cukiernia przywoziła świeże kremówki , napoleonki , eklerki i takie słodkie łabędzie – ptysie bodajże ;)Dziś mam dla Was na przepyszne kremówki z bitą śmietaną na kruchym francuskim cieście , które wręcz rozpływają się w ustach.Śmiało mogą konkurować ze znanymi chyba wszystkim wadowickimi kremówkami. SKŁADNIKI:( 6 szt)CIASTO :* ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g )MASA BUDYNIOWA :* mleko – 250 ml* śmietana
Ostra na Słodkochodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :) Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Ze składników zagniatam ciasto... ...dzielę
Taste Of My Dayjuż sama nazwa wskazuje, "Malinowa chmurka" - to delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! :) Na początek kilka ważnych rzeczy: Jeżeli używamy malin mrożonych, wcześniej należy rozmrozić je na durszlaku. Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny
Świat CiastaWyjątkowo delikatne ciasto, bardzo kruche i rozpływające się w ustach. Polecam do porannej kawy :).Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej1 kostka margaryny, 25 dag 4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu2 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo:słoik dżemu lub konfitury, u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia
Apetyczna babeczkaDelikatna, rozpływająca się w ustach, przyjemnie cytrynowa babka. Wykonanie nie zabiera dużo czasu. Składniki ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 100 g masła 150 g cukru 4 jajka 50 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel olejku cytrynowego forma do babki z kominem o średnicy
Kuchcik gotujeSernik z rosą, sernik pływający - wiele nazw jedno ciasto. Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach. W sam raz do niedzielnej kawy.Zbliżają się święta Wielkiej Nocy- czas pomyśleć nad ciastami, w ubiegłych latach było to ciasto numer jeden na każde święta w moim domu. Z czystego serca je polecam, szybkie w wykonaniu, nie trzeba dużo składników. ;) Składniki : Masa serowa
Garnkowe fanaberieWilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne…Składniki:Ciasto:8 jajek2 szklanki mielonych orzechów włoskich1 szklanka cukruszczypta soliPianka z ajerkoniaku:500 ml śmietany 30%8 łyżeczki żelatyny1,5 szklanki ajerkoniaku4 łyżki cukru pudru0,5 szklanki mlekaPolewa czekoladowa:3 łyżki ciemnego kakao1/3 szklanki cukru90
Oryginalny smakPyszna szarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, otulona bezową kołderką i obsypana kruszonką, to idealne ciasto na jesienne dni. Zasmakowała u nas wszystkim, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom jabłeczników. Można do niej dodać również cynamon, ja nie dawałam bowiem nie wszystkim u mnie odpowiada ten smak. Piekłam na dużej blaszce o wym. 24x38cm
Smaczne Zdroweoknem zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć!Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI: * mąka pszenna
Ostra na SłodkoCiasteczka są niesamowicie delikatne , a zarazem kruche .Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI:- mąka pszenna – 300 g- miękkie masło – ok. 230 g- płatki migdałowe – 100 g- olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka- cukier
Ostra na SłodkoPuszysta kokosowa masa serowa, rozpływająca się w ustach, na wierzchu delikatna pianka z kokosem... Ciasto iście anielskie ;) Przepis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem "Sernik z wiórkami". Dodałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny 2 żółtka
Czerwona PorzeczkaCiasto niesamowite, wilgotne , cudownie rozpływające się w ustach. Po prostu niebiańsko niebieskie :) Smak pozostaje na długo...Zaczynamy Składniki na ciasto:2 i 1/3 szkl mąki1.5 szkl cukru6 jaj4.5 łyżeczki proszku do pieczenia0.5 szkl wody0.5 szkl oleju1 łyżka kakao25 ml niebieskiego barwnika0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Wykonanie:Wszystkie składniki miksujemy razem - około 5 minut :)Ciasto nalewamy do formy.Ciasto wkładamy
Smaki EdytyDziś prawdziwa uczta dla miłośników chałwy. W tym serniku jest ona mocno wyczuwalna. Ciasto wychodzi aromatyczne, dosyć zbite, ale za to fajnie wilgotne. Rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam.Najpierw zaczynamy od kruchego ciasta na spód. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło i żółtka. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. - dbając
Świat CiastaPrzepis mam już ponad 20 lat- zawsze się udaje :) Biszkopt jest rewelacyjny I jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Dzisiejsze raffaello jest z truskawkami- przepyszne, rozpływające się w ustach ....polecamZaczynamy: Składniki na ciasto:5 jaj3/4 szkl cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu1 szkl mąkiWykonanie:Żółtka, proszek do pieczenia I ocet mieszamy łyżeczką w misce.W drugiej misce ubijamy pianę
Smaki EdytySmaczne ciasto z herbatników przełożonych czekoladowym kremem maślano-budyniowym, udekorowane bitą śmietaną. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, stąd pewnie ta chmurka :) Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (liczone, nie podjadać :)) 2 budynie czekoladowe z cukrem 210 g masła
Trzeci talerz