ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:437/1217)

Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 229

zdecydowanie należę do grupy osób, które wszystko ważą, w związku z czym kuchni bez wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu(...)zyskuję mniej tłuste potrawy. Kiedy robię pizzę, zamiast brudzić pędzelek, spryskuję miskę do wyrastania ciasta i gotowe. Potem, kiedy pizza jest gotowa lubię też psikną na nią odrobiną dobrej oliwy z oliwek. Podobnie, czasem używam dozownika, żeby dodać trochę tłuszczu do sałatki. A Wy? Bez czego nie może się obyć w kuchni

W kuchni wieczorem
Ciasto z masłem orzechowym i bananami 396

  Dzisiejszy dzień to dla wielu dzieci zupełna nowość! Pierwszy dzień w szkole to duże wydarzenie także dla rodziców. Sama pamiętam jak wspólnie z rodzicami 1

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto mleczna kanapka. 188

placków lekko nasączamy ponczem. 3/4 kremu wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim, wierzch  smarujemy pozostałą masą. Składniki na polewę podgrzewamy ( bez gotowania) razem, a jak się ładnie połączą, odstawiamy aż lekko zacznie tężeć. Wtedy wylewamy na na ciasto i kręcimy łyżką po powierzchni robiąc wzorki przypominające marmurek. Jest mlecznie? Jest! Jest czekoladowe ciasto? Jest! A że lubię skróty

Dieta moja pasja
Tarta z botwiną i bobem w rustykalnym stylu 163

mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaSkładniki na farsz:250 śmietanki kremówki ( 30 %)suszony tymianek2 jajka150 g żółtego sera (tartego)wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)pół szklanki bobupół cukiniipół małej, czerwonej paprykisól, pieprzKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty

Bon Appetit Małgorzaty
Mini tarty makowe 164

raczej ograniczony, jednak zawsze wśród nich był makowiec. Daleki od ideału, z niewielką ilością masy makowej, często ze zbyt zbitym ciastem. Mimo to smakował bardzo swojsko, przypominał dom. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich

Przysmaki Karolki
Muffinki kokosowe z cukinią 133

kokosowe na podwieczorek do kawy. Dodatek cukinii powoduje, że ciasto jest wilgotne, ale się nie rozpada. Pomijając fakt starcia cukinii, babeczki robi się błyskawicznie, to tylko kwestia wymieszania składników. Składniki na 10 sztuk: • 1 szklanka startej cukinii, u mnie bez skórki • 1 szklanka mąki, u mnie bezglutenowa • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

To co kocham
Bezglutenowe brownie - bardzo czekoladowe 169

                      Kiedy "naszła" mnie ochota na

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto francuskie – przepis podstawowy 96

Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że wszystko, co robimy sami, jest lepsze od kupowanych produktów przetworzonych. Dotyczy to także ciasta francuskiego, choć jego wykonanie jest pracochłonne

Pociąg Do Kuchni
Placuszki z borówkami na jogurcie greckim 145

sprawdzą się też inne owoce. Placuszki sprawdzą się zarówno na obiad, śniadanie czy deser. Polecam! Dla kogo: dla zastanawiających się co z robić z jagodami dla lubiących zdrowe dania bez cukru dla placuszkomanów Składniki: 400g jogurtu greckiego 250g mąki 3 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g jagód/borówek miód(...)patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Nakładać po łyżce ciasta na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bez dodatków lub polane miodem lub syropem klonowym

Mania Wypiekania
Odchudzona napoleonka 239

Lubicie ciasta z kremem budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, to odchudzona napoleonka z kaszy jaglanej (bez dodatku cukru!) na pewno na stałe zagości na Waszych stołach. Nie tylko chudsza, ale i zdrowsza. Zamiast tradycyjnego budyniu – najzdrowsza z kasz: kasza jaglana (pełna żelaza, odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ(...)nasze zęby, zamiast masła – odrobina cennego dla zdrowia oleju kokosowego, a zamiast francuskiego ciasta – herbatniki (u mnie pełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego i niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym

Poezja smaku
Pani Walewska czyli Pychotka 149

pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru pudru - 200 g masła lub margaryny - 6 żółtek Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na pół godziny. Składniki na bezę: - 8 białek - 1,5 szklanki cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo małymi partiami cukier

Kulinarne życie
Domowy kandyzowany imbir 215

sposób uniknąć. Tak oto pewnego dnia postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki na kaszel(...)Gorący imbir wykładać na kratkę, starając się rozdzielać poszczególne kawałki by się nie pozlepiały. Jeśli i tak się zlepią albo spadną na papier - nie przejmujcie się, jak masa zastygnie bez problemu można imbir rozdzielić palcami.   Wystudzić. Przełożyć do szczelnego pojemnika. Tak przygotowany imbir można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet do kilku miesięcy. Cukier który opadnie na papier

maniapieczenia
Sernik kajmakowy Leniwiec 316

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miałam ochotę na coś słodkiego, najlepiej na sernik… jednak energii na pichcenie w kuchni już brak ;) i w ten oto sposób powstał

Kulinarne Przeboje
CUDNE, BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 179

całości. A później już tylko trochę cierpliwości, by ciasto wyrosło i by mogły się upiec. Zajmuje to naprawdę niewiele, w międzyczasie możemy zająć się innymi sprawami. Bułki przygotowuję z "doskoku". Już kiedyś pisałam, że uwielbiam piec bułki, te dodatkowo mają tę zaletę, że nie potrzeba do nich żadnych umiejętności, nawet dzieci bez problemu sobie z nimi poradzą. Mają nie tylko(...)czasie bierzemy dużą łyżkę nabieramy ciasto  i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na dwóch blachach pozostawiamy 12 takich kleksów, które następnie smarujemy delikatnie żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przykrycia na ok.30-40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225*C (termoobieg) ok.15 minut aż lekko

Smaczne Zdrowe
Razowa tarta z brzoskwiniami i budyniem oraz analiza składu dostępnych budyni 191

łyżki mąki razowej (użyłam pełnoziarnistej pszennej) 1/4 kostki masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 żółtka  1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru 1/2 litra mleka 3 duże dojrzałe brzoskwinie Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny schłodzić w lodówce. Następnie

Cynamonowe szczęście