką koła. Tak przygotowane ja wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do nagrzanego(...)też podsmażyć na maśle na patelni. Gotowe posypuję dodatkowo cukrem pudrem z wanilią i podaję ozdobione pozostałymi truskawkami. Są pysze i przez użycie masła i samego mleka w cieście- rozpływają się w ustach. Proporcje przepisu pozwalają na wykonanie 18 naleśników o średnicy 18cm. Nadzienie wystarcza na przyszykowanie 9 sztuk. To spory, sycący obiad dla dwóch osób. Drugiego
Karo in the Kitchen