postaci kropki nad przysłowiowym "i". Chyba nie muszę wspominać, że okazała się hitem? :) Składniki na formę o średnicy 27cm: Na ciasto: 250g mąki pszennej 125 g masła ½ szklanki cukru 2 żółtka Krem: 750 ml mleka 2 budynie w proszku bez cukru 3 łyżki cukru Dodatkowo: 350g rabarbaru 3 łyżki cukru + 1 łyżka do posypania na wierzch Przygotowanie: Z podanych składników
Fabryka pomysłówmasła 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 100 g mąki migdałowej 150 g mąki pszennej nadzienie 500 g czereśni bez pestek 2 jajka 60 g masła 120 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolita masę. Formujemy kulkę, którą owijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę
Przysmaki Karolkijajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy
Anioły w kuchnijajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy
Anioły w kuchnisię dłuższe, my mniej ruchu, a za to chętnie sięgamy po przekąski i niestety przybywa nam to tu to tam...warto więc odchudzić nasze ciasta, zastąpić je pełnowartościowymi składnikami, dodać ksylitol zamiast cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy jaglanej - 6 średnich jabłek - 40 dag białego(...)ostygła. 2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy ksylitol i jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z dżemem brzoskwiniowym mieszamy dłonią jak ciasto. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu: - dwa jabłka, posypujemy łyżeczką ksylitolu i mielonym cynamonem - kasza jaglana wymieszana z dżemem - jedno jabłko + ksylitol
Apetyczna babeczkaprzetestowania takiego noża i… i jestem zachwycona. Nóż nylonowy świetnie radzi sobie nawet z grubą pizzą czy dużą ilością składników. Wchodzi w ciasto jak przysłowiowy nóż w masło. Pizzę kroi się szybko, wygodnie i od razu bez większego problemu rach-ciach mamy ją pokrojoną na 8 kawałków. Ogromnym plusem jest to, że ser ani składniki pizzy nie przyklejają się
Gotowanie i blogowaniecukru pudru 5 żółtek (spokojnie, białka wykorzystamy do pianki) PIANKA: 5 białek 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego DODATKOWO: 3/4 kg węgierek cukier puder Zaczynamy od ciasta. Masło pokroić w kostkę połączyć z pozostałymi składnikami. Szybko i dokładnie zagnieść. Podzielić w proporcjach 40/60, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić
Brzuszki Łakomczuszkiciasto i piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Masa cappuccino Do rondla wlać mleko, wsypać budyń, mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka wszystko wymieszać trzepaczką i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie budyń. Budyń ostudzić. Margarynę utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu ciągle ucierając. Na koniec dodać kawę cappuccino i dokładnie wymieszać. Beza(...)Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Dolny biszkopt posmarować połową masy. Na masę wyłożyć bezę kokosową. Na bezę wyłożyć drugą połowę masy cappuccino. Wszystko przykryć drugim blatem biszkoptu. Czekoladę połamać dodać masło i roztopić w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta. Placek schłodzić. Smacznego
na moim stole...cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą babeczki bezglutenowe.Ja
Słodkie Przyjemnościżółtka. Wymieszałam obie mąki oraz kakao, przesiałam do masy i delikatnie wymieszałam łyżką.Wyłożyłam papierem do pieczenia dno blachy prostokątnej. Boki pozostawiłam bez zmian, nie smaruję niczym i nie obkładam papierem. Ostrożnie wyłożyłam ciasto. Piekę w 160-170 stopniach przez około 30-40 minut (patyczkiem sprawdzam, czy się upiekł). Na chwilę zostawiam go w piecu, żeby
W kuchni Karmel-itkiprzepisu korzystałam już niejednokrotnie i śmiało mogę Wam go polecić. Bezy są pyszne i doskonale nadaję się do przełożenia kremem. U mnie znikają bez dodatków, ale jak zdążę - robię z nimi lody, różne desery i ciasta. 2 białka (z dużych jajek) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Białka (*) ubić na sztywno (ze szczyptą(...)Masę za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Między bezikami powinny być odstępy.) Piec (w rozgrzanym piekarniku ) 60-100 minut w 110 stopniach. (****) Bezy ostudzić w piecyku przy uchylonych drzwiczkach. (Czas pieczenia/suszenia zależy od piekarnika. W między czasie można sprawdzać stopień zapieczenia bez.) (*) Białka, które posiadają temperaturę pokojową sprawią, że piany będzie więcej
Di gotujeProsta ,puszysta ,wilgotna ,smaczna . Mogę ją zachwalać bez końca .Do kawy , odrobina słodkiej przyjemności . Składniki : 2 szklanki mąki tortowej o,5 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych ,u mnie z pomarańczy . Składniki na polewę: 70 g gorzkiej czekolady(...)śmietany kremówki Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnuszkiem z gorącą wodą .Dekorujemy ciepłą ciasto. Mąkę ,kakao ,sodę przesiewamy .Mleko ,olej ,jajka i cukry miksujemy tylko do połączenia się składników .Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy .Na koniec dodajemy powidła i miksujemy .Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kakao foremki i pieczemy babkę
Ladylaura.sztywną pianę. Wszystkie składniki: jogurt, mleko, żółtka, jabłka, ksylitol, cynamon i szczyptę soli dokładnie mieszamy ze sobą tak, by nie było grudek. Do przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Smażymy bez użycia tłuszczu lub z użyciem natłuszczonego gazika. Posypujemy cukrem pudrem, bądź pudrem z ksylitolu. Smacznego
Be Fit Be Strongmówią. "Tredelnik - tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji z miasta Skalnica . Jest wykonana z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grilowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem."Nie posiadam specjalistycznego sprzętu, ale bez problemu można sobie poradzić domowym sposobem. Sposób na to znalazłam na blogu "Moje pasje" skąd pochodzi też przepis za co bardzo dziękuję(...)piekarnik do 190 stopni i piekę 15-20 minut w zależności od grubości naszego ciasta i od preferencji naszego piekarnika. Kurtosz jest przepyszny słodki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak wiadomo najsmaczniejszy jest taki cieplutki, gdy chcemy takim cieszyć się na drugi dzień bez problemu możemy sobie z tym poradzić. Spryskując go wodą i włożyć na 5 minut
Basia w kuchni