Dzień dobry!Kto ma ochotę na murzynka? ;-)Mam na myśli ciasto! ;-)Pyszne czekoladowe ciasto, wilgotne, rozpływające się w ustach z dodatkiem słodkich czereśni i kwaśnych wiśni. Duet, a nawet trio idealne. Ciasto znika w ekspresowym tempie, na pewno oczarujecie nim swoją rodzinę i przyjaciół.Zapraszam!Inspirowane murzynkiem z konfiturami autorstwa Doroty.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćciasto rozpływa się w ustach, dlatego warto poświęcić trochę czasu, by móc się nim delektować. Bananowe Nikt się nie oprze, bowiem już sam widok zachęca do spróbowania. Serowy krem i kawałki bananów, idealne komponuję się z ciemnym spodem i czekoladą . Pychotka. CZEGO POTRZEBUJEMYCiasto: 300 g cukru 5 jajek 125 ml oleju 125 ml wody 200 g mąki(...)tabliczki, może być również gorzka) PRZYGOTOWANIEJajka ubijamy z cukrem. Dodając stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 15 min. w temperaturze 220°C Ostudzić. Banany obrać, pokroić
W kuchennym oknie Ewynapoleonkę lub kremówkę. Choć znawcy mowią że bardzo się różnią, dla mnie jest to moja wariacja nt napoleonki- kremówki. Cudownie smaczna i rozpływajaca się w ustach. Składniki:2 gotowe ciasta francuskie do pieczenia(puff sheets)Krem budyniowy:2 szkl mleka150 gr cukru0,5 szkl kremówki6 zółtek4 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka zwykłaej mąki500 ml + 1 szkl kremówki1 śnieżka Wykonanie
Smaki EdytyJeśli chodzi o jabłecznik, to najlepszym i najsmaczniejszym jabłecznikiem, jest jabłecznik mojej babci. Więcej jabłek niż ciasta. Rozpływający się w ustach. Przepyszny. Cały czas dążę do tego, aby upiec taki jabłecznik jaki piekła moja Babcia. Do ideału mi jeszcze daleko. Dlatego też eksperymentuję w kuchni. Jednym z takich eksperymentów jest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje - nawet bardzo :) 'czekoladowy
CookYourselfPyszne, aromatyczne ciasto retro z ananasem. Delikatnie karmelowe, dzięki utartej mieszance masła, brązowego cukru i miodu, którą smarujemy spód blaszki. Ciasto rozpływa się w ustach i jest delikatnie wilgotne od kawałków ananasa. Do jego przygotowania radzę użyć blaszki bez wyjmowanego dna. Bardzo polecam… (inspiracja z książki Clandestine Cake Club) Składniki: Spód: 50g masła 50g jasnego brązowego cukru
Mała Cukierenkawysokości trójkąta). Zaczynając od góry skręcać paski ciasta formując brodę Mikołaja. Czapkę mikołaja zrobić zaginając węższy koniec trójkąta. Moja czapka zajmuje ⅖ trójkąta. Z pozostałego ciasta zrobić brzeg kapelusza i pompon, oraz nos, usta i wąsy Mikołaja. oczy zrobić z rodzynek - naciąć ciasto i włożyć w otwory rodzynki. Żółtka roztrzepać, posmarować nim brodę, pompon i twarz Mikołaja. Do pozostałego żółtka dodać
Mama Gotujeprosty sposób dla osoby, która nie umie i nie lubi piec, więc napisałam to najprościej jak umiałam. Ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Polecam :-) Przepis pochodzi z tej strony. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 100 g drożdży świeżych 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 ½ szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1 cukier waniliowy
Na słodko lub wytrawnieumywają!Ta napoleonka bije wszystkie inne na głowę ( daję sobie rękę uciąć ) ;)Delikatny budyniowy krem przełożony waniliowym ciastem posypane chrupiącymi herbatnikami wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI:( blacha 22 x 26 )CIASTO:* mąka pszenna – 350 g* jajko – 2 szt* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka* cukier – 0,5 szkl* margaryna do pieczenia
Ostra na SłodkoSmerfetka TO CIASTO ROZPŁYWA SIĘ W USTACH BISZKOPT mąka pszenna 1/2szkl proszek do pieczenia 1łyżeczka woda zimna -2 łyżki jajka 4szt mąka ziemniaczana 1/2szkl. cukier 0,5 szkl ocet -1 łyżeczka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak woda(...)szkl delicje jagodowe -2 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda -0,5 l PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej
Kuchnia Danusisprawą dodatku wiórków kokosowych...cudowne... delikatne...maślane, jednocześnie zupełnie inne niż te tradycyjne rodem z ciasta drożdżowego, te są miękkie i nieziemsko rozpływają się w ustach. Wszystkim zapaleńcom cynamonu gorąco polecam!!! Ciasto: 30 dag mąki 5 dag drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 0,5 kostki masła cukier waniliowy Posypka: 20 dag masła 20 dag cukru
Kuchenne aromatyPyszne,rozplywajace sie w ustach,dziecinnie latwe do zrobienia ciasto z owocami lata.Wykorzystalam tumorele,truskawki i jagody.Genialne smakuje takze z wisniami.Przepis bardzo stary, wlasciwie jest ze mna od zawsze.Cierpliwie czekal w kolejce,az doczekal sie przeniesienia z sekretnego kajecika do mojej internetowej ksiazki kucharskiej.Skladniki nadaja sie na duza blache (43x30 cm).Zawsze sie udaje ,pod warunkiem ,ze nie przeladujecie ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest upieczone) - upieczone ślimaczki wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz z tortownicy, pozostawić do ostudzenia- ślimaczki można jeść jeszcze ciepłe lub całkowicie ostudzone, delikatnie odrywając pojedyncze bułeczki wzdłuż widocznych warstw ciasta (można na początku pomóc sobie nożem)- dla lubiących mocno słodkie wypieki, polecam przygotowanie polewy:- masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu, cały czas mieszając- do rozpuszczonej mieszanki wlać śmietankę, mieszać(...)bułeczki, gdyż polewa szybko gęstnieje- gęstą polewę można podgrzać w kąpieli wodnej lub bardzo krótko w kuchence mikrofalowej Ślimaczki dyniowe są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Cienko zwinięte warstwy ciasta sprawiają, że cynamon jest bardzo intensywnie wyczuwalny w smaku. Dodatek purée dyniowego sprawia, że upieczone ciasto ma piękny, intensywny kolor
Smakołyki Berenikiupiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim jak gąbeczka ciastem i rozpływającymi się w ustach owocami. I nie mówcie, że nie macie już siły. Gwarantuję, że nagroda w postaci aromatycznego ciasta warta jest tych kilkunastu dodatkowych minut w kuchni. Przepis znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć ciastem blachę, na to ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugą warstwą ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się w nim zakochałam:D Ciasto
Słodko-Słony Świat IlonyKolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią. Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? :) Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Bardzo polecam… (przepis z książki „Kuchnia polska” z 1963r.) Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 żółtka szczypta soli 4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany(...)użyłam smalcu) cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego 1. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli, proszek i zagnieść ciasto. Jeśli będzie twarde, gęste, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany (ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego). 2. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować (jak podłożymy pod nie dłoń, żeby było ją trochę widać
Mała Cukierenka