moje pierwsze święta bez glutenu. Wiedziałam, że nie będę mogła jeść niektórych potraw. Nie stanowiło to dla mnie żadnego problemu. Jednak nie wyobrażałam sobie, że nie mogłabym skosztować pysznego, miękkiego i aromatycznego makowca. Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszukując inspiracji w internecie, prowadząc rozmowy z moją mamą stworzyłam swój własny przepis na smaczne świąteczne ciasto. Nie ukrywam, że byłam
Pan i Pani Smith w kuchnimojego pleśniaka dodaję rabarbar, którego piękne zielono-różowe łodygi przytargałam dziś ze straganu. Czy wspominałam już, że uwielbiam maj? Za rabarbar, szparagi, botwinkę, bez kwitnący za oknem i piękną pogodę. Miłego weekendu kochani! Składniki: Kruche ciasto: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 70 g cukru pudru 200 g zimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki lodowatej
Smakowity Blog Kulinarnyszybko, z ciastem bardzo łatwo się pracuje, rureczki ładnie i równo się pieką, nie przypiekają. A smak - bajka:) Pyszne, kruche, mimo iż do ciasta nie daje się cukru to dzięki dodatkowi marmolady są słodkie nawet bez posypywania cukrem pudrem. SKŁADNIKI: (na ok 40 szt) 1 niepełna szkl śmietany 12% lub 18% (ok 200g) 250g masła w temp pokojowej/margaryny
Kto ugości moich gości?chopom uginaj ō m kolana. Krupniociosa [czyt. Krupnioczioza] wyszła richtig dobrze- a gołdali 2 mi to i nawet cudze 3 ludzie, co to bez cufal 4 trefiyli na kostpr ō ba 5 . Co potrza? Ciasto na jedna łokr ō ngłoł pizza: 1 szkl ō nka m ō nki pszynny ( od 405 do 600- numer na pakiecie) 1/3 szkl(...)leko rozgrzoł, to dołem tam ta miska, bo tam lepi te ciasto rośnie. Niyskorzi dejcie do tyj miski trocha soli, 2 łeżki oliwy i wyr ō bcie jednolite ciasto- keby sie za kans 12 klejōło, to mogecie jeszcze dosuć 13 trocha m ō nki. Tera zajś trza je łodstawić i to tak na aby 40 min. Jak już
Chop w kuchniOstatnio nie miałam za dużo czasu na pichcenie (a może raczej na wrzucanie nowych przepisów, bo gotować na co dzień trzeba) – nawał pracy, sesja, zajęcia dodatkowe
Jak gotować i nie zwariowaćkuchenny stanął w płomieniach. No może nie w płomieniach, ale był huk, dużo dymu i wywalone bezpieczniki od prądu. Niestety, śmierć kuchenna bez możliwości reanimacji - swoje lata przeżył. Ale za to pozostało mi na pocieszenie pyszne ciasto, które naprawdę nie tylko wygląda ale i smakuje! Na spodzie umieściłam krakersy z nutellą, następnie mus czekoladowy z dobrą czekoladą mleczną, a wierzch
Poezja Smaków - blog kulinarnysztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Dodać jogurty delikatnie wymieszać. Na koniec dodać budynie w proszku. Masę przełożyć na warstwę ciasta na blaszce. Na niej można ułożyć owoce maliny, brzoskwinie lub porzeczkę u mnie truskawki. Ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Do złudzenia przypomina sernik lecz w smaku jest to lekka, delikatna pianka. Na górze starkować drugą, mniejszą kulkę ciasta
W garach u Gosicieście mówi się, że każdy je jadł, a większość własnoręcznie przygotowywała. Do mnie przepis trafił jakieś 3-4 lata temu bez nazwy. Dopiero po jakimś czasie ktoś mi powiedział, że robione jest na wzór słynnego ciasteczka. Pierwszy raz to ciasto jadłam u sąsiadki, a kiedy poprosiłam o przepis, sąsiad śmiał się, że jest to pradawna receptura praprapradziadka przekazywana
Codzienna kuchnia niecodziennamąki, bez tłuszczu, bez cukru, bez pieczenia, gotowania czy większego użycia energii. Wegański jednoporcjowy marchewkowiec zawitał dzisiaj na moim talerzu. Jest to chyba jedno ze zdrowszych ciast marchewkowych, jakie możecie sobie zaserwować. Naturalnie słodkie, dzięki banananowi i marchewce, pełne witamin i kwasów omega 3. Przez sprawdzian z biologii przebrnęłam bez większych problemów. Jestem z siebie dumna. Zaczęłam biegać. Może(...)ozdoby) płatki jęczmienne mielimy na mąkę do zblendowanych składników dodajemy mleko, płatki, nasiona chia i cynamon. Całość dokładnie mieszamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą przekładamy ciasto wierzch dekorujemy plasterkami banana- całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin
healthy dreamsśred. 26 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki. Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa jogurtowa (różowa warstwa): 400 ml jogurtu naturalnego 2 szkl. zmiksowanych
Kolorowa kuchnia Elkiblacie, kroimy w mniejsze trójkąty, prostokąty, czy kwadraty. Polewamy lekko oliwą, posypujemy makiem i parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu, grzanie góra-dół, środkowa półka piekarnika), pieczemy około 15 minut. Sami zobaczycie, że ciasto jest ładnie puszyste i zrumienione. Smacznego
Zasmakuj Kuchniszklanki suchego maku, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru Na krem: 0,5 l mleka + 200 ml, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru, 3/4 szklanki cukru, 250 g miękkiego masła Na polewę: 3 łyżki mleka, 3 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao Dodatkowo: 250 ml wódki, 200 g śliwki suszonej(...)partiami budyń.Całość utrzeć na gładką masę. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Przełożyć ciasto. Na ciemny biszkopt wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Następnie wyłożyć krem bez dodatku śliwek. Przykryć biszkoptem makowo - kokosowym. Na ten biszkopt wyłożyć krem ze śliwką i równo rozsmarować. Biszkopty maczać w wódce
Nie tylko w kuchnidrożdżowe babeczki upiekłam specjalnie z przeznaczeniem do koszyczka ze święconką, bo są symbolem umiejętności i doskonałości. Bardzo ładnie urosły, ciasto jest puszyste i mięciutkie. Takie saute wydają mi się najładniejsze, bez lukru i ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam(...)łyżeczka mąki Wykonanie: Rozczyn drożdżowy • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajko roztrzepać z cukrem, dodać przesianą mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować
To co kochamrównież znajdziemy na tej wiejskiej wersji domowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków. Najlepsza Domowa Pizza - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli
Słodka StronaOstatnio wymyśliłam sobie, że przygotuję domowe mleko owsiane , czyli roślinne mleko z otrębów owsianych, mleko wyszło świetne, ale została owsiana pulpa. Co z nią zrobić? Wyrzucić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię