ciasto usta - 1000 przepisów (strona:22/67)

129. Żegnamy upalne dni czyli: ciasto na maślance z brzoskwiniami i orzeszkami z lekko piernikową nutą. 188

jesień? Ale może zacznijmy jeszcze od uciechy z tego co zdążyło nam jeszcze ofiarować lato. Brzoskwinie.. Soczyste i rozpływające się w ustach - kto ich nie lubi? :) Na pewno nie my, dlatego zapraszamy Was dzisiaj na ciasto z brzoskwiniami - z lekko piernikową nutą. W dzisiejszej propozycji brzoskwinie zaprzyjaźniły się z orzeszkami ziemnymi, nerkowca i migdałami. Bardzo prosty w przygotowaniu

Symfonia Smaków
Kruche rogaliki dyniowe 154

kawki lub herbatki. Są takie malusie, słodziuchne i żółciutkie, że zdrobnienia cisną się same. A rogaliki cisną się do ust. Takie na jeden, góra dwa kęsy. I kruszą się fajnie. Macie ochotę? Zrobiłam 3 eksperymentalne ciasta kruche z dodatkiem puree z dyni lub startej dyni. Wygrało właśnie to, chociaż dzielni testerzy zjedli wszystko. :) Część upiekałam z nadzieniem z tahini

Pełny talerz
Serniczki w kokilkach z sosem pomarańczowym i bezą! 150

rozpływające się w ustach serniczki z prawdziwym sosem z pomarańczy, zwieńczone dumnie prezentującymi się bezami! Mój przepis i moje dzieło ;-).Jestem z nich bardzo dumna. W smaku są obłędne! Sos z dojrzałych i soczystych pomarańczy tak podkręcił smak serniczków, a dodatek słodkiej bezy zrównoważył smak i aromat!Polecam!Przepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl konkurs- Ciasta czy ciasteczka

SMYKWKUCHNI
Babka kajmakowa 183

smak rozpływającej się w ustach babki, ze szczyptą kajmaku i z posypką z płatków migdałowych. Według mnie, jest to najlepszy sposób na odprężenie się. Polecam ją również na stół w czasie Wielkiejnocy, stawiam na wszystko, że goście będą zachwyceni :) Składniki:- 5 jajek- 180 g mąki pszennej- 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki cukru(...)masłem i mieszać..Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Mieszać do uzyskania jednolitej masy.Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą.Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C.Polewa100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników.Wystudzoną babkę polewamy

Słodkości i nie tylko
Ciasto z Rabarbarem i Pomarańczą 105

ciast ucieranych z owocami. Sezon obfitujący w rabarbar należy wykorzystać możliwie najlepiej, stąd też kolejne ciasto z rabarbarem, jednakże urozmaicone smakiem pomarańczy. Ciasto, jak każde ucierane jest proste i pysznie. Mocno wilgotne, puszyste, rozpływające się w ustach. Nie make go zabraknąć również na waszym stole. Polecam bardzo. Składniki: 400 g rabarbaru 280 g cukru 225 g masła sok i strata(...)ucieramy do gładkości. Wrzucamy rabarbar wraz z sokiem, jaki owoce puściły. Mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto, wygładzamy i posypujemy garścią płatków migdałów. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 h, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Pod koniec pieczenia możemy przykryć folią jeśli ciasto

Made By Mom And Son
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 637

Jednak trzeba było się odważyć. Dziś mogę powiedzieć, że nie ma obaw. Wystarczy zrobić zgodnie z przepisem. Poza tym jest to ciasto, do którego możemy dodawać przeróżne kremy, galaretki. Moja dzisiejsza propozycja jest winna i rozpływa się w ustach. Zapraszam. SKŁADNIKI Na biszkopt: 8 żółtek 100 g cukru 4 białka 80 g mąki pszennej 20 g maki ziemniaczanej szczypta soli

W kuchennym oknie Ewy
Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami 284

Przez długie lata mojego życia nie chciałam brać do ust żadnych wypieków z makiem. Teraz moje gusta się zmieniły. Może za sprawą moich bliskich, którzy wprost przepadają za wszelakimi makowymi słodkościami? A może po prostu w pewnym wieku gusta się zmieniają...? Dziś zapraszam Was na szybki w przygotowaniu, a jeszcze szybszy w jedzeniu ;) śmietankowy piegusek najeżony jabłkami *. Śmietankowy smak(...)wymyślania wydawało mi się po prostu pyszne. Czemu takie zestawienie smaków? No cóż, połączyłam, to co każdy z domowników lubi najbardziej i... tak otrzymaliśmy naszego pieguska. Spróbujcie, bo warto. Ciasto nadaje się idealnie do porannej kawy czy herbaty, można je również z powodzeniem zebrać ze sobą na majowy piknik lub inną okazję. *przepis własny (kombinacja wielu domowych wypieków) Składniki

Słodkie okruszki
Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką 275

mlekiem kokosowym( 300 ml zwykle + 400 ml kokosowe). Mrożone leśne owoce przypomniały mi o lecie, jagody wprost rozpływały się w ustach, a porzeczki przełamywały słodycz kruszonki.. Ale mi się stęskniło za latem... eh... Oto pochwala prostoty czyli: Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką Składniki na blaszkę 30x20 cm Ciasto: 150 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki

Mia Cucina Sofieta
Caramel cheesecake! 167

jacyś miłośnicy serników? Serników kremowych i rozpływających się w ustach, dodam jeszcze tylko, że z karmelem ;-)))Omonomonnn!!!;-)*no dobra dzisiaj dieta nie działa ;-DSernik ten powstał całkiem przypadkiem, ostatnim czasem nie mam na nic kompletnie czasu (dlaczego dowiecie się pewnie niedługo ;-)), ciasto robiłam dla mojego K. z okazji jego urodzin (wiem , wiem powinien być tort). Na przygotowanie ciasta

SMYKWKUCHNI
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 481

sezonem na jabłka (przepis na jabłka prażone z wanilią TU), postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, tuż po wyjęciu z piekarnika, rozpływającą się w ustach i pachnącą wanilią i cynamonem. Dla dodatkowej rozpusty można tu jeszcze zaszaleć z gałką lodów waniliowych lub szprycą bitej

Grunt to przepis!
Cherry pie 178

oryginale dodaje się jeszcze aromat migdałowy, ja posypałam spód mączką migdałową zmieszaną z brązowym cukrem, co dało baardzo ciekawy efekt. Natomiast ciasto, być może przez dodanie lodowatej wody wyszło nieziemsko kruche, wprost rozpływajace się w ustach. Na koniec powiem jeszcze: jedzcie czereśnie zawsze i wszędzie, ponieważ są naprawdę zdrowe. Zawierają mnóstwo potasu (275mg%), sopro witamin C,A,B, a przede(...)myjemy i pozbawiamy pestek. Wydrążone czereśnie przekładamy do dużej salaterki, posypujemy je przygotowaną mieszanką i odstawiamy na 20 minut. W innym naczyniu  mieszamy mączkę migdałową z brązowym cukrem. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Dwie trzecie ciasta cieńko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (23cm), przy czym podnosimy nieco brzegi. Na spód ciasta sypiemy nadzienie migdałowe, lekko ugniatamy

Mia Cucina Sofieta
Najlepszy sernik na świecie !!! 62842

modyfikacja to zastępowanie czasem rodzynek brzoskwiniami, gdyż funkcjonuje w rodzinie pewien mały Fusyt, który rodzynek nie jada i skutecznie je wygrzebuje z ciasta ;) Sernik jest jednak pyszny w obu wersjach i dosłownie rozpływa się w ustach !!! SKŁADNIKI 1 kg tłustego sera8 jaj kostka masła extra1 i 1/2 szklanki cukrucukier waniliowyolejek pomarańczowy1/2 puszki brzoskwiń lub garść rodzynek2 łyżki mąki

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą 160

klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata. Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche i maślane, gruszka lekko chrupiąca, a gorgonzola rozpływająca się w ustach. Gorąco polecam ten przepis! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pączki liliputki z Advocaatem 355

domu zamiast lub oprócz ;-) tradycyjnych, dużych pączków z konfiturą różaną bardzo często goszczą pączki miniaturki :-) Liliputki to rozpływające się w ustach, malutkie, puszyste pączki obficie nadziane kremem z wyśmienitym likierem jajecznym Advocaat. Polecam! Składniki na ok. 45 szt.: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 200 g śmietany 12% 150 g cukru pudru 50 g świeżych drożdży 80 g masła

maniapieczenia