ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:411/1217)

Tort bezowy Pavlova z kremem z bitej śmietany i sera mascarpone z owocami 273

Delikatna beza Pavlova jest smaczna i wbrew pozorom prosta w przygotowaniu. Po odpowiednim wysuszeniu w piekarniku ma kruchą i lekko chrupiącą warstwę zewnętrzną. W środku natomiast

Przepisy Kulinarne
Keks Z Rabarbarem 169

Rabarbar kroimy w cząsteczki, obtaczamy w mące i dodajemy razem z bakaliami do masy. 4. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto pieczemy na środkowej półce z grzaniem góra-dół bez termoobiegu w 180 stop. przez 45-60 min. Do tzw. suchego patyczka

Gotowanie...to proste !
Dietetyczne gofry gryczane bezglutenowe 183

gryczanej jajo płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szklanka wody Ubić pianę z jajka. Do mąki dodać wodę, proszek i szczyptę soli. Do ciasta dodawać po łyżce pianę z białka. Piec w gofrownicy bez tłuszczu

AZgotuj!
Pancakes bezglutenowe z mąki gryczanej i bananem 179

śniadaniowa. szklanka mąki gryczanej bezglutenowej szklanka maślanki jajo paska łyżeczka proszku do pieczenia dojrzały banan olej trzcinowy cukier puder Banana rozgnieć widelcem.  Przygotuj ciasto ze składników i dodaj masę bananową . Smaż na patelni bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości oleju

AZgotuj!
KREM BUDYNIOWY 191

Krem budyniowy nazywany jest też często kremem karpatkowym. Przygotowuje się go do przełożenia tortów, ciast między innymi karpatki czy eklerków.  Składniki: * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500ml mleka * 6 łyżek cukru * 250g masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: W garnku zagotować 300ml mleka z cukrem. Pozostałe 200ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń

Zrób to smacznie
Serek z jogurtów owocowych (labneh) 202

który praktycznie robi się "sam". Na zdjęciu tego nie widać, ale ser miał delikatny kolor fioletu (użyłam jogurtu z owocami leśnymi). Można go spożyć bez żadnych dodatków (jako deser), albo użyć np. do naleśników, ciasta itp. Jest delikatny i kremowy. 400g jogurtu greckiego (można użyć naturalnego) 250g jogurtu owocowego (użyłam z owocami leśnymi)   Sitko ustawić na misce

Di gotuje
Tort urodzinowy- bananowy motyl 147

zrobić piękny tort na dziecięce urodziny bez specjalnej formy? Nie ma potrzeby inwestować w drogie formy, które tak naprawdę będą kilka razy użyte. W łatwy sposób możemy sami zrobić cudny, kolorowy i pyszny torcik. Składniki na ciasto: 20 dag margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki gryczane 176

Naleśniki gryczane to świetna alternatywa do tradycyjnych naleśników. Sprawdzą się dla osób będących na diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Naleśniki gryczane Wykonanie W dość dużej misce umieszczamy

Naleśniki
Babka twarogowa pieczona w keksówce. 176

Znalazłam ten przepis w mojej starej gazecie. Zaciekawił mnie bo niby to sernik, a tak dużo mąki. Byłam ciekawa smaku. Konsystencja lekko wilgotna. Smak zupełnie inny

Kuchnia Pokoleń
Baranek wielkanocny 187

Baranek to nieodzowny element naszego stołu wielkanocnego. Przygotowanie go jest bardzo proste, wystarczy zwykłe ciasto jak na babkę. Tak więc myślę, że każdemu wyjdzie bez problemu. My co prawda jemy go po świętach, gdy jest jest już mocno wysuszony, ale żal go ruszać, gdy tak ślicznie się prezentuje. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Grejpfrutowa Kostka 164

jajka 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 100-150 gr cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta 100 gr masła w  temp. pokojowej 1 spory grejpfrut z miąższem czerwonym Masa Śmietanowa

Gotowanie...to proste !
Bezglutenowe ciasto bakaliowe 114

Ciasto jest bezglutenowe, zamiast mąki znajdziemy w nim duże ilości różnorodnych bakalii. Zaskoczyć może lekko czekoladowy smak, mimo że w cieście nie ma czekolady. Ciasto jest bardzo słodkie (to dzięki bakaliom) więc jedynym kawałkiem bez problemu zaspokoicie apetyt na cukier

Milion Smaków
Półfrancuskie koperty z marmoladą 189

świąteczny poranek zapraszam na pyszne ciasteczka z marmoladą. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Każdy może je bez problemu upiec i będzie zadowolony z efektu końcowego. Do ciasta nie dodałam ani grama cukru, gdyż słodycz marmolady jest wystarczająca.  SKŁADNIKI: 200g margaryny, 2,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki śmietany 18%, szczypta soli, marmolada różana. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort Red Velvet 142

ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować. Wykonanie: Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce

Kubki smaku
Proste, żytnie naleśniki marchewkowo-selerowe z soku jednodniowego (wegańskie) 202

można pominąć) - szczypta soli Płatki owsiane mielimy na mąkę. W dużej misce, przy pomocy malaksera/blendera mieszamy ze sobą wszystkie składniki do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Smażymy na patelni na średnim ogniu, w miarę możliwości bez użycia tłuszczu. Smacznego

Be Fit Be Strong
Naleśniki z serkiem, brzoskwiniami i bitą śmietaną+ film 218

wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy również olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki zabezpieczamy przed wystygnięciem (np. w ciepłym piekarniku).          nadzienie

Smakowite Dania
Babeczki dyniowe z czekoladą 240

każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu masa powinna być jednolita i bez grudek. Na sam koniec wsypujemy wiórki, czekoladę i rodzynki. Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczemy ok.27 minut, zawsze przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe (jeśli

Przepysznik - BLW i nie tylko
Powidła z węgierek 159

roku robię powidła śliwkowe, uwielbiam je dodawać do ciast lub do naleśników. Domowe są najlepsze, nie wyobrażam sobie bez nich świątecznego piernika . Składniki: 3 kilogramy śliwek węgierek 0,5 kilograma cukru Sposób przygotowania: Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.Przekładamy do garnka z grubym dnem,zasypujemy cukrem i smażymy 2 godziny ciągle mieszając,żeby się nie przypaliły.Przez kolejne

Bajeczna Kuchnia
Oszukana drożdżówka z owocami 203

papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię. Na wierzch wysypujemy równomiernie owoce. Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy przez pierwsze 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyciągamy na blat i jeśli mamy bardzo kwaśne owoce jeszcze ciepłe posypujemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik cytrynowy bez pieczenia 175

Delikatny serniczek, lekko kwaskowaty, pyszny. Szybko się go robi i nie sprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Zebra (prostsza wersja) 201

Szukacie łatwego, pysznego ciasta na oleju które jeszcze ładnie wygląda? Polecam "Zebrę" znalezioną u Kuby Piekłam pierwszy raz i wyszła pyszna ;) Składniki: 5 jajek 1,5

W kuchni bez szafek
Pierwsze eklerki z bitą śmietaną 174

Eklerki z bitą śmietaną . Moje pierwsze, więc taką otrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły. Składniki: ciasto: - 1/2 margaryny (125g) - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka wody - 4 jajka masa: - śmietanka 30% - cukier puder do smaku - śmietan-fix dodatki: - cukier puder do posypania

Kuchnia co dnia
Rogaliki dyniowe 309

stopniach przez około 15 minut - upieczone delikatnie zdjąć z blachy (są dość kruche na ciepło) - w identyczny sposób postępować z resztą ciasta - rogaliki tuż po upieczeniu są kruche, na drugi dzień (bez względu na sposób przechowywania) nieco miękną, nie wpływa to jednak na ich walory

Smakołyki Bereniki
Kruche pierogi z mięsem 242

Kruche pierogi z mięsem Przyznam się bez bicia. Nie cierpię robić pierogów. Niektórych relaksuje samo lepienie ciasta, dla mnie jest to monotonna czynność i dlatego pierogi bardzo rzadko goszczą na moim stole. Jednak niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi

na moim stole...
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami 221

bardzo proste i smaczne ciacho, które ukręciłam kiedyś na szybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :)  Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto bananowe z górskimi płatkami owsianymi 159

wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut (aż do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto zostawiamy ok 15 minut w formie w piekarniku (już bez folii) a następnie przekładamy na kratkę i podajemy dopiero po przestudzeniu np z kubkiem mleka. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Powidła Śliwkowe z Cynamonem 200

Powidła śliwkowe to dla mnie pozycja obowiązkowa jaką lubię przygotowywać co roku. Nie wyobrażam sobie zimy bez powideł. Przygotowuję je z myślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać

Blondynka Gotuje
Pleśniak z porzeczkami 251

Wiele przepisów, które przedstawiam na blogu są powrotami do dzieciństwa, próbą odtworzenia tego, co jadłam, gdy byłam jeszcze beztroskim dzieckiem. Od dawna chodził za mną pleśniak

dom-agi.pl
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem + film 275

wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy również olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron.              farsz Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy w plasterki razem

Smakowite Dania
Frużelina jagodowa 228

Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny dodatek do ciast i deserów. Idealnie sprawdza się do gofrów :) Frużelina przygotowana bez dodatku żelatyny. SKŁADNIKI: 400g jagód 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Opłukane pod bieżącą wodą jagody wsypać do garnuszka razem z cukrem. Smażyć na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Starając się nie mieszać zbyt często

https:KKuchniaMniam
Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany 295

szklanka mleka  szklanka wody przegotowanej  2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Farsz: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 3 duże młode cebule  5 ząbków czosnku  200 g sera typu

Krakowskie smaki Ani
Chleb z orzechami i płatkami owsianymi 140

wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 80 g orzechów laskowych No i teraz to w sumie już jak zawsze: bez zbędnej zwłoki wrzucamy wszystko do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut, a jak mamy siły to i 20. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 1 godzinę. Potem

Marder&Marder Manufacture
Chleb na żurku 130

świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki słonecznika 1,5 łyżki siemienia lnianego 330 ml żurku I bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. A jak wyrośnie to prze kilka sekund znów wyrabiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni z kaparami 125

żytniej mieszanki mąk 100 g kaparów wraz z zalewą 300 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży No i bez większej  filozofii mieszamy wszystkie składniki w misce. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. W sumie procedura identyczna jak przy większości moich chlebów. Sprawdzona i właściwie niezawodna: wyrabiamy ciasto przez 15 minut i zostawiamy przykryte

Marder&Marder Manufacture
Rabarbarowe ciasto drożdżowe z malinami 170

Sezon rabarbarowy w pełni, więc bez pysznych deserów się nie obejdzie :) Składniki: 40 dag mąki , 1 opakowanie suszonych drożdży, 17,5 dag cukru, 2 jajka, 100 ml mleka, 75 gram masła, 1 kg rabarbaru, 40 dag malin mrożonych ( mogą być z kompotu) sól do smaku. Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać 10 dag cukru, szczyptę soli, jajka, mleko(...)gram masła. Wyrobić dokładnie gładkie ciasto, przykryć i odstawić na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, a w między czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podnieść brzegi ciasta. Rabarbar obrać, pokroić, położyć na ciasto, następnie obłożyć malinami ( mogą być z kompotu). Piec około 30 minut. Maliny możemy zastąpić innymi owocami jakie mamy w spiżarni

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z mikrofalówki - opłaca się? 201

Jakoś za czasów gimnazjum, może ze 3-4 lata temu często oglądałam Demotywatory. I tam znalazłam przepis na kakaowe ciasto z mikrofalówki w 5 min. Ostatnio

W kuchni bez szafek
Pizzerinki na brokułowym spodzie 335

wierzch się nie przypalił. Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę poczekać ze zdjęciem pizzerinek z blachy, bo na początku może być t trudne i ciasto może się połamać. Po chwili udaje się je zdjąć bez problemu.   Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Sernik w łaty 227

Sernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest, przygotowany prawie natychmiast znika. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu. Składniki: ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 żółtka (białka

Kuchcik gotuje
Sernik puszysty 146

Ulubiony sernik w mojej rodzinie. Lekki, bez spodu, rozpływający się w ustach, jednym słowem: puszysty. Uwaga: ciasta jest dosyć dużo więc wyrabiać w wielkiej misce. Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową

Milion Smaków
Sernik malinowy z musem czekoladowym, bez pieczenia 263

Składniki: (na tortownicę 18 cm) Spód: 150 g herbatników 35-60 g miękkiego masła- w zależności od herbatników- te bardziej maślane i wilgotne potrzebują mniej masła

KreatywnePiny
Sernik z kiwi i truskawkami, bez pieczenia 184

Składniki: (na tortownice o średnicy 18 cm) Masa serowa: 500 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml

KreatywnePiny
Sernik truskawkowy bez pieczenia 211

Składniki: (na tortownice o średnicy 18 cm) Masa serowa: 700 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml

KreatywnePiny
Sernik Snickers z peanut butter bez pieczenia 371

Składniki: (na  tortownicę o średnicy 18 cm bądź 2 kokilki- 2 serniki o średnicy około 11-13 cm) 450-500 g Twaróg dwukrotnie mielony (bądź

KreatywnePiny
Sernik wiśniowy bez pieczenia 363

 Składniki: ( na tortownicę 18-22 cm) Spód: 125 g maślanych, kruchych babeczek (w opisie przygotowanie znajduje się zdjęcie o jakie babeczki chodzi) - opcjonalnie możesz użyć

KreatywnePiny
Domowe tortille ze smalczykiem 170

Następnie ciasto posypać mąką,  podzielić na 8-9 równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie, tak aby na tortilli pojawiły się

Jadło i czytadło
Szarlotka z kruszonką 197

Od kilku dni miałam ochotę na szarlotkę ;), więc postanowiłam spróbować upiec.  Składniki: Ciasto: - 500g mąki - łyżka proszku do pieczenia - łyżka cukru waniliowego - 250 g margaryny

W kuchni bez szafek
Murzynek 151

składniki się połączą. Kolejno dodajemy po jednym jajku, po każdym z nich miksujemy masę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy prze 55-60 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu

Krakowskie smaki Ani
kurczak w sakiewce 162

folię aluminiową,aby się za bardzo nie spiekły.Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok.30-40 min. w temperaturze 180-200 stopni,aż ciasto przybierze złocisty kolor i stanie się chrupiące.U mnie bez nitki ...Pomysl z tej strony http://bronislawa70.blox.pl/2012/02/Podudzia-z-kurczaka-w-sakiewkach-z-ciasta.html

w mojej kuchni
Dukanowski makaron 151

kukurydzianej 1,5 szklanki mleka łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu  aż będą rumiane. Gotowe naleśniki kroimy na paski

Humanistka w kuchni
Zdrowa i dietetyczna tortilla 215

szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić. Nadzienie: 2 łyżki sosu paprykowego 4-6 łyżek gęstego naturalnego jogurtu pół

Humanistka w kuchni
Marchewkowe muffiny z jagodami Goji, chałwowym kremem i świeżym granatem 326

wyrazisty, słodki smak ujawnia dopiero, gdy podziałamy na nie podwyższoną temperaturą. Ja zawsze najpierw je sparzam, a potem mogę zajadać się nimi bez końca! Do sałatek, jogurtów, kasz, na samo lub do ciasta.  Stąd też pomysł na muffiny. Tradycyjne marchewkowe ciacho zmodyfikowałam dodając do niego jagód Goji i ułożyłam do małych silikonowych foremek. Podałam z kremem chałwowym, świeżymi owocami

Sajkofanka smaku
Brownie bez glutenu 176

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99

maniapieczenia
Odczarowujemy grysik | Pyszna kasza manna pieczona ze śliwkami 203

godzinę , a do niego można użyć wszelkich owoców , które mamy pod ręką. Jeśli nie macie ochotę piec to ---> TUTAJ macie przepis na ciasto z kaszy manny z bakaliami i polewą czekoladową, ale bez pieczenia. SKŁADNIKI 2 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny 1 jajko 2 łyżki cukru ok.1/2kg śliwek (lub innych owoców) płatki migdałowe (do dekoracji) tłuszcz do wysmarowania

Zofiana
Placuszki bananowe :) 1983

klonowy Przygotowanie: Płatki, jajka i banana zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Nalewaj po około 2 łyżki ciasta i wg upodobań posyp kilkoma groszkami czekoladowymi bądź pozostaw bez dodatków. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj polane syropem klonowym

Zdrowie na języku :P
Bezy cappuccino 154

Bezy piekłam kiedyś bardzo często, bo bardzo je lubimy.Ostatnio jednak bezy w naszym domu pojawiają się najczęściej wtedy, kiedy piekę ciasto kruche. Ono własnie zabiera żółtka a białka nie mogą się zmarnować :)) Tym razem w wersji cappuccino.Czytaj więcej

bistro mama
Pająki na halloween 201

Inspiracji na halloween'owe muffiny ciąg dalszy.Tym razem pająki. Nie może ich zabraknać w żadnym strasznym zamczysku. Takie małe, a potrafią z największego twardziela wydobyć najwyższy

W kuchni wieczorem
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 160

"Tydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo

Słodkie Przyjemności
Pączki z serka mascarpone 145

smażenia- cukier puder do posypania  Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum, aromat rumowy, wbić jajka (kolejność bez znaczenia). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. W szerokim garnku (może też być frytownica, albo wysoka patelnia) rozgrzać olej. Nabierać porcje ciasta łyżką do lodów i kłaść na rozgrzany olej. Można też

mojewypiekiinietylko
Jagodzianki orkiszowe pełnoziarniste 177

jagody to oczywiscie jagodzianki.To moje ulubione drodzowe buleczki i Wasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie teraz wieczorem.Rosnie sobie cala noc w lodowce ,a rano pozostaje tylko nadziac buleczki i upiec.Moje jagodzianki maja 50 % dodatek maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa tak samo puszyste i pyszne jak ich"biale"krewniaczki ,a o ilez zdrowsze.Zachecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocny baranek 150

soli 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje mąki

Świat Ciasta
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 517

Przed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sezamki 211

Domowe ciastka z ziaren sezamu. Składniki: 100g ziaren sezamu ćwierć szklanki cukru pudru lub glukozy 2 łyżki miodu łyżka oleju Wszystkie składniki prażymy w rondelku przez

prawdziwe jedzenie
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 291

      Cudowna kwaśność naszych polskich jabłek w połączeniu z chrupką na zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które

sama złodycz
Smakołyk z orzeszków i żurawiny 211

 Prawdziwy przysmak z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i kwaskowatą żurawiną uzupełniony domową pomadką krówkową. Składniki: 100 g orzeszków ziemnych 100 g żurawiny pół szklanki śmietany 30

prawdziwe jedzenie
Wielkanocny mazurek pomarańczowy 183

jeszcze przed świętami ale zamierzam zrobić jeszcze mazurek całkiem czekoladowy, w końcu co to za wielkanocny stół bez mazurka.                           Składniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła  2 żółtka masa

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jagodowy sernik na zimno 359

Sernik na zimno na bazie sera twarogowego. Bardzo jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni , które mam nadzieję , że jeszcze będą tego lata :) Jagody jeszcze są , chociaż niebawem

Słodkości i nie tylko
Bajaderki piernikowe 188

piernikowe...do bajaderek można dodać róznego rodzaju bakalie itp.ale w pierniku akurat były , więc bajaderki zrobione były w ekspresowym tempie i bez żadnych dodatków.Do obtoczenia bajaderek użyłam między innymi wiórki kokosowe Kresto..polecam...  okruchy różnych ciast ewentualnie bakalie dżem posypka  wiórki kokosowe Ciasto pokruszyć za pomocą blendera, dodać dżem..wymieszać.W razie potrzeby dodać trochę przegotowanego

Moje domowe kucharzenie
Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym 182

szybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste?  Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g mąki żytniej

Ze smakiem i z pasją
Ciasto z jablkami, ktore zawsze sie udaje- apple cake 440

tort :)Skladniki:2 i 1/3 szkl maki1.5 szkl cukru6 jaj4.5 lyzeczki proszku do pieczenia0.5 szkl wody0.5 szkl oleju1-2 lyzki kakaodowolne owoce- lub bez :) Wykonanie:Wszystkie skladniki miksujemy razem - oprocz kakao :)Do formy nalewamy polowe ciasta. Do reszty dodajemy kakao I miksujemy. Wylewamy do formy. Ja dodalam do ciasta pokrojone jablka. Wkladamy do nagrzanego piekarnika

Smaki Edyty
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 206

pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;)Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Otrębowy placek z czereśniami (bez tłuszczu) 151

Sezon letni trwa, więc owocowe ciacha sprawdzą się na ten okres idealnie. Jednak nie jedna z nas pomyśli sobie „matko, ile to ma kalorii”. Nie musi

Fabryka pomysłów
Cytrynowa tarta bez pieczenia 856

Tak, wiem w ciągu ostatnich dni prezentuję Wam już drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm

Fabryka pomysłów
Smażone ciastko francuskie z owocami 258

Oto moja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od

Fabryka pomysłów
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 207

ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeść gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku.Składniki:- ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej- dwie kulki mozarelli- opakowanie ciasta francuskiego- szczypta cukru- sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy

Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 143

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielam(...)Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lejącą polewam ciasto. Słodkich

Wanilia i Kardamon
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 199

marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je  naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:2 szklanki mąki1,5 szklanki cukru2 szklanki drobno utartej marchewki4 jaja1 i 1/4 szklanki oleju2 łyżeczki(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 204

swojej pamięci, tylko sięgnęłam do Nordisk bagebog Miisy Mink - świetnej książki poświęconej głównie norweskim, ale też duńskim czy szwedzkim wypiekom. Kanelbulle znalazłam bez problemu. Są tak samo popularne we wszystkich północnych krajach.Te są na cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli ktoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze