maki białej orkiszowej 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki lodowatej wody jak ciasto będzie za suche Piana 5białek 1 szkl. (200g)drobnego cukru 1 budyń bez cukru (40gr.) dowolne owoce,dżem,powidła -u mnie banan i dżem jagodowy Wykonanie Pokrojone na kawałki zimne masło połączyć z mąką przesianą
w mojej kuchnidorodne porzeczki czerwone, pomyślałam, że warto coś z nimi zrobić i tak bez planu powstał "Porzeczkowy rarytas", chłodzi się właśnie w lodówce, ponieważ jeszcze nie wiem, jak smakuje, nie jestem pewna, czy się nim z wami podzielę, jeśli będzie warto, na pewno. Natomiast od dawna miałam zaplanowane ciasto urodzinowe dla Męża, co roku był to tort z truskawkami, najczęściej jakaś(...)całości rozkładam na bezie. Układam umyte, osączone truskawki, mogą być pokrojone. Lekko wciskam je w krem. Przykrywam bezą z orzechami, ostrożnie dociskam i wkładam całość do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i ozdabiam truskawkami. Ciasto jest przepyszne, naprawdę same epitety w stylu niebiańskie, rajskie i tym podobne cisną się na usta, kiedy już będą
I tu będę miała takie tewyrabiając hakiem ok.5-7 minut. Otrzymamy gładkie, elastyczne i błyszczące ciasto. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w cepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość i znacznie się napuszy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm(...)pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na ok.30-40 minut do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.180*C góra-dół, bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem.Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier
Smaczne ZdroweMiałam ostatnio dobry dzień w kuchni. Wypieki, które chciałam zrobić, bez przeszkód mnie się udały. A wiem jak to jest mieć zły dzień i robić coś w kuchni, bo to nawet ciasto na naleśniki nie współpracuje z nami. Jako fanka wszelkich odmian serników, przygotowałam swój pierwszy, nie z torebki, sernik na zimno z truskawkami. Przepis
Pink Envelopeskładniki. Następnie suche składniki przesiewamy do miski z płynnymi składnikami i mieszamy widelcem na jednolitą masę - wyjdzie gęsta, naprawdę gęsta. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja 22 x 24 cm), a na wierzchu układamy śliwki bez pestek (czym więcej tym lepiej). Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut (ja piekłam w termoobiegu
Czary - gary w kuchnitarty mirabelkowej - tartaletki z lekko karmelizowanymi owocami. Uwielbiam ich słodko - kwaśny smak. Koniecznie spróbujcie. TARTALETKI Z KARMELIZOWANYMI MIRABELKAMI Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 100 g masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 szczypta soli farsz: mirabelki bez pestek domowa frużelina lub dżem mirabelkowy lub morelowy 5 łyżek cukru Przygotowanie: Mąkę oraz cukier i szczyptę soli siekam
Bon appetit mon amiemnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 125 ml mleka(...)ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca tak by zwinięcie było
Ala piecze i gotujerodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota
Made By Mom And Sonprzepis koniecznie sprawdzony i dobry, bo musi z niego wyjść duuuuża i pulchniutka dziewczynka! :) Taki przepis mam dziś dla Was. Ciasto wyrasta w każdym piecu - starym czy nowym, elektrycznym i gazowym. Przetestowana na milion sposobów - z owocami i bez, zawsze pyszna! Polecam. :) Fanom rabarbaru zapewne wystarczy tylko on, ewentualnie z dodatkiem cukru, dla mnie to stanowczo za mało, bo niezbyt(...)stolnicy obsypanej mąką rozwałkowuj je do rozmiaru blaszki. Wyłóż nim blaszkę, nakłuj widelcem. Na cieście ułóż rabarbar z Mgiełką. Posyp kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Piecz przez 30 minut. Studź na kratce. Smacznego
Garniec Magaliebardzo rzadka, prawie jak woda a po upieczeniu i wystudzeniu dość gęsta). Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić na kwadraty.Polewa czekoladowa. W garnuszku na bardzo małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę cały czas mieszając. Dodać mleko skondensowane. Całość
coolinarnastrefa.blogspot.comśmietankowy. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem Składniki: CIASTO 375g mąki pszennej 200g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE 500g rabarbaru 1/2 opakowania (20g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki (30g) cukru lub do smaku BUDYŃ 550ml mleka 1 i 1/2 opakowania (60g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 4 łyżki (40g) domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 50g masła cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, cukier
Smakołyki Berenikijednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje. Ja poszczególne etapy wplotłam w moje aktywności
Chilli Czosnek i OliwaJakiś czas temu bardzo popularne stały się torty dekorowane różami z kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Od razu mnie zachwyciły. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała sama wykonać takiego tortu:) Gdy tylko nadarzyła się okazja postanowiłam spróbować swoich sił i wykonać taki tort. Okazało się, że wcale nie jest to takie trudne jak myślałam i dekorowanie szło dość sprawnie(...)resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem.Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek, 450g masła, 400g cukru, szczypta soli, fioletowy barwnik spożywczy Wilton. Białka
Z miłości do słodkościsię Wam moim ciastem, które przygotowałam na Dzień Matki mojej wspaniałej mamusi. Jako, że gustuje w tortach bezowych i jest to jedyne ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard oraz sos z jeżyn i soku cytryny. Smaki świetnie się ze sobą
Be Fit Be Strong