ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:429/1217)

Otrębowy placek z czereśniami (bez tłuszczu) 120

Sezon letni trwa, więc owocowe ciacha sprawdzą się na ten okres idealnie. Jednak nie jedna z nas pomyśli sobie „matko, ile to ma kalorii”. Nie musi

Fabryka pomysłów
Cytrynowa tarta bez pieczenia 817

Tak, wiem w ciągu ostatnich dni prezentuję Wam już drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm

Fabryka pomysłów
Smażone ciastko francuskie z owocami 229

Oto moja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od

Fabryka pomysłów
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 177

ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeść gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku.Składniki:- ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej- dwie kulki mozarelli- opakowanie ciasta francuskiego- szczypta cukru- sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy

Kulinarne zapędy Kokosa
Ekspresowe babeczki bananowe ze słonym masłem orzechowym. Z polewą, lub bez. 119

użyć połączenia powszechnie znanego i lubianego – no bo kto nie lubi bananów, masła orzechowego i czekolady? Za pierwszym razem użyłam 3 bananów i ciasto za nic w świecie nie chciało wyrosnąć. Było totalnie gumowate i bez smaku. Pracowałam nad nim pół dnia – dosypywałam mąki, mleka, wsadzałam po jednym do piekarnika, aż wyszło coś bliskiego moim oczekiwaniom. Za drugim razem było(...)piekarnika. Zrobienie polewy zajmuje trochę czasu, głównie ze względu na czas potrzebny do jej stężenia. Dlatego jeśli potrzebujecie babeczek na już, pomińcie polewę, a będzie równie pysznie! Składniki: Ciasto 2 duże banany 180ml mleko kokosowe 60ml mleko orzechowe 1 i 3/4 lyżeczki proszku do pieczenia szklanka mąki (u mnie: mąka ryżowa i gryczana w proporcji pół na pół) 1 lyżeczka

Fill The Bowl
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 107

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielam(...)Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lejącą polewam ciasto. Słodkich

Wanilia i Kardamon
Ciasto z musem dyniowym i bezą 132

Wszystkie, najlepsze smaki jesieni, znajdziecie w tym cieście :-) Kruchy, maślany spód, fantastyczny mus dyniowy z nutką pomarańczy i absolutnie wspaniała beza. Wyjątkowy smak, obok którego nie można przejść obojętnie. Mus dyniowy zróbcie koniecznie sami, to takie łatwe, a równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do gofrów czy innych deserów. Pamiętacie, jak pisałam Wam o http://fototapetynawymiar.com/ ? Nie tylko mi spodobały(...)tapety :) Moja przyjaciółka również skorzystała z ich oferty, wybierając bajeczną fototapetę do dziecięcego pokoju, Ściana robi niesamowite wrażenie i to tanim kosztem :-) Podziwiałyśmy pokój dzidziusia zajadając się tym pysznym ciastem. Zachwytom nie było końca, zarówno nad ciastem jak i nad kolorową fototapetą :) Składniki na ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 1 żółtko 100 g schłodzonego masła 1/2 łyżki zimnej wody

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 172

marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je  naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:2 szklanki mąki1,5 szklanki cukru2 szklanki drobno utartej marchewki4 jaja1 i 1/4 szklanki oleju2 łyżeczki(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 168

swojej pamięci, tylko sięgnęłam do Nordisk bagebog Miisy Mink - świetnej książki poświęconej głównie norweskim, ale też duńskim czy szwedzkim wypiekom. Kanelbulle znalazłam bez problemu. Są tak samo popularne we wszystkich północnych krajach.Te są na cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli ktoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe chruściki 111

Bezglutenowe, chrupiące chruściki, które smakują ideantycznie jak tradycyjne. Bezproblemowe w przygotowaniu, delikatne i kruche. Inspiracja z bloga Bez Okruszka - tam też możecie zobaczyć sposób zawijania chruścików. Polecam. Składniki: 290 g mieszanki bezglutenowej do ciast - u mnie Nutrifree MIX per dolci 1 łyżka masła 3 żółtka 200 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego  olej rzepakowy do smażenia mieszanka

Kuchnia bezglutenowa
Babeczki czekoladowe 140

ostudzić na kratce. Można udekorować polewą czekoladową i na to wiórki kokosowe lub posypka kolorowa. Choć i tak bardzo dobre są bez niczego i szybko znikają. Smacznego ;) Sypkie składniki Mokre składniki Sypkie i mokre składniki wymieszane razem, ciasto powinno wyjść gęste Nakładamy do 3/4 wysokości

Wołowina od rekina
Babka "z jajem" 186

szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałe 2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Ciasto dzielimy na 2 części a jedna z nich jeszcze na dwie. Jedną małą część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy barwnik i wyrabiamy a do dużej części dodajemy namoczone nasiona chia i kakao i wyrabiamy. Przykrywamy folią spożywczą

Maminek kulinarny
Tort cappuccino 330

szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki  1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 25 dag masła 3 dag kawy cappuccino Przygotowanie: Ciasto I : Z 8 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej żółtka i cukier. Ucieramy do czasu, aż nie wyczuwamy

Lawendowe Niebo
Ciasto mleczna kanapka, mmmmmm :) 500

Mleczna kanapka, to ciastko-batonik mego dzieciństwa! Kiedyś ciężko było je znaleźć w sklepach ale dziś bez problemu można się nimi zajadać :) A jakie są Wasze słodycze z dzieciństwa? poniżej przepis na ciasto ala "mleczna kanapka" :)Składniki na ciasto:6 jajekszczypta soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki

Bon Appetit Małgorzaty