ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:412/1217)

Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 204

swojej pamięci, tylko sięgnęłam do Nordisk bagebog Miisy Mink - świetnej książki poświęconej głównie norweskim, ale też duńskim czy szwedzkim wypiekom. Kanelbulle znalazłam bez problemu. Są tak samo popularne we wszystkich północnych krajach.Te są na cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli ktoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe chruściki 140

Bezglutenowe, chrupiące chruściki, które smakują ideantycznie jak tradycyjne. Bezproblemowe w przygotowaniu, delikatne i kruche. Inspiracja z bloga Bez Okruszka - tam też możecie zobaczyć sposób zawijania chruścików. Polecam. Składniki: 290 g mieszanki bezglutenowej do ciast - u mnie Nutrifree MIX per dolci 1 łyżka masła 3 żółtka 200 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego  olej rzepakowy do smażenia mieszanka

Kuchnia bezglutenowa
Babeczki czekoladowe 167

ostudzić na kratce. Można udekorować polewą czekoladową i na to wiórki kokosowe lub posypka kolorowa. Choć i tak bardzo dobre są bez niczego i szybko znikają. Smacznego ;) Sypkie składniki Mokre składniki Sypkie i mokre składniki wymieszane razem, ciasto powinno wyjść gęste Nakładamy do 3/4 wysokości

Wołowina od rekina
Babka "z jajem" 223

szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałe 2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Ciasto dzielimy na 2 części a jedna z nich jeszcze na dwie. Jedną małą część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy barwnik i wyrabiamy a do dużej części dodajemy namoczone nasiona chia i kakao i wyrabiamy. Przykrywamy folią spożywczą

Maminek kulinarny
Tort cappuccino 361

szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki  1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 25 dag masła 3 dag kawy cappuccino Przygotowanie: Ciasto I : Z 8 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej żółtka i cukier. Ucieramy do czasu, aż nie wyczuwamy

Lawendowe Niebo
Ciasto mleczna kanapka, mmmmmm :) 533

Mleczna kanapka, to ciastko-batonik mego dzieciństwa! Kiedyś ciężko było je znaleźć w sklepach ale dziś bez problemu można się nimi zajadać :) A jakie są Wasze słodycze z dzieciństwa? poniżej przepis na ciasto ala "mleczna kanapka" :)Składniki na ciasto:6 jajekszczypta soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki

Bon Appetit Małgorzaty
LIEBSTER BLOG AWARD 144

mieszkaniu :) 6. Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Podjęłabym się raczej każdego, natomiast po jego zrobieniu nie wiem, czy wykonałabym go po raz drugi. Tak miałam z ciastem francuskim - raz zrobiłam i chyba drugi raz już nie zrobię 7. Ulubiony przepis to..? Szarlotka, która zawsze mi wychodzi! :] 8. Kuchnia jakiego państwa najbardziej Cię kręci?  Pierwsza myśl to Francja(...)słoika? Jeśli tak, to których używasz najczęściej? (nie muszą być te wymienione przeze mnie - to tylko przykłady) 7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych? 8. Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem? 9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś miała dwie lewe ręce? 10. Gdzie zaopatrujesz się w gadżety kuchenne? 11. Skąd czerpiesz pomysły na dania

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
najprostsze ciasto z rabarbarem i truskawkami 276

Wiosna już jest! A ja poczułam nieposkromioną chęć na ciasto z owocami. Delikatne, biszkoptowe. W smaku klasyczne, w przygotowaniu najłatwiejsze, bez obaw, że wyjdzie zakalec. Idealne nawet dla początkujących SKŁADNIKI 6 jajek 3/4 szkl. cukru 150 ml oleju 1,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego(...)ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, a następnie żółtka i cukier waniliowy. Mąki przesiać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką. Dodać olej, wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach ok. 25 cm x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć przygotowane owoce. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez ok. 40-50 min (do suchego

zabawa smakiem
Kruche, maślane ciasteczka z lukrem (serduszka) 175

puszystą masę. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywcząi wsadzamy na godzinę do lodówki. Później ciasto rozwałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy foremkami dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około(...)pudru. pół łyżeczki barwnika spożywczego czerwonegoWystarczy te dwa składniki połączyć ze sobą i lukier gotowy. Jeśli ktoś chce lukier w kolorze bez barwnika wystarczy, że dodamy np. odrobinę czerwonego dżemu.   z rozwałkowanego ciasta wycinamy kształty

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z agrestem i bezą 282

wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem i bezą – spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty(...)białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru'; document.write(" "); Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (najlepiej pulsacyjnie wymieszać je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Gdyby nie chciało się połączyć, dodajemy 1-2 łyżeczki zimnej wody. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy

Poezja smaku
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 169

porcję) ciasto po wyrobieniu przełożyłam do większej miski i oprószyłam lekko mąką (zawsze tak robię). Miskę przkrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto chwilę zarabiamy i dzielimy na porcje – 12 sztuk (porcja wychodzi ok. 84g). Formujemy kule, układamy na macie do pieczenia, lekko oprószonej mąką (lub papierze) zachowując odstępy(...)sugerując się komentarzami czytelników u Pauliny. - Bułek nie musimy smarować jajkiem. Posmarowane wodą będą wyglądały, jak z piekarni (na zdjęciu nr 1 ta bez nasion chia. - Piekłam w piekarniku z termoobiegiem. - Z tego samego ciasta można upiec rogaliki. - Nie dosypujcie mąki. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. - Nie próbowałam ich jeszcze nadziewać, ale moim zdaniem, nadają się do tego

mojewypiekiinietylko
Jesienny bezglutenowy tort buraczany z granatem 254

komponuje się w jesienną aurę jednocześnie ją osładzając :) Będąc na diecie bezglutenowej do wykonania tego tortu użyliśmy mąk nie zawierających białek glutenowych niemniej bez problemu można go zrobić na zwykłej mące pszennej tortowej :) Składniki na ciasto

Kuchenne Wariacje
Kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką 3119

żółtek 4 łyżki cukru pudru budyniowa pianka: 5 białek pół szklanki cukru pudru pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 2 budynie waniliowe bez cukru 120 ml oleju dodatkowo: około 700 g śliwek Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić rękoma na gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 2 części: 1/3 i 2/3. Uformować kulki, zawinąć ciasto w folię spożywczą

na moim stole...
Kruche z porzeczkami i budyniem 248

pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 4 łyżki dodatkowo : porzeczki czerwone - 500 g cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Porzeczki  oszypułkować, umyć, osączyć na sicie. Kruche ciasto : Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Do mąki dodać posiekaną margarynę

Kuchnia Danusi
Oponki na Tłusty Czwartek 154

wyobrażam sobie Tłustego Czwartku bez pączków, chrustu i oponek :) Tym razem jednak oponki w nieco odmiennej wersji (bez twarogu) Polecam także: Pączki ziemniaczane Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 15 dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 jaja 1 żółtko 5 dag drożdży 1 łyżka mleka 1 łyżka spirytusu lub octu szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypki Wykonanie: Drożdże(...)rozetrzeć z ciepłym mlekiem z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia.  Mąkę wymieszać z margaryną, śmietaną, jajami, żółtkiem i spirytusem. Wyrobić ciasto, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić bardzo dokładnie, następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać kółka, a w nich otworki. Smażyć na oleju z obydwu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia