jedno, i drugie. Ciasto jest wyjątkowo czekoladowe, a to zasługa dwóch składników: kakao i kawałków dobrej gorzkiej czekolady. Dodatek roślinnego jogurtu lub maślanki sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Jeżeli masz aspiracje artystyczne, samodzielne wykonanie papilotek do muffinek być może będzie dla Ciebie niezłą frajdą. Doskonale do tego sprawdzi się np. papier do pieczenia
Roślinna - blog wegańskifajnej nazwie LEŚNY MECH! Premiera! Nigdy bym nie przypuszczała, że to połączenie i te składniki, mogą dać człowiekowi tyle zaskoczenia. Moi goście zostali z otwartymi ustami..gdyż nikt nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadł. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nieskomplikowane. W sam raz na lato, gdyż jest przepyszne prosto z lodówki. Składniki Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
Z Kuchni Do Kuchnipiwo zamiast wody. Wyszło pysznie. Idealna przekąska do piwa oraz jako dodatek do obiadu. Polecam. Kwiaty cukinii są delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Polecam każdemu, kto się waha. 'kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym z piwem' Składniki: - kwiaty cukinii - 2 jajka - 1 szklanka mąki - ulubione piwo (użyłam ciemnego) - sól, pieprz - olej Kwiaty cukinii umyć i usunąć z nich
CookYourselfjajek, parę kropel oliwy. Wszystko razem zawinięte w dłonie. Masaż, dotyk, czułość. Kilka chwil zgarniętych w całość. Ciepło dłoni odciśnięte w kulce ciasta. Szczęście łaskocze już powieki i rozsiada się w kącikach ust. Zaczynam zbierać myśli, jak przed pisaniem listu. Chcę być gotowa. Za chwilę spod wałka wyjdzie cieniutkie jak pergamin, gotowe do skrojenia ciasto
KUCHARNIAjest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki
Zawsze głodna!zarazem nieco „dietetyczne” ciasto, gdyż nie zawiera ani tłuszczu ani mąki pszennej. Znaleziony już bardzo dawno na stronie Moje Wypieki. W moim odczuciu ciasto przypomina w smaku makaroniki. Jest delikatne i rozpływające się w ustach. Jest ono idealnym rozwiązaniem gdy nie wiecie jak wykorzystać białka, które często zostają nam np. kiedy robimy kruche ciasto. Ciasto wyszło mi dość niskie
Mania GotowaniaTrochę pijane są te moje babeczki bo nasączyłam je słodkim syropem z procentami w postaci pysznego limoncello. Delikatne ciasto mocno pachnące cytryną rozpływa się w ustach, ale nie jest to deser dla dzieci. No chyba zrobicie poncz bez alkoholu, ale to już zupełnie inna bajka. U nas wszyscy pełnoletni więc babeczki mogły się napić czegoś mocniejszego :DLubisz cytrynowe desery ? Koniecznie
Smaczna PyzaZwykle piekę chleb w niedzielę. Dziś był wyjątek od reguły. Choroba chorobą, ale jeść coś trzeba. Wczoraj wieczorem resztkami sił wyrobiłam ciasto. Dziś dorzuciłam oliwki, jakby mi goryczy w ustach było mało ;( Chleb mieszany na zakwasie z oliwkami Wieczorem : Składniki na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm: zakwas z poprzedniego wypieku ( (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać
Weekendy w domu i ogrodzieDelikatna serowa tarta na kruchym cieście połączona z mocno pomarańczowym musem, rozpływa się w ustach tworząc wspaniałą rozkosz dla podniebienia.Wierzch tarty powstał z pysznego dżemiku pomarańczowego Streamline Foods który dostałam do testowania jakiś czas temu od firmy OWOCOWA ROZKOSZ jest pyszny mega aromatyczny wspaniale podkreślił smak ciasta. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
Wanilia i KardamonDodatkowo zastosowałam słodką posypkę z orzechów laskowych. Przepisów na ciasta i ciasteczka na kruchym cieście jest na blogu cała masa tutaj. Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) wyszedł pyszny, rozpływał się w ustach. 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny lub masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia 400 g musu jabłkowego 4 łyżki(...)pszenną, pokrojoną w kostkę margarynę, 6 łyżek cukru pudru, proszek do pieczenia, żółtka siekamy razem, a nastepnie zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Połową ciasta wykładamy spód formy, na wierzch układamy mus jabłkowy, posypujemy mrożonymi jagodami i posypką orzechową. Drugą połowę ciasta skubiemy na owoce lub jeśli ktoś nie ma cierpliwości na skubanie ciasta ścieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadaje się również do wypieków. W poprzednim wpisie znajdziecie przepis na cynamonowe ciasto z cukinią a dzisiaj coś dla tych, którzy lubią mokre, kakaowe ciasta. Pyszna alternatywa dla klasycznego brownie. Wilgotne, rozpływające się w ustach kakaowe ciacho bez cukru. Oczywiście nikt nie zgadnie, że swój smak i strukturę zawdzięcza w dużej mierze właśnie cukinii :) Składniki na małą kwadratową blaszkę
Ze smakiem i z pasjąKokosowy biszkopt, maślany krem na mleku kokosowym i pianka z białej czekolady tworzą pyszną delikatną słodycz na różne okazje.Aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach! W sam raz na weekend do kawy. Składniki: Ciasto kokosowe: 6 jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej 2 łyżki wiórek kokosowych białych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem
Wanilia i KardamonJest dość proste w przygotowaniu i wprost stworzone dla osób, które mają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy
Smakowy Rajprzyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka!Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe.Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem , który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki.Dla jego wielbicieli mam jeszcze jeden przepis – Ciasto czekoladowe z kremem
Ostra na SłodkoCiasto miodowe, biszkopt i jabłka....rozpływa się w ustach....Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)minut.Placek miodowy: 30 dag mąki 15 dag margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany 10 dag cukru 1 jajo Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w tem.160-180 C, przez 40 minut. Krem budyniowy: 15 dag cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy
Apetyczna babeczka